Najlepsze dania inspirowane Kuchennymi Rewolucjami. Oto przepisy m.in. na prostą kaczkę z majerankiem i kotleta schabowego

Najsłynniejszy program Magdy Gessler dostarcza widzom wielu emocji. Jednak poza samymi historiami właścicieli lokali, które odwiedza słynna restauratorka, można też wiele czerpać z przepisów zaprezentowanych w programie. Dlatego przygotowaliśmy wam zestawienie dań inspirowanych recepturami z 'Kuchennych Rewolucji', które możecie zrobić samodzielnie.
Schabowy Schabowy fot. Jacek Chabraszewski / shutterstock.com

Król obiadów - kotlet schabowy

Składniki:

  • 1 kg schabu wieprzowego
  • 1 l mleka
  • 2 cebule
  • sól i pieprz
  • 2 jaja
  • bułka tarta
  • smalec

Sposób przygotowania:

  1. Schab kroimy na cztery plastry. Każdy z nich rozbijamy na dość cienki kotlet.
  2. Cebule kroimy w piórka i wrzucamy do miski z mlekiem. Dodajemy sól oraz pieprz i wkładamy kotlety. Mięso moczymy przez 2-3 godziny.
  3. Po tym czasie wyciągamy kotlety, osuszamy je, obtaczamy w jajku i w bułce tartej.
  4. Na patelni rozgrzewamy sporą ilość smalcu. Smażymy kotlety po kilka minut a każdej strony, aż będą równomiernie rumiane.
Gołąbki z ziemniakami Gołąbki z ziemniakami fot. freeskyline / shutterstock.com

Gołąbki z ziemniakami

Składniki:

  • główka kapusty
  • 70 dag ziemniaków
  • 2 duże cebule
  • smalec
  • 1 jajko
  • majeranek
  • sól i pieprz
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty

Sposób przygotowania:

  1. Gotujemy wodę w dużym garnku. Gdy będzie gorąca, zanurzamy w niej kapustę pozbawioną głąba i zdejmujemy wierzchnie liście. Powtarzamy czynność, aż całkowicie 'rozbierzemy' warzywo.
  2. Następnie ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odsączamy z nadmiaru płynu za pomocą gazy lub sitka.
  3. Cebule drobno siekamy i przekładamy na patelnię rozgrzaną z łyżką smalcu. Smażymy na średnim ogniu, aż zmięknie. Następnie przekładamy do ziemniaków i mieszamy. Dodajemy również jajko, majeranek, pieprz i sól.
  4. Nakładamy farsz na liście kapusty i zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku dość ciasno, by nie rozpadły się w trakcie gotowania.
  5. Zalewamy bulionem wymieszanym ze śmietaną i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. 15 minut przed końcem gotowania dolewamy sok z kiszonej kapusty.

A może masz ochotę na gołąbki mięsne, ale nie lubisz ich zawijać? W poniższym przepisie rozwiązujemy ten problem.

Zupa szczawiowa Zupa szczawiowa fot. Lesya Dolyuk / shutterstock.com

Zupa szczawiowa

Składniki:

  • 1 kg świeżych liści szczawiu
  • 1 litr bulionu na żeberkach wieprzowych
  • 50 g masła
  • 100 ml śmietany 30 proc.
  • 4 żółtka
  • sól i pieprz
  • cukier
  • jajka na ugotowane na twardo

Sposób przygotowania:

  1. Szczaw płuczemy kilkukrotnie pod zimną wodą, by pozbyć się zanieczyszczeń i resztek ziemi. Siekamy go.
  2. Bulion zagotowujemy, a w oddzielnej miseczce mieszamy żółtka ze śmietaną,
  3. Na patelni lub w rondlu rozpuszczamy masło, po czym do środka wkładamy szczaw i podsmażamy, aż zmniejszy swoją objętość. Przekładamy je do bulionu.
  4. Śmietanę z żółtkami hartujemy gorącym wywarem i przelewamy do zupy. Gdy ta zacznie wrzeć, wyłączamy palnik. Całość doprawiamy solą, pieprzem i odrobiną cukru do smaku. Możemy też zblendować na gładny płyn.
  5. Zupę podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami. Można dodać także ziemniaki.
Kaczka Kaczka fot. hlphoto / shutterstock.com

Najprostsza kaczka z majerankiem

Składniki:

  • tuszka kaczki
  • majeranek
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

  1. Kaczkę wkładamy do dużej miski, zalewamy wodą tak, by całkowicie przykryła mięso. Wsypujemy po 2 łyżki soli na litr wody. Całość odstawiamy do lodówki na całą noc.
  2. Po tym czasie wyciągamy tuszkę z solanki, osuszamy i dokładnie nacieramy na zewnątrz i w środku majerankiem i pieprzem. Przekładamy do brytfanny.
  3. Kaczkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i stopniowo zwiększamy temperaturę, aż osiągnie 220 stopni. Gdy mięso zacznie się rumienić, ponownie ją zmniejszamy do 180 stopni i przykrywamy całość górną pokrywą brytfanny.
  4. Kaczkę pieczemy przez 1,5-3 godzin w zależności od wagi. Tuszkę dwukilogramową piecze się zwykle przez 2,5 godziny.
Więcej o:
Komentarze (3)
Najlepsze dania inspirowane Kuchennymi Rewolucjami. Oto przepisy m.in. na prostą kaczkę z majerankiem i kotleta schabowego
Zaloguj się
  • wawka3791

    Oceniono 2 razy 2

    Najlepsze danie:
    Pożyczyć 800tys zł. NIE ODDAĆ

  • etykieta.zastepcza

    Oceniono 2 razy 2

    Najlepsze danie:
    1. Kupić bochenek chleba
    2. Pokrojony w piekarni.
    3. Bierzemy kromkę
    4. Kładziemy na przygotowana uprzednio deskę do krojenia
    5. Wyciągamy maselniczkę, otwieramy.
    6. Za pomocą noża nakładamy masło na przygotowana kromkę
    7. Rozsmarowujemy równomiernie, zgodnie z zasadą "każda dziurka zaklejona".
    8. Opcjonalnie można przekroić kromkę na pół wzdłuż krótszego przekroju.
    9. Przekładamy kromkę na talerz płaski.
    10. Spożywamy.

    Smacznego, ups... "bon appetit!"... i dobrego kulinarnego weekendu!

  • rozaliaroyale

    Oceniono 1 raz -1

    no proszę , proste krajowe przepisy - czyli już ,nie gumowe golonki na piwie ?

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX