Nesperas to owoce drzewa zwanego nieśplikiem japońskim, miszpelnikiem japońskim lub kosmatką japońską. W naturze rośnie w Chinach, na największą skalę uprawiane jest w Japonii, ale występuje także w Hiszpanii, USA, Chile, Indiach, Algierze, we Włoszech i na Krymie. Drzewa są wysokie, mają podłużne ciemnozielone liście i gałęzie pokryte meszkiem, kwitną na biało i wydają niewielkie pomarańczowe owoce, znane właśnie jako loquat bądź nesperas.
Nesperas to niewielkie (3-5 cm), owalne owoce w kolorze pomarańczowym. Ich kształt nieznacznie przypomina gruszkę. Są w kolorze pomarańczowym lub pomarańczowożółtym, niekiedy mają czerwony rumieniec. Ich cienka skórka jest pokryta delikatnym meszkiem. Mają pięciokomorowe gniazdo nasienne, w którym mieszczą się spore brązowe nasiona. Miąższ owocu jest żółty lub żółtopomarańczowy i dosyć twardy.
Twarde owoce nesperas są dosyć słodkie z cierpkim posmakiem. Ich smak można porównać do dojrzałych śliwek. Są jednak bardziej soczyste i aromatyczne. Nesperas można jeść na surowo. Niektórzy obierają je ze skórki, ale nie jest to konieczne – śmiało można je jeść bez obierania. Są doskonałym dodatkiem do sałatek, można z nich przygotowywać dżemy (zawierają bardzo dużo pektyn), nalewki, galaretki lub pyszną salsę. Można je także wykorzystać do ciasta (wtedy najlepiej wybrać lekko niedojrzałe owoce).
Nesperas to źródło wielu witamin i wartości odżywczych. Przede wszystkim zawierają magnez, potas, witaminę A i B6. Dostarczają też dużo błonnika i są niskokaloryczne – w 100 g owoców jest 47 kalorii, jeden owoc ma ich zaledwie cztery. Ponadto nesperas wykazują działanie przeciwzapalne oraz wykrztuśne. W tradycyjnej medycynie chińskiej stosowane są przy stanach zapalnych górnych dróg oddechowych oraz problemach z układem pokarmowym.
Składniki:
Owoce nesperas umyj, obierz i pokrój na małe kawałki. Cebulę posiekaj drobno, imbir zetrzyj na tarce o najmniejszych oczkach, a czosnek wyciśnij w wyciskarce. Na patelni rozgrzej olej, dodaj kmin rzymski, musztardę i curry. Podsmaż przyprawy, mieszając. Wrzuć cebulę i duś, aż zmięknie. Potem dodaj czosnek i pokrojone owoce nesperas. Zmniejsz ogień i wszystko wymieszaj. Dodaj ocet, cukier, chilli, imbir, sól i duś przez pół godziny, aż chutney zgęstnieje. Po przestudzeniu chutney jest gotowy do podania. Doskonale smakuje do mięs i pasztetów – również wegetariańskich – oraz serów.