Każdy kucharz, który chce specjalizować się w potrawach mięsnych powinien dobrze znać rozbiór wołu i wiedzieć, co i z jakiego kawałka mięsa najlepiej przygotować. To nie tylko znajomość proporcji, umiejętność improwizowania i wyczucie smaku! Potrzebna jest także wiedza teoretyczna. Lekcja na dziś to ligawa wołowa – co z niej zrobić? Czym się charakteryzuje? Podpowiadamy!
Ligawa to część udźca wołowego – silny, chudy mięsień. Niekiedy mówi się o niej "fałszywa polędwica". Dobrze nadaje się do gotowania i duszenia (np. na roladki lub sztufadę), ale także na carpaccio, niektórzy używają jej też do tatara. My proponujemy ją na dwa sposoby – zrób z niej wspomnianą sztufadę lub pyszne steki! To doskonałe pomysły na dania obiadowe lub romatyczną kolację.
Ligawa to stosunkowo tania część wołu. Za kilogram ligawy wołowej zapłacimy około 45-55 zł. U lokalnych rzeźników ceny mogą być wyższe niż w supermarketach.
Zobacz przepis na stek wołowy z chipsami z buraka:
Sztufada z ligawy wołowej - przepis
Składniki:
Sztufada z ligawy wołowej – przygotowanie
Czosnek wyciśnij w wyciskarce, dodaj do miękkiego masła, dodaj także tymianek, rozmaryn i cząber. Wszystko razem wymieszaj. Taką mieszanką natrzyj mięso dokładnie i odstaw je na 3 godziny w chłodne miejsce, by się zamarynowało. Cebulę pokrój w piórka, a marchewkę i słoninę w słupki. Po wyjęciu mięsa z lodówki, zrób w nim długie nacięcia ostrym nożem i naszpikuj słoniną i marchwią. Potem rozgrzej patelnię i obsmaż mięso z każdej strony, a następie włóż do naczynia żaroodpornego i piecz przez około 40 minut pod przykryciem w temperaturze 220*C. Podczas pieczenia polewaj sosem, który będzie wytwarzał się w trakcie. Po upieczeniu poczekaj kilka minut, by mięso odpoczęło, a potem krój je na plastry.Podawaj z puree ziemniaczanym i pieczonymi warzywami lub kaszą i lekką sałatką.
Składniki:
Ligawa – steki. Przygotowanie
Wyjmij mięso z lodówki na około 3-4 godziny przed smażeniem, by osiągnęło temperaturę pokojową. Z każdej strony skrop je oliwą i oprósz pieprzem. Po 3-4 godzinach mocno rozgrzej patelnię, rozpuść na niej masło i smaż steki z każdej strony maksymalnie po 3 minuty (steków z ligawy nie powinno się za bardzo wysmażać, ponieważ mogą zrobić się suche i niesmaczne). Po usmażeniu odstaw na 3-4 minuty, a potem oprósz solą. Steki z ligawy wołowej podawaj z młodymi ziemniakami lub sałatą lodową z pomidorami.