Pierogi z truskawkami - nieodzowna część lata. Mamy prosty przepis i porady | Jak ugotować? Haps.pl
Pierogi z truskawkami - nieodzowna część lata. Mamy prosty przepis i porady
REKLAMA
paz
Pierogi z truskawkami to świetny sposób, by wykorzystać nadmiar świeżych lub mrożonych truskawek. A zatem, jeśli zbrzydły wam już makaron z ich dodatkiem czy też koktajle i ciasta, czas na coś nieco trudniejszego, ale równie pysznego. Jak zrobić pierogi z truskawkami? Mamy przepis.
fot. freeskyline / shutterstock.com
REKLAMA
REKLAMA
Pierogi z truskawkami to przebój lata. Miękkie pierogowe ciasto, skrywające soczystą truskawkę świetnie smakuje zwłaszcza z dodatkiem kwaśnej śmietany, ale możecie również zaserwować je z gęstym jogurtem greckim, roztopionym masłem, sosem waniliowym lub czekoladowym, a nawet lodami.
REKLAMA
Chcesz przygotować idealne pierogi z truskawkami? Pamiętaj o kilku ważnych kwestiach:
By ciasto było idealnie elastyczne, warto po zagnieceniu odłożyć je, by "odpoczęło", na około pół godziny (w ciepłe miejsce, pod ściereczką). W ten sposób zawarty w mące gluten zacznie działać.
Do farszu nie musisz wybierać najbardziej jędrnych owoców. I tak stracą swą jędrność w trakcie gotowania.
Pierogi z truskawkami - przepis:
Ciasto:
pół kg mąki
100 ml roztopionego masła
200 ml gorącej wody
szczypta soli
Dodatkowo:
truskawki świeże lub mrożone
cukier
masło
Pierogi z truskawkami - sposób przygotowania:
Wodę zagotuj z masłem.
Mąkę i sól wsyp do miski lub dzieży robota. Dodaj wodę z masłem i zagnieć ze wszystkiego razem sprężyste, elastyczne ciasto. Jeśli okaże się, że płynu lub mąki jest za dużo lub za mało, dodaj tyle, aby konsystencja ciasta była odpowiednia. Miskę z ciastem przykryj folią spożywczą lub czystą ściereczką i odstaw na około pół godziny.
Truskawki rozmróź lub w przypadku świeżych umyj i pozbaw szypułek.
Ciasto rozwałkuj. Za pomocą szklanki lub okrągłej foremki powycinaj krążki ciasta. Na każdym z nich ułóż truskawki, dodaj nieco cukru, a następnie sklejaj pierogi.
W dużym garnku zagotuj kilka litrów wody. Dodaj soli.
Na wrzątek delikatnie wrzucaj sklejone pierogi z truskawkami partiami. Od momentu wypłynięcia na powierzchnię gotuj jeszcze przez około 3-4 minuty.
Gdy się już ugotują, wyjmij z wody za pomocą łyżki cedzakowej.
Podawaj polane masłem lub posypane cukrem. Jeśli chcesz, możesz je również posypać np. płatkami migdałów.
Zobacz wideo Zobacz także: wegetariańskie klopsy z ciecierzycy. Piękne i pyszne!