Składniki:
Sposób przygotowania:
Siemię lniane umieszczamy w misce lub garnku i zalewamy gorącym płynem. Pozostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie dodajemy do niego miód (a także banany lub daktyle) oraz ulubione przyprawy i blendujemy na gładką masę. Kiedy siemianka będzie już odpowiednio gładka i doprawiona, przekładamy ją do miseczki. Nakładamy ulubione dodatki i zjadamy na ciepło.
Składniki:
Opcjonalnie:
Sposób przygotowania:
Wydobywamy miąższ z awokado. W tym celu przekrawamy owoc wzdłuż na pół, pozbywamy się pestki, a miąższ oddzielamy od skórki za pomocą łyżki. Następnie kroimy go na mniejsze części i wkładamy do misy blendera. Do środka dodajemy jogurt i sok z cytryny. Całość blendujemy na gładką masę. Jeśli wolimy słodsze koktajle, dodajemy miód i ponownie mieszamy. Jeżeli uznamy, że napój jest zbyt gęsty, dolewamy mleko.
Składniki:
Sposób przygotowania:
W kielichu blendera umieszczamy umytego brokuła i banana, blendujemy. Dodajemy sok pomarańczowy oraz miód i dokładnie mieszamy.
Zobacz także: wegetariańskie klopsy z ciecierzycy. Piękne i pyszne!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Cebulę i czerwoną paprykę kroimy w kostkę, a czosnek oraz papryczkę chilli w plasterki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy cebulę, czosnek oraz chilli. Po chwili dodajemy paprykę i smażymy kilka minut, aż zmięknie. Dodajemy przyprawy - słodką i ostrą paprykę oraz kmin rzymski i smażymy około minuty, aż zaczną intensywnie pachnieć. Następnie wkładamy krojone pomidory i doprawiamy całość do smaku solą oraz cukrem. W kilku miejscach delikatnie rozsuwamy sos pomidorowy łyżką i wbijamy tam jajka. Przykrywamy patelnię i dusimy danie około 5-6 minut, aż białko jaj się zetnie, a żółtko nadal pozostanie płynne. Posypujemy szakszukę świeżą bazylią i od razu podajemy.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Banana i jabłko obieramy ze skórki i kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy pokrojone owoce w dużej misce, dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Nakładamy masę do silikonowych foremek na muffiny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Pieczemy około 25 minut, aż babeczki nabiorą złotego koloru.
Wskazówka: Muffinki można przygotować dzień wcześniej. Dzięki temu zaoszczędzimy czas z rana i zaserwujemy sobie szybkie śniadanie.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Jajka gotujemy na twardo, a potem studzimy i kroimy w drobną kostkę. Drobno siekamy także ogórki oraz cebulę. Tuńczyka odsączamy z oleju lub zalewy i przekładamy do miski, a potem rozdrabniamy widelcem. Dodajemy jajka, cebulę i ogórki oraz majonez. Wszystko mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Taką pastę warto zaserwować na pełnoziarnistym pieczywie. Samo zdrowie!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Płatki wsypujemy do garnuszka i zalewamy mlekiem. Gotujemy je przez 3-4 minuty i odstawiamy na kilka minut, by napęczniały. Następnie dodajemy ulubione dodatki.
Wskazówka: Doskonałym "pobudzaczem" mózgu są świeże jagody, orzechy czy pestki dyni. Warto więc dodać je do porannej owsianki.