Placki jogurtowe to najlepszy sposób na ponury, jesienny poranek, kiedy brak chęci na cokolwiek, a już na pewno na przygotowywanie sobie skomplikowanego posiłku na śniadanie. Przepis jest banalny - składniki wystarczy połączyć i usmażyć. Jednak osobne ubicie jajek sprawi, że placuszki będą niesamowicie delikatne i puszyste. Jeśli więc dopadła cię jesienna chandra, zwalczysz ją w kilka minut - dokłądnie tyle, ile przygotowuje się placki jogurtowe.
Placki jogurtowe - słodkie śniadanie na jesienny poranek
Składniki:
- 2 większe jajka
- 250 g jogurtu naturalnego
- ok. 180 g mąki pszennej
- 2 łaskie łyżeczki cukru pudru
- płaska łyżeczka cukru waniliowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
- olej roślinny lub masło klarowane do smażenia
Placki jogurtowe - sposób wykonania:
- Przygotuj patelnię i rozpuść na niej 2 łyżki masła, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Białka oddziel od żółtek.
- Do miski przesiej mąkę, wymieszaj ją z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj jogurt, żółtka i roztopione masło. Całość zmiksuj mikserem na średni obrotach na jednolitą masę.
- Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj ją do masy na placki, delikatnie mieszając szpatułką (lepiej nie używać teraz miksera, żeby nie uszkodzić struktury piany).
- Patelnię rozgrzej z niewielkim dodatkiem tłuszczu i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcję ciasta na placki.
- Smaż na niewielkim ogniu aż placki "podniosą się" i z obu stron będą apetycznie zezłocone.
Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.