W ciągu dnia mózg zużywa blisko 20 proc. energii produkowanej przez ciało. Głównym dostarczycielem "paliwa" dla mózgu są węglowodany, a w szczególności glukoza. Najlepsze dla organizmu są węglowodany złożone, czyli takie, które mają niski indeks glikemiczny. Produkty o niskim IG sprawiają, że cukry uwalniają się powoli, dzięki czemu poziom glukozy we krwi jest stale na takim samym poziomie. Chroni to przed spadkiem cukru we krwi, który odpowiedzialny jest m.in. za brak koncentracji. Cenne dla mózgu składniki znajdują się przede wszystkim w pełnoziarnistych makaronach i pieczywie, otrębach owsianych i dzikim ryżu.
Czas postawić na ryby. Są bogate w kwas Omega-3, który stanowi jeden z budulców tkanki mózgowej. Szczególnie dużo tego kwasu tłuszczowego znajduje się w tłustych rybach (łosoś, tuńczyk, makrela, śledź, szprotki, sardynki). Znajdziemy go również w olejach rybnych, orzechach włoskich, siemieniu lnianym i owocach morza. Ponadto kwas Omega-3 sprawdza się w walce z nowotworami i chorobami serca, a także zmniejsza ryzyko zachowania na Alzheimera.
Badania amerykańskiego uniwersytetu w Tufts, których wyniki opublikowano w "Journal of Neuroscience", wykazały, że ekstrakt z jagód ma bezpośredni, pozytywny wpływ na funkcjonowanie mózgu. Może złagodzić skutki utraty krótkotrwałej pamięci, poprawia umiejętności nawigacyjne, równowagę i koordynację ruchową.
Zawarty w tych warzywach likopen, uważany za jeden z silniejszych antyoksydantów (niszczy komórki rakowe). Pomaga również zapobiegać uszkodzeniom komórek, które występują u osób chorych na Alzheimera lub cierpiących na demencję.
Jest bardzo ważnym elementem wpływającym na pamięć i podnoszącym umiejętności umysłowe. Duże ilości cynku znajdują się w ostrygach, drobiu, rybach, kaszach i pełnoziarnistym chlebie. A aby dostarczyć organizmowi dziennego zapotrzebowania na cynk wystarczy zjeść garść nasion dyni.
Zwłaszcza tych z grupy B. Witamina B12 zapobiega gromadzeniu się homocysteiny w organizmie - jej wysoki poziom jest charakterystyczny m.in. dla osób cierpiących na Alzheimera. Sama witamina B bierze udział w przekształcaniu węglowodanów w energię, buduje również komórki nerwowe i jest odpowiedzialna za ich prawidłowe funkcjonowanie. W dużych ilościach znajduje się przede wszystkim w mięsie (wieprzowina, wołowina, drób) oraz w jajkach, mleku, fasoli i zielonych warzywach liściastych.
Witamina E słynie nie tylko ze zbawiennego wpływu na nasze włosy, skórę i paznokcie. Doskonale sprawdza się także jako wsparcie mózgu - poprawia pamięć. Warto więc sięgać po składniki, które mają jej sporo - orzechy, jajka, brązowy ryż i zielone warzywa liściaste.
Te zielone bukiety zawierają dużo witaminy K. Składnik ten jest odpowiedzialny m.in. za procesy poznawcze i wspomaganie pracy mózgu.
Dorosły człowiek powinien pić około 1,5 litra wody dziennie. Odwodnienie powoduje spadek ciśnienia, a to z kolei przyczynia się do słabego dotlenienia komórek mózgowych. W efekcie mózg pracuje wolniej, trudniej nam się skoncentrować i łatwiej ulec stresowi.