Sos do ryżu - propozycje i przepisy

Przygotowanie sosu do ryżu to jedna z umiejętności, którą powinien posiąść każdy - niezależnie od tego, jak bardzo interesuje się kuchnią i jak często przygotowuje posiłki. Sos do ryżu sprawi, że smaczny, choć monotonny w smaku ryż może stać się prawdziwym przysmakiem. Zapraszamy po przepisy na sosy do ryżu!
Zobacz wideo

Ryż z sosem to jedno z najprostszych dań, jakie można przygotować. Oczywiście, sos można przyrządzić z torebki lub słoika, ale warto nauczyć się kilku prostych receptur i zjeść pełnowartościowy posiłek. Lub po prostu przekąskę – zależy od tego, na jaki sos ostatecznie się zdecydujemy (zobacz również: Jak ugotować ryż? Wyjaśniamy, jak przygotować idealny ryż do każdego rodzaju dania). Dziś przedstawiamy Wam trzy proste pomysły na sosy do ryżu!

Ryż z sosem słodko-kwaśnym

Składniki:

  • ugotowany ryż (2 porcje),
  • 1 papryka,
  • 1 nieduża marchewka,
  • 1 nieduża cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 krążki ananasa z puszki,
  • szklanka przecieru pomidorowego,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 łyżki płynnego miodu,
  • łyżeczka tartego imbiru,
  • sól i pieprz do doprawienia
  • odrobina oleju do smażenia
  • łyżka mąki ziemniaczanej do zaprawienia,
  • woda

Jak zrobić sos słodko-kwaśny do ryżu?

Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w małe paseczki, a paprykę na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj marchewkę i paprykę, wlej przecier pomidorowy i około 1/2 szklanki wody, a potem przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut. W tym czasie pokrój ananas, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Dodaj go do dania razem z łyżeczką imbiru, miodem i sokiem z cytryny. Wszystko zamieszaj drewnianą łyżką. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zapraw go odrobiną mąki ziemniaczanej – wymieszaj ją z odrobiną chłodnej wody z dodatkiem łyżki sosu i połącz z całością.

Podawaj z ugotowanym ryżem. Do takiego sosu możesz również dodać pokrojonego w kostkę, podsmażonego wcześniej na patelni, kurczaka.

Ryż z sosem mięsnym

  • ugotowany ryż (2 porcje),
  • 250 g mięsa wieprzowego (np. łopatki),
  • 1 cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 liście laurowe,
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • 1 szklanka wody,
  • olej do smażenia,
  • papryka mielona,
  • majeranek,
  • łyżka mąki,
  • sól i pieprz

Jak zrobić sos mięsny do ryżu?

Wieprzowiną pokrój w kostkę, posyp mieloną papryką, pieprzem i solą. Odstaw na około godzinę. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Następnie dodaj mięso i wyciśnięty w wyciskarce czosnek. Wszystko przesmaż krótko, aż cebula się zeszkli, a mięso zamknie i lekko przyrumieni. Wtedy wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Przykryj pokrywką i duś przez około pół godziny. Po tym czasie dodaj sól, pieprz i zapraw sos mąką – rozrób ją z chłodną wodą i łyżką sosu, a następnie wmieszaj do całości. Sos mięsny podawaj do ryżu z ogórkiem kiszonym lub zasmażanymi ziemniaczkami.

Ryż z sosem truskawkowym

Składniki:

  • ugotowany ryż (2 porcje),
  • 250 g truskawek,
  • 5 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego,
  • łyżka cukru

Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Rozgnieć je widelcem (jeśli chcesz zachować kawałki truskawek) lub zmiksuj w blenderze (sos będzie gładki). Następnie dodaj cukier i śmietanę lub gęsty jogurt. Wszystko dobrze wymieszaj i tak przygotowanym sosem polej ciepły ryż.

Więcej o:
Copyright © Agora SA