Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane? Nie każdy rodzaj się sprawdza

Chrupiące placki ziemniaczane to jedna z naszych ulubionych propozycji na obiad. Nie zawsze jednak wychodzą tak smaczne, jak byśmy chcieli. Zanim zaczniemy modyfikować przepisy, sprawdźmy, jakich odmian ziemniaków najlepiej używać do placków ziemniaczanych. Mają ogromny wpływ zarówno na smak, jak i konsystencję dania.

Przepis na placki ziemniaczane? Najpierw trzeba wybrać odpowiedni gatunek

Wszyscy jesteśmy przyzwyczajeni, że gdy kupujemy jabłka, możemy bez problemu wybierać różne gatunki. Na straganach często prosimy o polecenie tego gatunku, który na przykład będzie najbardziej soczysty lub nada się do szarlotki. Jeśli chodzi o ziemniaki, niestety nie jest tak prosto. One również występują w wielu odmianach, ale zwykle w sklepach czy na bazarkach nie mamy tak dużego wyboru, jak w wypadku jabłek – a przynajmniej nie zawsze o nim wiemy. Tymczasem różne odmiany (podzielone na trzy podstawowe typy: A, B i C) nadają się do przygotowywania różnych potraw. Z jakich ziemniaków zatem najlepiej przyrządzić placki ziemniaczane? Wszystko wyjaśniamy.

Jakie ziemniaki na placki ziemniaczane?

Jakie są najsmaczniejsze placki ziemniaczane? Oczywiście te dobrze podsmażone lub wypieczone, ładnie przyrumienione, chrupiące, niezbyt chłonące tłuszcz, o idealnej konsystencji w środku... Długo by wymieniać. Pewnie, że bardzo istotny jest przepis, właściwa ilość mąki (im mniej jej, tym lepiej!) czy długość smażenia.

Warto pamiętać jednak o odpowiednich ziemniakach. Kulinarni eksperci do placków ziemniaczanych polecają ziemniaki typu C. Są najbardziej mączyste i suche (z tego powodu nazywa się je również sypkimi), zawierają dużo skrobi i łatwo się rozpadają. O jakie odmiany ziemniaków należy zatem pytać podczas zakupów? Do typu C należą między innymi: Ibis, Tajfun, Bryza, Gustaw czy Gracja. Z ziemniaków typu C przygotujemy także najlepsze puree, pyzy, kopytka, babki ziemniaczane, można je dodawać także do smażenia pączków. Placki ziemniaczane można także zrobić z ziemniaków typu B, które są mniej mączyste. To na przykład Irga, Irys, Bila, Oman czy Ingrid. Ziemniaki typu A (Denar, Riviera, Vineta, Dali czy Lord) nie nadają się do przygotowania tego dania – ich konsystencja jest zwarta, a miąższ zbyt twardy.

Zobacz wideo

Placki ziemniaczane - o czym jeszcze warto pamiętać?

  • Poza znajomością odpowiednich odmian warto również wiedzieć, że placków ziemniaczanych nie należy przygotowywać z młodych ziemniaków. Zawierają zbyt dużo wody, która nie pozwoli na osiągnięcie idealnej konsystencji.
  • Ponadto trzeba również pamiętać, że placki smaży się na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Jeśli wrzucimy je za wcześnie, na zimny olej, masa ziemniaczana wchłonie go bardzo dużo i nie usmaży się dobrze.
  • Smażenie placków wymaga czasu – smażymy je na średnim ogniu przez kilka minut, nadmierna szybkość jest tu niewskazana.
  • Placki należy też podawać od razu po usmażeniu – ułożone jeden na drugim, szybko stracą chrupkość. Najlepiej wykładać je na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, który doskonale wchłonie ewentualny nadmiar tłuszczu, a potem od razu serwować.