Sałatka śledziowa warstwowa, czyli nieco inna wersja popularnej przystawki

Sałatka śledziowa warstwowa to danie często spotykane na naszych stołach. Szczególnie chętnie sięgamy po ten przepis podczas świąt, bo danie to przyrządza się bardzo prosto i nie jest zbyt pracochłonne. Przedstawiamy łatwy przepis, nieco inny niż klasyczny, ale równie pyszny.
Zobacz wideo

Jak zrobić sałatkę śledziową warstwową?

Sałatka śledziowa warstwowa jest daniem, które pozwala na dowolne modyfikowanie jej składu. Warstwy można zamieniać miejscami, a składniki podmieniać, dodawać i odejmować. Wiele osób jednak trzyma się tradycji i używa do jej przygotowania klasycznych dodatków, takich jak gotowane ziemniaki, śledzie, ogórki, buraki i jajka. My postanowiliśmy zmienić nieco warstwy i wprowadzić więcej koloru. Oto nasza propozycja.

Warstwowa sałatka śledziowa - składniki:

  • 4 płaty śledziowe
  • 4 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 3 buraki
  • 5 łyżek majonezu
  • sól
  • koperek do dekoracji

Warstwowa sałatka śledziowa - krok po kroku:

  1. Śledzie wyciągamy z zalewy lub oleju. Te z zalewy przepłukujemy pod bieżącą wodą, a ryby z oleju wystarczy odsączyć przy pomocy ręcznika papierowego. W obu przypadkach warto wymoczyć filety przez 2-3 godziny w chłodnej wodzie lub mleku. Dzięki temu pozbędziemy się nadmiaru soli ze środka. Będą też miały delikatniejszą i bardziej kruchą strukturę. Możemy też użyć maślanki, która sprawi, że ryba będzie lekko kwaskowa.
  2. Ziemniaki i marchewki delikatnie oczyszczamy i wkładamy razem do garnka. Zalewamy chłodną wodą, dodajemy płaską łyżkę soli i gotujemy w mundurkach do momentu, aż nóż będzie gładko wchodził w ich powierzchnię.
  3. Tak samo postępujemy z burakami. Te warzywa gotujemy osobno, ponieważ silnie zabarwiłyby resztę, a chcemy, by nasza sałatka była różnokolorowa.
  4. Wymoczone śledzie osuszamy przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie kroimy w drobną kostkę.
  5. Gdy warzywa ostygną, obieramy je ze skórki i kroimy tak, jak filety.
  6. Przygotowujemy naczynie, w którym chcemy podać sałatkę. Najlepiej jeśli będzie to szklana miska, przez którą będzie widać poszczególne warstwy.
  7. Na dno wysypujemy ziemniaki, na nich układamy śledzie, następnie marchewkę. Kolejną warstwą jest majonez, a na nim buraczki. Wierzch sałatki możemy ozdobić jeszcze jedną łyżką majonezu i gałązkami koperku.

Jakie warstwy w sałatce śledziowej?

Sałatka śledziowa różni się składnikami w zależności od regionu czy osoby ją przyrządzającej. Jest to potrawa znana we wszystkich krajach słowiańskich, zatem jej wersji jest naprawdę dużo. Często dodaje się do niej jajka starte na tarce, ogórki kiszone lub konserwowe, groszek, cebulę czy warstwę konserwowych grzybów. Ciekawego posmaku dodają również jabłka. Do majonezu warto dodać łyżkę ulubionej musztardy, aby danie zyskało bogatszy smak.

Taką sałatkę jemy bez żadnych dodatków, ponieważ zawiera w sobie porcję mięsa, warzyw i węglowodanów. Dlatego tak chętnie ją przyrządzamy. Warto pokusić się o finezyjną prezentację sałatki. Przyda się nam do tego specjalna obręcz. Ustawiamy ją na talerzu, a w jej środku układamy kolejne warstwy. Następnie ostrożnie zdejmujemy przyrząd i gotowe!

Zobacz również:

Śledzie pod pierzynką - danie na Wigilię i nie tylko. Przepis na pyszną, warstwową sałatkę

Śledź na 3 sposoby: śledzie po kaszubsku, śledź pod pierzynką, tatar śledziowy

Śledź wędzony - PowerKuchnia Adriany

Więcej o: