Jak jeść smoczy owoc? Jak i z czym łączyć pitahaye?

Jak jeść smoczy owoc, by pozyskać z niego maksimum wartości odżywczych? Poniżej znajdziesz informacje o tym, co to jest smoczy owoc i jak można go przygotowywać do zjedzenia.

Smoczy owoc - pochodzenie i wartości odżywcze

Smoczy owoc, czyli inaczej pitaja lub pitahaya, to egzotyczny owoc, wydawany przez kilka gatunków kaktusów pochodzących z Ameryki Południowej. Obecnie pitahaya jest uznawana za bardzo wartościowy produkt, który dostarcza organizmowi bardzo wiele cennych witamin i minerałów, a jednocześnie jest niskokaloryczny. Badania wskazują także, że smoczy owoc jest bogaty w przeciwutleniacze, które znane są ze swoich antynowotworowych właściwości.

Pitahaya wprawdzie pochodzi z Ameryki, ale obecnie największe jej ilości hodowane są w krajach azjatyckich. Istnieje kilka odmian pitahayi. Smoczy owoc ma owalny kształt, pokrywa go czerwona lub żółta skórka, zakończona długimi, spiczasto zakończonymi liśćmi, a miąższ wewnątrz owocu ma kolor biały, gęsto usiany czarnymi pestkami. 

Smoczy owocSmoczy owoc Zdjęcie ilustracyjne/Pexels.com

Smoczy owoc - smak, który ciężko porównać z czymkolwiek innym

Smoczy owoc, inaczej nazywany jest też truskawkową gruszką. Po części odpowiada za to jego kolor i kształt. Pitahaya, jeśli chodzi o sposób jedzenia, przypomina kiwi. Należy ją więc przekroić na pół i wydrążyć ze środka miąższ, w którym znajdują się niewielkie, czarne pestki. Pestki te są w 100 procentach jadalne i nie ma potrzeby ich usuwania. Osoby, które jadły smoczy owoc, jego smak porównują do melona i kiwi. Wskazują, że jest bardzo słodki, a czasami wręcz mdły. Najlepiej smakuje w pełni dojrzały, więc jeśli kupisz twardą pitaję, wtedy warto potrzymać ją kilka dni w temperaturze pokojowej, aby dojrzała. 

Smoczy owoc: co to jest? Właściwości zdrowotne pitahayi

Smoczy owoc jest bardzo wartościowym produktem. Naukowcy wskazują, że zawarte w nim substancje mogą pomagać walczyć z otyłością, insulinoopornością, a także pozytywnie wpływać na wątrobę. Jest to związane z obecnymi w nim antyoksydantami, czyli związkami o właściwościach przeciwutleniających. Substancje te występują w niewielu roślinach oprócz smoczego owocu. Niestety pitahaya nie jest rozpowszechniona i łatwo dostępna w Polsce. Znaleźć ją można w nielicznych sklepach spożywczych, a także za pośrednictwem sklepów internetowych. 

Smoczy owoc: desery z pitają w roli głównej

Pitahaya doskonale sprawdzi się jako dodatek do świeżych, owocowych deserów i sałatek. 

Owocowy raj

Składniki:

  • dolna warstwa deseru: mrożone mango, brzoskwinia, mrożony banan
  • górna warstwa deseru: mrożony banan, garść mrożonych truskawek, pitahaya 

Zmiksuj każdą warstwę osobno. Następnie nakładaj masę do wysokich szklanek lub pucharków. Na ściankach naczyń możesz ułożyć plasterki świeżych truskawek lub/i bananów. Wierzch można posypać startą, gorzką czekoladą.

Lekki deser z pitahayi i mango

Składniki: pitahaya, mango, jogurt naturalny, sok z cytryny

Przygotowanie: Mango obierz i zblenduj, do momentu otrzymania gładkiego, jednolitego musu (dobrze by mango było wcześniej schłodzone). Pitahaye przekrój na pół i wydrąż małe kuleczki. W szklankach układaj na przemian warstwę musu z mango i jogurtu naturalnego. Wierzch posyp kulkami z pitahayi.

Odżywczy koktajl z pitaji i truskawek

Składniki:

  • 1 banan
  • 1/2 szklanki mrożonych truskawek
  • 1/2 różowej pitaji
  • szklanka mleka migdałowego lub kokosowego

Zblenduj wszystkie składniki, aż otrzymasz konsystencję koktajlu.

Smoczy owoc: potrawy z dodatkiem pitaji

Wskazuje się, że smoczy owoc z powodzeniem można spożywać surowy lub w ugotowanej postaci. Bardzo dobrze jako dodatek do mięs komponować będzie się mus z pitaji. Jest to jednak ciągle dość rzadko spotykane połączenie. Smoczy owoc raczej kojarzy się z deserami, koktajlami czy sałatkami owocowymi. Dlatego poniżej zamieszczamy dla was przepis na letnią sałatkę ze smoczym owocem.

Sałatka z pitahayi

Składniki: 3 owoce pitahaya, banan, sok z limonki, 2-3 brzoskwinie, garść jagód goji, olej migdałowy, świeża mięta

Przygotowanie: Pitahaye kroimy na pół i wydrążamy kulki z miąższu, banana obieramy kroimy w niewielkie kawałki i skrapiamy sokiem z limonki. Brzoskwinie kroimy na małe cząstki, pozbawiamy pestek. Wszystkie owoce mieszamy ze sobą, dodajemy jagody goi i olej migdałowy. Sałatkę mieszamy i dekorujemy listkami świeżej mięty.

Zobacz wideo Proste!