Tarta z brokułami - pyszne przepisy na przekąskę sylwestrową i nie tylko | Jak ugotować? Haps.pl
Tarta z brokułami - pyszne przepisy na przekąskę sylwestrową i nie tylko
REKLAMA
olaru
Tarta to świetna propozycja na imprezę. Można ją przyrządzić i na słodko, i na słono, a także jako przekąska oraz danie główne. Nasze propozycje, które sprawdzają się na każdym przyjęciu, to tarta brokułowa z łososiem oraz tarta z kurczakiem i brokułami.
2
Fot. Shutterstock/Africa Studio
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Tarta brokułowa idealna na imprezy
Tarta brokułowa smakuje każdemu. Brokuły dobrze pasują do wielu innych składników, dlatego bez problemu można stworzyć połączenie idealne. Kurczak, łosoś, rozmaite sery i inne warzywa będą się świetnie komponować z zielonymi różyczkami. Jak się zabrać za przygotowanie takiej tarty? Podstawą jest kruche ciasto.
REKLAMA
Tarta brokułowa - kruche ciasto
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g zimnego masła
1 jajko
szczypta soli
Dodatkowo:
okrągła forma do tarty (ok. 22 cm średnicy)
ceramiczne kulki do obciążenia ciasta (lub paczka suchej fasoli albo grochu)
Sposób przygotowania:
Masło kroimy w niewielką kostkę i umieszczamy w szerokiej misce lub misie miksera. Dodajemy mąkę i sól, po czym wyrabiamy za pomocą specjalnego haka do wyrabiania ciasta (w przypadku miksera) lub własnych dłoni wykonując ruchy 'szczypiące', tak, by masło dobrze połączyło się z mąką.
Następnie dodajemy jajko i zagniatamy kulę. Owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a formę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
Ciastem wylepiamy spód tarty i jej brzegi, nakłuwamy w kilku miejscach, by się zbytnio nie unosiła. Przykrywamy kawałkiem pergaminu, na który wysypujemy obciążenie.
Pieczemy przez 15 minut, po czym wyciągamy i zdejmujemy obciążenie.
Jeśli farsz nie wymaga zapiekania, tartę raz jeszcze wstawiamy do piekarnika (bez obciążenia) i pieczemy, aż się zarumieni. Jeśli farsz będzie zapiekany, wykładamy go na wstępnie upieczone ciasto i raz jeszcze umieszczamy w piekarniku.
Skoro macie już gotowy spód do tarty, pora zabrać się za nadzienie. Przedstawiamy wam dwa przepisy na pyszną tartę z brokułami. Ich przygotowanie to pestka.
Tarta z kurczakiem i brokułami - przepis
Składniki:
spód do tarty z powyższego przepisu (tylko wstępnie wypieczony)
300 g piersi z kurczaka
200 g brokuła
1/2 puszki kukurydzy
150 ml śmietany 18 proc.
2 jajka 'M'
2 łyżki oleju
Przyprawy:
szczypta słodkiej papryki
szczypta chilli
szczypta czosnku granulowanego lub starty ząbek świeżego
szczypta ziół prowandalskich
sól i pieprz do smaku
Tarta z kurczakiem i brokułami - krok po kroku:
Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy przyprawami i olejem. Mieszamy i odstawiamy na bok na czas przygotowywania składników.
Brokuła myjemy i dzielimy na niewielkie różyczki i blanszujemy.
Jajka mieszamy ze śmietaną.
Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut, po czym wrzucamy do śmietany wraz z brokułem i odsączoną kukurydzą.
Wymieszane składniki nadzienia przekładamy na spód tarty i całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut, aż masa się zetnie.
Tarta z łososiem i brokułami - przepis
Składniki:
spód do tarty z powyższego przepisu (tylko wstępnie wypieczony)
200 g filetu z łososia świeżego lub wędzonego
200 g brokuła
3 jajka
150 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
50 g tartego, żółtego sera
sól i pieprz
2 łyżki posiekanego koperku
Opcjonalnie:
cząstki cytryn do podania
Tarta z łososiem i brokułami - krok po kroku:
Łososia i brokuły rozdrabniamy. Warzywa blanszujemy.
Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, ser, koperek, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy.
Łososia i brokuły rozkładamy na spodzie tarty, zalewamy mieszanką jajeczną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.
Podajemy z cząstkami cytryny.
Tarta brokułowa z naszych przepisów z pewnością posmakuje wam i waszym najbliższym. Świetnymi alternatywami dla wegetarian są także tarta z brokułami i fetą czy tarta z brokułami i pieczarkami.