Mleko kokosowe - właściwości, zastosowanie, jak zrobić domowe mleko kokosowe?

Mleko kokosowe coraz częściej gości w naszych domach, dzięki popularności egzotycznych dań. Prawda jest jednak taka, że nie jest to żadna nowość i już od lat możemy cieszyć się potrawami z dodatkiem delikatnej słodyczy kokosowego mleczka. Jak zrobić mleko kokosowe w domu? Jakie właściwości ma mleko kokosowe? Odpowiadamy.

Mleczko kokosowe – pochodzenie

Mleczko kokosowe najczęściej stosowane jest w daniach kuchni azjatyckiej, konkretnie z Azji Południowo-Wschodniej. W naszym regionie najbardziej kojarzone jest z potrawami z kuchni wietnamskiej, tajskiej czy indyjskiej. Mleko kokosowe nie powinno być mylone z wodą kokosową, gdyż mleczko jest produktem pochodzącym z wysuszonego miąższu kokosa (tzw. kopra), natomiast woda znajduje się we wnętrzu świeżego kokosa. Im owoc staje się dojrzalszy, tym większa ilość zgromadzonego w nim płynu zamienia się w biały i odżywszy miąższ, z którego można przygotować właśnie mleko kokosowe.

Mleko kokosowe w kuchni możesz wykorzystać do przyrządzenia wielu pysznych dań, na przykład kurczaka curry z dynią z naszego przepisu wideo:

Zobacz wideo

Mleko kokosowe – wartości odżywcze

Mleko kokosowe składa się w ok. 60 proc. z wody, a w ok. 23 proc. z tłuszczu (w 90 proc. są to tłuszcze nasycone). Zawiera również białko, błonnik oraz węglowodany.

Znany jest wpływ mleka kokosowego na nasze zdrowie. Jego spożywanie pomaga obniżyć poziom "złego" cholesterolu. Tłuszcze zawarte w mleku kokosowym mogą również wpływać korzystnie na utratę tkanki tłuszczowej w organizmie, obniżają apetyt oraz na krótki czas zwiększają zużycie energii, co może skutkować chudnięciem. Mleko kokosowe ma również zbawienny wpływ na nasz układ pokarmowy. Spożywanie potraw na bazie mleka kokosowego zalecane jest przy chorobie wrzodowej oraz przy stanach zapalnych układu pokarmowego. Kwas laurynowy zawarty w kokosie przyczynia się również do działania antywirusowego oraz przeciwbakteryjnego.

Jak zrobić mleko kokosowe?

Domowe mleko kokosowe jest proste do wykonania. Możemy użyć do tego świeżego miąższu kokosowego lub wiórków kokosowych. Niezbędna będzie również woda. To, jakie uzyskamy mleko kokosowe, zależy od ilości użytych przez nas wody oraz miąższu kokosowego. Potrzebny będzie również mikser lub blender oraz gęsto sito lub gaza.

Mleko kokosowe - przepis krok po kroku:

  1. Jeśli dysponujemy świeżym kokosem, po jego otwarciu należy wyskrobać z niego miąższ i umieścić w oddzielnym naczyniu.
  2. Po przesuszeniu miąższu, zalewamy go ok. 400 ml wody. Tak samo postępujemy z wiórkami kokosowymi.
  3. Przygotowany w ten sposób kokos z wodą zostawiamy do namoczenia na ok. 24 godziny.
  4. Uzyskany płyn podgrzewamy w garnku lub rondelku do ok. 70-80 stopni Celsjusza. Całość delikatnie mieszamy.
  5. Po uzyskaniu jednolitego koloru i gęstości, miksujemy wszystko bardzo dokładnie.
  6. Całość po zmiksowaniu przelewamy przez gazę lub sito do oddzielnego naczynia. Pamiętajmy, aby dokładnie odcisnąć miąższ kokosa z płynu.
  7. Pozostałe wiórki ponownie zalewamy ciepłą wodą i miksujemy. Następnie znów je odcedzamy i wyciskamy.
  8. Oba uzyskanie płyny łączymy ze sobą i mieszamy. Domowe mleko kokosowe jest gotowe.
By zrobić mleko kokosowe, po zmiksowaniu miąższu kokosa, odciskamy płyn przez gazę
By zrobić mleko kokosowe, po zmiksowaniu miąższu kokosa, odciskamy płyn przez gazę Fot. Vitalii Matokha/ Shutterstock

Zachęcamy was do spróbowania przygotowania własnego mleczka kokosowego oraz używania tego składnika w kuchni. A jeśli nie, to jak kupić dobre mleko kokosowe? Wystarczy sprawdzić skład i wybrać to, które zawiera jedynie ekstrakt z kokosa oraz wodę. Wszelkie dodatki aromatyczne czy cukier nie są korzystne dla naszego zdrowia. Tak samo jak wszelkie składniki zagęszczające (guma guar, guma ksantanowa czy karagen). Wystrzegajmy się również składnika o nazwie bisfenol A, który uważany jest za rakotwórczy.

Więcej o: