Placki jogurtowe, czyli słodki pomysł na śniadanie. Będą puszyste jak chmurka dzięki łatwej czynności

Jeśli szukasz pysznego i zarazem szybkiego pomysłu na śniadanie, postaw na placki jogurtowe. Są delikatne i zazwyczaj znikają prosto z patelni, a najlepiej smakują oczywiście z owocami lub obficie oprószone cukrem pudrem. Co zrobić, by placki jogurtowe były puszyste jak chmurka? Sekretem jest pewna czynność - wykonujesz ją przy pieczeniu ciast.
Zobacz wideo

Placki jogurtowe to najlepszy sposób na ponury, jesienny poranek, kiedy brak chęci na cokolwiek, a już na pewno na przygotowywanie sobie skomplikowanego posiłku na śniadanie. Przepis jest banalny - składniki wystarczy połączyć i usmażyć. Jednak osobne ubicie jajek sprawi, że placuszki będą niesamowicie delikatne i puszyste. Jeśli więc dopadła cię jesienna chandra, zwalczysz ją w kilka minut - dokłądnie tyle, ile przygotowuje się placki jogurtowe.

Pyszne naleśniki na słodkoJak zrobić naleśniki? Będą kremowe, jeśli połączysz mąkę z tym składnikiem

Placki jogurtowe - słodkie śniadanie na jesienny poranek

Składniki:

  • 2 większe jajka
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • ok. 180 g mąki pszennej
  • 2 łaskie łyżeczki cukru pudru
  • płaska łyżeczka cukru waniliowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki masła
  • olej roślinny lub masło klarowane do smażenia

Placki jogurtowe - sposób wykonania:

  1. Przygotuj patelnię i rozpuść na niej 2 łyżki masła, ale nie doprowadzaj do wrzenia. Białka oddziel od żółtek.
  2. Do miski przesiej mąkę, wymieszaj ją z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz proszkiem do pieczenia. Następnie dodaj jogurt, żółtka i roztopione masło. Całość zmiksuj mikserem na średni obrotach na jednolitą masę. 
  3. Białka ubij na sztywną pianę i stopniowo dodawaj ją do masy na placki, delikatnie mieszając szpatułką (lepiej nie używać teraz miksera, żeby nie uszkodzić struktury piany).
  4. Patelnię rozgrzej z niewielkim dodatkiem tłuszczu i za pomocą głębokiej łyżki nakładaj porcję ciasta na placki.
  5. Smaż na niewielkim ogniu aż placki "podniosą się" i z obu stron będą apetycznie zezłocone.

Tradycyjne gołąbki z sosem pomidorowymJak zrobić sos do gołąbków? Potrzebujesz kilku minut i aromatycznego dodatku

Haps.pl jest dla Was i dla Was piszemy o kulinariach. Nie oznacza to jednak, że nie pamiętamy i nie myślimy o Ukrainie. Wszystkie najważniejsze informacje znajdziecie w tych miejscach: wiadomości.gazeta.pl, kobieta.gazeta.pl/ukraina.

Więcej o: