Tarta z brokułami - pyszne przepisy na przekąskę sylwestrową i nie tylko
Tarta to świetna propozycja na imprezę. Można ją przyrządzić i na słodko, i na słono, a także jako przekąska oraz danie główne. Nasze propozycje, które sprawdzają się na każdym przyjęciu, to tarta brokułowa z łososiem oraz tarta z kurczakiem i brokułami.
Tarta brokułowa idealna na imprezy
Tarta brokułowa smakuje każdemu. Brokuły dobrze pasują do wielu innych składników, dlatego bez problemu można stworzyć połączenie idealne. Kurczak, łosoś, rozmaite sery i inne warzywa będą się świetnie komponować z zielonymi różyczkami. Jak się zabrać za przygotowanie takiej tarty? Podstawą jest kruche ciasto.
Tarta brokułowa - kruche ciasto
Składniki:
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli
Dodatkowo:
- okrągła forma do tarty (ok. 22 cm średnicy)
- ceramiczne kulki do obciążenia ciasta (lub paczka suchej fasoli albo grochu)
Sposób przygotowania:
- Masło kroimy w niewielką kostkę i umieszczamy w szerokiej misce lub misie miksera. Dodajemy mąkę i sól, po czym wyrabiamy za pomocą specjalnego haka do wyrabiania ciasta (w przypadku miksera) lub własnych dłoni wykonując ruchy 'szczypiące', tak, by masło dobrze połączyło się z mąką.
- Następnie dodajemy jajko i zagniatamy kulę. Owijamy ją w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut lub do zamrażarki na 15.
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza, a formę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Ciastem wylepiamy spód tarty i jej brzegi, nakłuwamy w kilku miejscach, by się zbytnio nie unosiła. Przykrywamy kawałkiem pergaminu, na który wysypujemy obciążenie.
- Pieczemy przez 15 minut, po czym wyciągamy i zdejmujemy obciążenie.
- Jeśli farsz nie wymaga zapiekania, tartę raz jeszcze wstawiamy do piekarnika (bez obciążenia) i pieczemy, aż się zarumieni. Jeśli farsz będzie zapiekany, wykładamy go na wstępnie upieczone ciasto i raz jeszcze umieszczamy w piekarniku.
Skoro macie już gotowy spód do tarty, pora zabrać się za nadzienie. Przedstawiamy wam dwa przepisy na pyszną tartę z brokułami. Ich przygotowanie to pestka.
Tarta z kurczakiem i brokułami - przepis
Składniki:
- spód do tarty z powyższego przepisu (tylko wstępnie wypieczony)
- 300 g piersi z kurczaka
- 200 g brokuła
- 1/2 puszki kukurydzy
- 150 ml śmietany 18 proc.
- 2 jajka 'M'
- 2 łyżki oleju
Przyprawy:
- szczypta słodkiej papryki
- szczypta chilli
- szczypta czosnku granulowanego lub starty ząbek świeżego
- szczypta ziół prowandalskich
- sól i pieprz do smaku
Tarta z kurczakiem i brokułami - krok po kroku:
- Pierś z kurczaka kroimy na kawałki, doprawiamy przyprawami i olejem. Mieszamy i odstawiamy na bok na czas przygotowywania składników.
- Brokuła myjemy i dzielimy na niewielkie różyczki i blanszujemy.
- Jajka mieszamy ze śmietaną.
- Kurczaka wrzucamy na rozgrzaną patelnię i obsmażamy na średnim ogniu przez kilka minut, po czym wrzucamy do śmietany wraz z brokułem i odsączoną kukurydzą.
- Wymieszane składniki nadzienia przekładamy na spód tarty i całość pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut, aż masa się zetnie.
Tarta z łososiem i brokułami - przepis
Składniki:
- spód do tarty z powyższego przepisu (tylko wstępnie wypieczony)
- 200 g filetu z łososia świeżego lub wędzonego
- 200 g brokuła
- 3 jajka
- 150 ml śmietanki 30 lub 36 proc.
- 50 g tartego, żółtego sera
- sól i pieprz
- 2 łyżki posiekanego koperku
Opcjonalnie:
- cząstki cytryn do podania
Tarta z łososiem i brokułami - krok po kroku:
- Łososia i brokuły rozdrabniamy. Warzywa blanszujemy.
- Jajka wbijamy do miski, dodajemy śmietankę, ser, koperek, sól i pieprz. Wszystko razem mieszamy.
- Łososia i brokuły rozkładamy na spodzie tarty, zalewamy mieszanką jajeczną i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut.
- Podajemy z cząstkami cytryny.
Tarta brokułowa z naszych przepisów z pewnością posmakuje wam i waszym najbliższym. Świetnymi alternatywami dla wegetarian są także tarta z brokułami i fetą czy tarta z brokułami i pieczarkami.
POPULARNE
NAJNOWSZE
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
-
Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku