Co podać na obiad? Oto kilka inspiracji na pyszne i proste dania z kurczaka [PRZEPISY]

Dania z kurczaka to pierwsze, co przychodzi na myśl, gdy chcemy przygotować smaczny obiad, który nie wymaga dużo pracy. Ale co konkretnie upichcić? Oto kilka propozycji na pyszne i łatwe potrawy z kurczaka.
Pieczone udka z kurczaka w ziołach Pieczone udka z kurczaka w ziołach Fot. Barbara Dudzinska/shutterstock.com

Pieczone udka z kurczaka w ziołach

Udka z kurczaka to chyba najprostsze danie, jakie można wymyślić. Wystarczy obtoczyć je w marynacie i wstawić do piekarnika. Jeśli upieczecie je wraz z ziemniakami, obiad gotowy. Jak się za to zabrać?

Pieczone udka z kurczaka w ziołach - przepis

Składniki:

  • 8 pałek z kurczaka (mogą być też skrzydełka)
  • 5 ząbków czosnku, nieobranych
  • 4 duże ziemniaki

Marynata:

  • płaska łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • łyżka kolendry w ziarnach (możemy je lekko rozgnieść w moździerzu lub płaską stroną ostrza noża)
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 1/4 łyżeczki ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 3 łyżki oleju lub oliwy
  • kilka gałązek świeżych ziół (np. rozmarynu, tymianku) - posiekanych

Sposób przygotowania:

  1. Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Jeśli nie są młode, możemy je obrać. Kroimy na mniejsze kawałki.
  2. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Wkładamy do środka kurczaka i ziemniaki. Całość mieszamy i dokładnie nacieramy przyprawami. Jeśli mamy więcej czasu, dobrze jest zamarynować mięso i ziemniaki w lodówce przez kilka godzin, ale satysfakcjonujące będzie również 30 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza. 
  4. Do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wkładamy kurczaka i ziemniaki. Pomiędzy nie wciskamy lekko rozgniecione ząbki czosnku. Całość pieczemy przez ok. 45 minut. Gotowe danie możemy dodatkowo posypać kilkoma gałązkami ziół.
Lepki kurczak teriyaki Lepki kurczak teriyaki Fot. nuu_jeed/shutterstock.com

Lepki kurczak teriyaki

Kurczak teriyaki to bardzo prosta, a przy tym jakże efektowna propozycja na obiad. Nada się zarówno na co dzień, jak i na przyjęcie. Sos teriyaki ma charakterystyczny słodko-słono-imbirowy smak, który idealnie pasuje do delikatnego kurczaka.

Lepki kurczak teriyaki - przepis

Składniki:

Oraz:

  • 2 łyżki sezamu
  • 200 g ryżu jaśminowego

Sposób przygotowania:

  1. Kurczaka oczyszczamy z błonek, kostek i chrząstek. Kroimy go w kostkę i przekładamy do miski. Doprawiamy solą, pieprzem i kurkumą. Do środka wbijamy jajko i dokładnie pokrywamy nim mięso. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną i obtaczamy w niej kurczaka.
  2. Na głębokiej suchej patelni prażymy sezam, po czym przesypujemy go do oddzielnej miseczki.
  3. Na tej samej patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy kawałki kurczaka przez kilka minut. Raz na jakiś czas mieszamy je, by równomiernie się zarumieniły. Pod koniec smażenia możemy zwiększyć płomień, by mąka z jajkiem utworzyły apetyczną skorupkę wokół mięsa.
  4. W międzyczasie gotujemy ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Gdy kurczak będzie już rumiany, na patelnię wlewamy sos teriyaki. Jeśli jest bardzo gęsty, możemy dolać odrobinę wody. Mieszamy zawartość patelni, aby mięso równomiernie pokryło się sosem. Po kilku chwilach przekładamy je na talerze lub do misek. Kurczaka podajemy posypanego prażonym sezamem wraz z porcją ryżu.

Inną ciekawą propozycją obiadową są kotlety siekane. Zobaczcie, jak je zrobić.

Klopsiki drobiowe w sosie Klopsiki drobiowe w sosie Fot. Graficam Ahmed Saeed/shutterstock.com

Klopsiki drobiowe w sosie

Jeśli lubicie kotlety, klopsy i pulpety, ten przepis również się wam spodoba. Najwięcej pracy zajmuje tu uformowanie kuleczek, ale - umówmy się - to minimum wysiłku. Jak przygotować pyszne drobiowe klopsiki?

Klopsiki drobiowe w sosie - przepis

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa drobiowego
  • bułka (najlepiej czerstwa)
  • 1/2 szklanki mleka
  • płaska łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta mielonego ziela angielskiego
  • jajko
  • 2 łyżki oleju lub masła klarowanego
  • szklanka bulionu drobiowego
  • łyżeczka sosu sojowego
  • kieliszek śmietanki 30 proc.
  • łyżka mąki
  • dwie łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

  1. Bułkę zalewamy mlekiem i odstawiamy na kilka minut, by napęczniała.
  2. Do mięsa wsypujemy sól, pieprz, gałkę i ziele angielskie. Dodajemy także namoczoną bułkę i jajko. Łączymy wszystkie składniki. Zwilżonymi dłońmi formujemy klopsiki i odkładamy je na deskę.
  3. Na głębokiej patelni rozgrzewamy tłuszcz. Przekładamy część klopsików i obsmażamy je na rumiano z każdej strony. Powtarzamy proces z resztą kulek mięsnych.
  4. Gdy wszystkie będą już obsmażone, wkładamy je z powrotem na patelnię i wlewamy gorący wywar i sos sojowy. Całość gotujemy przez kilka minut. W międzyczasie w szklance dokładnie mieszamy śmietankę z mąką i przelewamy do sosu. Mieszamy, a gdy płyn zgęstnieje wyłączmy palnik. 
  5. Gotowe klopsiki posypujemy natką pietruszki i podajemy z frytkami, kaszą lub puree ziemniaczanym. 
Udka z kurczaka z majonezem Udka z kurczaka z majonezem Fot. Sea Wave/shutterstock.com

Udka z kurczaka z majonezem

Udka z kurczaka świetnie sprawdzą się, i na obiad, i na kolację. Te z naszego przepisu robi się wyjątkowo łatwo, a do tego, wystarczy minimum składników. Zobaczcie, jak je zrobić.

Udka z kurczaka z majonezem - przepis

Składniki:

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 łyżki majonezu
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki suszonego czosnku
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

  1. W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty. Dodajemy kurczaka i dokładnie nacieramy go mieszanką. Odstawiamy do lodówki najlepiej na kilka godzin, ale wystarczy także 30 minut (w tym wypadku poza lodówką - do piekarnika powinno trafić w temperaturze pokojowej).
  2. Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Celsjusza. 
  3. Mięso przekładamy do naczynia żaroodpornego skórą do góry i pieczemy przez 50-60 minut. Jeśli za bardzo się przypieka, należy je przykryć folią aluminiową, błyszczącą stroną do góry.
  4. Gotowe udka podajemy z puree ziemniaczanym (jak zrobić idealne puree ziemniaczane? Podpowiadamy w tym artykule) lub frytkami.