Mięso mielone
Mięso mielone to rodzaj mięsa oddzielonego od kości, a następnie zmielone lub rozdrobnione na małe kawałki. Coraz rzadziej mielimy je własnoręcznie w naszych domach, a częściej nabywamy elementy rozdrobnione metodą przemysłową. Każdy rodzaj mięsa nadaje się do zmielenia. Najpopularniejsze są jednak drób oraz wołowina, a coraz większą popularność zyskują mielone kawałki ryby – surimi.
Jak wybrać dobre mięso mielone? Najlepszym sposobem na jego wybór jest zakupienie konkretnego elementu np. wołu lub drobiu i zmielenie go samodzielnie w domu lub w sklepie, jeśli jest taka możliwość. Do takiego zmielenia świetnie nada się kawałek wołowiny, szynka wieprzowa lub kawałek łopatki. Dzięki temu mamy pewność, co dokładnie trzymamy w rękach. Jeśli natomiast decydujemy się na zakup mięsa paczkowanego, to musimy pamiętać o kilku rzeczach. Dokładnie czytajmy skład. Najlepsze produkty zwierają informację, z jakiej części zostały zmielone, a w ich skład wchodzi ok. 99% mięsa i 1% soli. Mięso mielone garmażeryjne jest najgorszym rodzajem spośród tych, dostępnych w sklepach. Zawiera ono ok. 70 – 90% mięsa, a pozostałe składniki to woda, białko roślinne, błonnik i konserwanty. Zatem pamiętajcie o dokładnym czytaniu etykiet.
Co zrobić na obiad z mięsa mielonego?
Pierwsze co przychodzi nam na myśl to kotlety mielone. Niezawodny klasyk. Ale co, jeśli chcemy naszych bliskich lub gości zaskoczyć czymś nowym? Mięso mielone na miele zastosowań i jest bardzo uniwersalnym składnikiem. Świetnie nadaje się do pysznego farszu. Możemy je dodać do papryki, czerwonej fasoli, cebuli i np. pomidorów. Utworzone nadzienie możemy zapiec razem z ciastem drożdżowym i zrobić pyszne placki. Idealnym pomysłem na niedzielny obiad mogą być również roladki. Wystarczy wymieszać je z przyprawami (zioła, czosnek, sól, pieprz), a całość starannie zawinąć za pomocą folii spożywczej. Następnie obsypujemy z wierzchu mąką i smażymy w głębokim tłuszczu aż się zarumienią.
Nie skreślajmy również kotletów mielonych. Zróbmy je w nowej odsłonie. Podczas formowania kotletów dodajmy do środka nadzienie. Może to być farsz z mieszanki warzyw lub z różnych rodzajów grzybów. Do tradycyjnego mielonego będzie też pasowało jajko lub ser. A wystarczy tylko zapiec konkretne składniki na wierzchu kotletów.
Nie zapominajmy o zapiekankach, które są łatwe do przygotowania i doskonale smakują. Jedną z takich tradycyjnych potraw jest klasyczna lasagne z sosem bolońskim. Inną wersją zapiekanki może być zapiekanka ziemniaczana lub ziemniaczano-makaronowa, gdzie jedną z warstw będzie mięso mielone.
Co można zrobić z mięsa mielonego?
Jak sami widzicie. Propozycji dań z mięsa mielonego jest całkiem sporo. Nie musimy ograniczać się do tradycyjnych kotletów mielonych, pulpetów czy po prostu do podsmażenia go na patelni. Zachęcamy was do korzystania z naszych inspiracji oraz do tworzenia własnych przepisów w oparciu o ten składnik.
Zobacz również: