Sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z serków homogenizowanych jest deserem, którego nikt nigdy nie odmawia. Sekret tkwi w idealnie kremowej konsystencji i cudownym smaku. Dodajmy do środka owocową galaretkę lub masło czekoladowe albo pozostańmy przy klasycznym, śmietankowym wariancie. Sernik z naszego przepisu zawsze wyjdzie wyśmienicie.

Jak zrobić sernik z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z serków homogenizowanych to proste ciasto, które wcale nie wymaga dużo pracy. Podstawą są serki, śmietanka, cukier puder i żelatyna. Na spód możemy wyłożyć biszkopty, albo upieczony wcześniej placek biszkoptowy. Jeśli chodzi o smak masy sernikowej, warto go modyfikować, na przykład poprzez dodanie koncentratu owocowego, galaretek lub masła orzechowego. Musimy jednak pamiętać o zachowaniu proporcji żelatyny, aby nasz sernik odpowiednio stężał. Gotowy sernik możemy też ozdobić różnorodnymi polewami. Idealna będzie owocowa galaretka lub polewa karmelowa.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych i galaretki truskawkowej to nasza propozycja tego pysznego deseru. Sami sprawdźcie, jak łatwo się go robi.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych i galaretki - składniki:

  • 75 g masła
  • 150 g herbatników (najlepiej typu digestive)
  • 700 g gęstego serka waniliowego
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 7 łyżeczek żelatyny w proszku
  • 1 cytryna - sok i starta skórka
  • 1 kieliszek wody (ok 40 ml)
  • 1 opakowanie galaretki (np truskawkowej)
  • opcjonalnie owoce do dekoracji

*Wszystkie składniki mleczne powinny być dobrze schłodzone.

Sernik na zimno z serków homogenizowanych i galaretki - krok po kroku:

  1. Najpierw przygotowujemy spód naszego sernika. W tym celu rozpuszczamy masło oraz rozdrabniamy herbatniki. Możemy to zrobić przy użyciu blendera lub włożyć ciastka do zamykanego woreczka foliowego i uderzać w nie wałkiem. Następnie oba składniki dokładnie ze sobą łączymy i przesypujemy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią. Kruszonkę rozkładamy równomiernie i uciskamy tak, aby powstał zwarty spód. Blaszkę wkładamy do lodówki.
  2. W małym rondelku łączymy sok z cytryny z zimną wodą. Do środka wsypujemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na kilka minut, aby mieszanka napęczniała. Po tym czasie włączamy palnik i podgrzewamy żelatynę na małym ogniu, aż do roztopienia. Uważajmy jednak, by jej nie zagotować.
  3. Następnie w dużej misce ubijamy kremówkę. Gdy będzie już sztywna, dodajemy cukier puder. Zmniejszamy obroty miksera na wolne i stopniowo dokładamy serki, a na końcu skórkę z cytryny. Do masy sernikowej - cały czas mieszając - powoli dolewamy przestudzoną żelatynę.
  4. Gotową masę przelewamy na schłodzony spód herbatnikowy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  5. Stężały sernik możemy ozdobić owocami i galaretką. W tym celu zagotowujemy 350 ml wody, po czym roztapiamy w niej naszą galaretkę. Odstawiamy ją do ostudzenia, a następnie wstawiamy do lodówki, by nieco stężała.
  6. Wierzch sernika pokrywamy galaretką i dekorujemy owocami.
  7. Całość znów odkładamy do lodówki, aż porządnie się utwardzi.

Prosty sernik na zimno z serków homogenizowanych

Sernik na zimno z serków homogenizowanych potrzebuje kilku godzin w lodówce. Czekanie jest chyba jedynym minusem tego znakomitego deseru. Gdy już będziemy mogli zacząć go degustować, szybko zapomnimy o tym, ile silnej woli zaangażowaliśmy, by nie zjeść go wcześniej. Zachęcamy was do przygotowania sernika na zimno według naszego przepisu. Smacznego!

Zobacz wideo

Zobacz również:

Sernik jaglany, czyli łamiemy zasady

Wegański sernik [HAPS VEGE]

Serniko-szarlotka w słoiku

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.