Lekkie śniadanie dla maturzysty - doda energii i rozbudzi mózg. Mamy kilka przepisów

Śniadanie to najważniejszy posiłek w ciągu całego dnia. Warto więc zadbać o to, by było nie tylko smaczne, lecz także pożywne. Odpowiednio skomponowane potrawy dodadzą energii i pobudzą mózg do pracy. Zatem przed zbliżającymi się maturami, przygotujcie którąś z naszych propozycji i zdajcie egzaminy wzorowo!
Siemianka swoją popularność zawdzięcza nie tylko modzie na zdrowe jedzenie, ale też rosnącemu popytowi na dania bez glutenu Siemianka swoją popularność zawdzięcza nie tylko modzie na zdrowe jedzenie, ale też rosnącemu popytowi na dania bez glutenu Fot. Shutterstock

Siemianka

Składniki:

  • 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego (można też użyć całych ziaren)
  • 250-350 ml gorącego mleka, mleka roślinnego lub wody; można też wymieszać pół na pół mleko z wodą (dajemy więcej płynu, jeśli zależy nam na tym, żeby siemianka była rzadsza, a mniej, jeśli ma być gęsta)
  • 2-3 łyżki miodu (jeśli lubimy słodsze śniadania, możemy dodać do niej również kilka miękkich daktyli albo banana)
  • ulubione przyprawy, np. cynamon, kardamon
  • do podania: owoce świeże lub suszone, orzechy, ziarna, pestki

Sposób przygotowania:

Siemię lniane umieszczamy w misce lub garnku i zalewamy gorącym płynem. Pozostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie dodajemy do niego miód (a także banany lub daktyle) oraz ulubione przyprawy i blendujemy na gładką masę. Kiedy siemianka będzie już odpowiednio gładka i doprawiona, przekładamy ją do miseczki. Nakładamy ulubione dodatki i zjadamy na ciepło.

Awokado to owoc, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Awokado to owoc, który ma wiele właściwości prozdrowotnych. Fot. Shutterstock

Koktajl z awokado

Składniki:

  • 1 awokado
  • 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki soku z cytryny

Opcjonalnie:

  • mleko do rozcieńczenia
  • 1 łyżka miodu

Sposób przygotowania:

Wydobywamy miąższ z awokado. W tym celu przekrawamy owoc wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Następnie kroimy go na mniejsze części i wkładamy do misy blendera. Do środka dodajemy jogurt i sok z cytryny. Całość blendujemy na gładką masę. Jeśli wolimy słodsze koktajle, dodajemy miód i ponownie mieszamy. Jeżeli uznamy, że napój jest zbyt gęsty, dolewamy mleko.

Warzywno-owocowy koktajl z brokuła i banana Warzywno-owocowy koktajl z brokuła i banana fot. JeniFoto / shutterstock.com

Warzywno-owocowy koktajl z brokuła i banana

Składniki:

  • 3 duże różyczki brokuła (surowego),
  • 1 średnio dojrzały banan,
  • 100 ml soku pomarańczowego,
  • 1 łyżka płynnego miodu

Sposób przygotowania:

W kielichu blendera umieszczamy umytego brokuła i banana, blendujemy. Dodajemy sok pomarańczowy oraz miód i dokładnie mieszamy.

Zobacz także: wegetariańskie klopsy z ciecierzycy. Piękne i pyszne!

Haps Szakszuka Haps Szakszuka gazeta.tv

Szakszuka

Składniki:

  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chilli
  • 1 czerwona papryka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 500 g pomidorów krojonych z puszki
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 4-5 jajek
  • garść posiekanej bazylii lub kolendry

Sposób przygotowania:

Cebulę i czerwoną paprykę kroimy w kostkę, a czosnek oraz papryczkę chilli w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz chilli. Po chwili dodajemy paprykę i smażymy kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy przyprawy - słodką i ostrą paprykę oraz kmin rzymski i smażymy około minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie wkładamy krojone pomidory i doprawiamy całość do smaku solą oraz cukrem. W kilku miejscach delikatnie rozsuwamy sos pomidorowy łyżką i wbijamy tam jajka. Przykrywamy patelnię i dusimy danie około 5-6 minut, aż białko jaj się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Posypujemy szakszukę świeżą bazylią i od razu podajemy.

muffiny banan kids muffiny banan kids gazeta.tv

Muffiny z płatkami owsianymi

Składniki:

  • 1 banan
  • 1 małe jabłko
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 2 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki rodzynek
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 2 łyżki miodu
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Banana i jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy pokrojone owoce w dużej misce, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę do silikonowych foremek na muffiny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 25 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru.

Wskazówka: Muffinki można przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu zaoszczędzimy czas z rana i zaserwujemy sobie szybkie śniadanie.

Pasta z tuńczyka i jajek Pasta z tuńczyka i jajek Fot. Mea Studio / shutterstock.com

Pasta z tuńczyka i jajek

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka (w kawałkach) w oleju lub w sosie własnym,
  • 3 jajka,
  • 1 średnia czerwona cebula,
  • 2 ogórki konserwowe lub kiszone,
  • 3-4 łyżki majonezu,
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Jajka gotujemy na twardo, a potem studzimy i kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy także ogórki oraz cebulę. Tuńczyka odsączamy z oleju lub zalewy i przekładamy do miski, a potem rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka, cebulę i ogórki oraz majonez. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Taką pastę warto zaserwować na pełnoziarnistym pieczywie. Samo zdrowie!

Owsiankę na mleku możemy przygotować zarówno na mleku krowim, jak i na roślinnym Owsiankę na mleku możemy przygotować zarówno na mleku krowim, jak i na roślinnym Fot. Shutterstock/ Katarzyna Hurova

Owsianka na mleku

Składniki:

  • 50 g płatków,
  • 100 ml dowolnego mleka,
  • szczypta soli,
  • łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

Płatki wsypujemy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Gotujemy je przez 3-4 minuty i odstawiamy na kilka minut, by napęczniały. Następnie dodajemy ulubione dodatki.

Wskazówka: Doskonałym "pobudzaczem" mózgu są świeże jagody, orzechy czy pestki dyni. Warto więc dodać je do porannej owsianki.