Gołąbki z ziemniakami
Składniki:
- główka kapusty
- 70 dag ziemniaków
- 2 duże cebule
- smalec
- 1 jajko
- majeranek
- sól i pieprz
- 1/2 szklanki bulionu
- 1/2 szklanki śmietany
- 1/2 szklanki soku z kiszonej kapusty
Sposób przygotowania:
- Gotujemy wodę w dużym garnku. Gdy będzie gorąca, zanurzamy w niej kapustę pozbawioną głąba i zdejmujemy wierzchnie liście. Powtarzamy czynność, aż całkowicie 'rozbierzemy' warzywo.
- Następnie ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odsączamy z nadmiaru płynu za pomocą gazy lub sitka.
- Cebule drobno siekamy i przekładamy na patelnię rozgrzaną z łyżką smalcu. Smażymy na średnim ogniu, aż zmięknie. Następnie przekładamy do ziemniaków i mieszamy. Dodajemy również jajko, majeranek, pieprz i sól.
- Nakładamy farsz na liście kapusty i zawijamy gołąbki. Układamy je w garnku dość ciasno, by nie rozpadły się w trakcie gotowania.
- Zalewamy bulionem wymieszanym ze śmietaną i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 45 minut. 15 minut przed końcem gotowania dolewamy sok z kiszonej kapusty.
A może masz ochotę na gołąbki mięsne, ale nie lubisz ich zawijać? W poniższym przepisie rozwiązujemy ten problem.