Lekkie śniadanie dla maturzysty - doda energii i rozbudzi mózg. Mamy kilka przepisów

Siemianka
Składniki:
- 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (można też użyć całych ziaren)
- 250-350 ml gorącego mleka, mleka roślinnego lub wody; można też wymieszać pół na pół mleko z wodą (dajemy więcej płynu, jeśli zależy nam na tym, żeby siemianka była rzadsza, a mniej, jeśli ma być gęsta)
- 2-3 łyżki miodu (jeśli lubimy słodsze śniadania, możemy dodać do niej również kilka miękkich daktyli albo banana)
- ulubione przyprawy, np. cynamon, kardamon
- do podania: owoce świeże lub suszone, orzechy, ziarna, pestki
Sposób przygotowania:
Siemię lniane umieszczamy w misce lub garnku i zalewamy gorącym płynem. Pozostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie dodajemy do niego miód (a także banany lub daktyle) oraz ulubione przyprawy i blendujemy na gładką masę. Kiedy siemianka będzie już odpowiednio gładka i doprawiona, przekładamy ją do miseczki. Nakładamy ulubione dodatki i zjadamy na ciepło.

Koktajl z awokado
Składniki:
- 1 awokado
- 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
- 2 łyżki soku z cytryny
Opcjonalnie:
- mleko do rozcieńczenia
- 1 łyżka miodu
Sposób przygotowania:
Wydobywamy miąższ z awokado. W tym celu przekrawamy owoc wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Następnie kroimy go na mniejsze części i wkładamy do misy blendera. Do środka dodajemy jogurt i sok z cytryny. Całość blendujemy na gładką masę. Jeśli wolimy słodsze koktajle, dodajemy miód i ponownie mieszamy. Jeżeli uznamy, że napój jest zbyt gęsty, dolewamy mleko.

Warzywno-owocowy koktajl z brokuła i banana
Składniki:
- 3 duże różyczki brokuła (surowego),
- 1 średnio dojrzały banan,
- 100 ml soku pomarańczowego,
- 1 łyżka płynnego miodu
Sposób przygotowania:
W kielichu blendera umieszczamy umytego brokuła i banana, blendujemy. Dodajemy sok pomarańczowy oraz miód i dokładnie mieszamy.
Zobacz także: wegetariańskie klopsy z ciecierzycy. Piękne i pyszne!

Szakszuka
Składniki:
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 papryczka chilli
- 1 czerwona papryka
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
- 500 g pomidorów krojonych z puszki
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4-5 jajek
- garść posiekanej bazylii lub kolendry
Sposób przygotowania:
Cebulę i czerwoną paprykę kroimy w kostkę, a czosnek oraz papryczkę chilli w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz chilli. Po chwili dodajemy paprykę i smażymy kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy przyprawy - słodką i ostrą paprykę oraz kmin rzymski i smażymy około minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie wkładamy krojone pomidory i doprawiamy całość do smaku solą oraz cukrem. W kilku miejscach delikatnie rozsuwamy sos pomidorowy łyżką i wbijamy tam jajka. Przykrywamy patelnię i dusimy danie około 5-6 minut, aż białko jaj się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Posypujemy szakszukę świeżą bazylią i od razu podajemy.

Muffiny z płatkami owsianymi
Składniki:
- 1 banan
- 1 małe jabłko
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 2 łyżki suszonej żurawiny
- 2 łyżki rodzynek
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 2 łyżki miodu
- 1 jajko
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
Sposób przygotowania:
Banana i jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy pokrojone owoce w dużej misce, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę do silikonowych foremek na muffiny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 25 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru.
Wskazówka: Muffinki można przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu zaoszczędzimy czas z rana i zaserwujemy sobie szybkie śniadanie.

Pasta z tuńczyka i jajek
Składniki:
- 1 puszka tuńczyka (w kawałkach) w oleju lub w sosie własnym,
- 3 jajka,
- 1 średnia czerwona cebula,
- 2 ogórki konserwowe lub kiszone,
- 3-4 łyżki majonezu,
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, a potem studzimy i kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy także ogórki oraz cebulę. Tuńczyka odsączamy z oleju lub zalewy i przekładamy do miski, a potem rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka, cebulę i ogórki oraz majonez. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Taką pastę warto zaserwować na pełnoziarnistym pieczywie. Samo zdrowie!

Owsianka na mleku
Składniki:
- 50 g płatków,
- 100 ml dowolnego mleka,
- szczypta soli,
- łyżeczka cukru
Sposób przygotowania:
Płatki wsypujemy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Gotujemy je przez 3-4 minuty i odstawiamy na kilka minut, by napęczniały. Następnie dodajemy ulubione dodatki.
Wskazówka: Doskonałym "pobudzaczem" mózgu są świeże jagody, orzechy czy pestki dyni. Warto więc dodać je do porannej owsianki.