Ryż z sosem to jedno z najprostszych dań, jakie można przygotować. Oczywiście, sos można przyrządzić z torebki lub słoika, ale warto nauczyć się kilku prostych receptur i zjeść pełnowartościowy posiłek. Lub po prostu przekąskę – zależy od tego, na jaki sos ostatecznie się zdecydujemy (zobacz również: Jak ugotować ryż? Wyjaśniamy, jak przygotować idealny ryż do każdego rodzaju dania). Dziś przedstawiamy Wam trzy proste pomysły na sosy do ryżu!
Składniki:
Cebulę pokrój w piórka, marchewkę w małe paseczki, a paprykę na nieduże kawałki. Na patelni rozgrzej olej i zeszklij na nim cebulę. Następnie dodaj marchewkę i paprykę, wlej przecier pomidorowy i około 1/2 szklanki wody, a potem przykryj pokrywką i duś przez około 10 minut. W tym czasie pokrój ananas, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Dodaj go do dania razem z łyżeczką imbiru, miodem i sokiem z cytryny. Wszystko zamieszaj drewnianą łyżką. Jeśli sos jest zbyt rzadki, zapraw go odrobiną mąki ziemniaczanej – wymieszaj ją z odrobiną chłodnej wody z dodatkiem łyżki sosu i połącz z całością.
Podawaj z ugotowanym ryżem. Do takiego sosu możesz również dodać pokrojonego w kostkę, podsmażonego wcześniej na patelni, kurczaka.
Wieprzowiną pokrój w kostkę, posyp mieloną papryką, pieprzem i solą. Odstaw na około godzinę. Cebulę pokrój w piórka i wrzuć na patelnię z rozgrzanym olejem. Następnie dodaj mięso i wyciśnięty w wyciskarce czosnek. Wszystko przesmaż krótko, aż cebula się zeszkli, a mięso zamknie i lekko przyrumieni. Wtedy wlej wodę, dodaj liść laurowy, ziele angielskie i majeranek. Przykryj pokrywką i duś przez około pół godziny. Po tym czasie dodaj sól, pieprz i zapraw sos mąką – rozrób ją z chłodną wodą i łyżką sosu, a następnie wmieszaj do całości. Sos mięsny podawaj do ryżu z ogórkiem kiszonym lub zasmażanymi ziemniaczkami.
Składniki:
Truskawki umyj i oczyść z szypułek. Rozgnieć je widelcem (jeśli chcesz zachować kawałki truskawek) lub zmiksuj w blenderze (sos będzie gładki). Następnie dodaj cukier i śmietanę lub gęsty jogurt. Wszystko dobrze wymieszaj i tak przygotowanym sosem polej ciepły ryż.