Najlepsze dania inspirowane Kuchennymi Rewolucjami. Oto przepisy m.in. na prostą kaczkę z majerankiem i kotleta schabowego
Najsłynniejszy program Magdy Gessler dostarcza widzom wielu emocji. Jednak poza samymi historiami właścicieli lokali, które odwiedza słynna restauratorka, można też wiele czerpać z przepisów zaprezentowanych w programie. Dlatego przygotowaliśmy wam zestawienie dań inspirowanych recepturami z 'Kuchennych Rewolucji', które możecie zrobić samodzielnie.

Król obiadów - kotlet schabowy
Składniki:
- 1 kg schabu wieprzowego
- 1 l mleka
- 2 cebule
- sól i pieprz
- 2 jaja
- bułka tarta
- smalec
Sposób przygotowania:
- Schab kroimy na cztery plastry. Każdy z nich rozbijamy na dość cienki kotlet.
- Cebule kroimy w piórka i wrzucamy do miski z mlekiem. Dodajemy sól oraz pieprz i wkładamy kotlety. Mięso moczymy przez 2-3 godziny.
- Po tym czasie wyciągamy kotlety, osuszamy je, obtaczamy w jajku i w bułce tartej.
- Na patelni rozgrzewamy sporą ilość smalcu. Smażymy kotlety po kilka minut a każdej strony, aż będą równomiernie rumiane.

Gołąbki z ziemniakami
Składniki:
- główka kapusty
- 70 dag ziemniaków
- 2 duże cebule
- smalec
- 1 jajko
- majeranek
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty
Sposób przygotowania:
- Gotujemy wodę w dużym garnku. Gdy będzie gorąca, zanurzamy w niej kapustę pozbawioną głąba i zdejmujemy wierzchnie liście. Powtarzamy czynność, aż całkowicie 'rozbierzemy' warzywo.
- Następnie ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odsączamy z nadmiaru płynu za pomocą gazy lub sitka.
- Cebule drobno siekamy i przekładamy na patelnię rozgrzaną z łyżką smalcu. Smażymy na średnim ogniu, aż zmięknie. Następnie przekładamy do ziemniaków i mieszamy. Dodajemy również jajko, majeranek, pieprz i sól.
- Nakładamy farsz na liście kapusty i zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku dość ciasno, by nie rozpadły się w trakcie gotowania.
- Zalewamy bulionem wymieszanym ze śmietaną i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. 15 minut przed końcem gotowania dolewamy sok z kiszonej kapusty.
A może masz ochotę na gołąbki mięsne, ale nie lubisz ich zawijać? W poniższym przepisie rozwiązujemy ten problem.

Zupa szczawiowa
Składniki:
- 1 kg świeżych liści szczawiu
- 1 litr bulionu na żeberkach wieprzowych
- 50 g masła
- 100 ml śmietany 30 proc.
- 4 żółtka
- sól i pieprz
- cukier
- jajka na ugotowane na twardo
Sposób przygotowania:
- Szczaw płuczemy kilkukrotnie pod zimną wodą, by pozbyć się zanieczyszczeń i resztek ziemi. Siekamy go.
- Bulion zagotowujemy, a w oddzielnej miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną,
- Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy masło, po czym do środka wkładamy szczaw i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość. Przekładamy je do bulionu.
- Śmietanę z żółtkami hartujemy gorącym wywarem i przelewamy do zupy. Gdy ta zacznie wrzeć, wyłączamy palnik. Całość doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Możemy też zblendować na gładny płyn.
- Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. Można dodać także ziemniaki.

Najprostsza kaczka z majerankiem
Składniki:
- tuszka kaczki
- majeranek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
- Kaczkę wkładamy do dużej miski, zalewamy wodą tak, by całkowicie przykryła mięso. Wsypujemy po 2 łyżki soli na litr wody. Całość odstawiamy do lodówki na całą noc.
- Po tym czasie wyciągamy tuszkę z solanki, osuszamy i dokładnie nacieramy na zewnątrz i w środku majerankiem i pieprzem. Przekładamy do brytfanny.
- Kaczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i stopniowo zwiększamy temperaturę, aż osiągnie 220 stopni. Gdy mięso zacznie się rumienić, ponownie ją zmniejszamy do 180 stopni i przykrywamy całość górną pokrywą brytfanny.
- Kaczkę pieczemy przez 1,5-3 godzin w zależności od wagi. Tuszkę dwukilogramową piecze się zwykle przez 2,5 godziny.