Wszyscy znają pizzę klasyczną i calzone. A słyszeliście o stromboli? To kolejna wariacja [PRZEPIS]

Stromboli to nie tylko wyspa-wulkan należąca do Włoch, lecz także nazwa pysznej pizzy. Tajemnica tkwi w sposobie zwijania oraz oczywiście w dużej ilości sera. Jak zrobić stromboli?

Stromboli - wariacja na temat pizzy

Stromboli to nazwa doskonale znana geografom i podróżnikom, którzy upodobali sobie Włochy. Tak nazywa się wyspa, będąca jednocześnie czynnym wulkanem, położona na Morzu Tyrreńskim. Stromboli to także pyszna pizza, wymyślona przez Włochów w Stanach Zjednoczonych. Sekret tkwi w sposobie podania - pizza zwijana jest w rulon - oraz ilości sera - po rozkrojeniu powinien wypłynąć niczym lawa. Jak się robi pizzę stromboli? Sprawdźcie przepis.

Ciasto na pizzę bez drożdży? Włoski szef kuchni podpowiada, jak je zrobićCiasto na pizzę bez drożdży - przepis od włoskiego szefa kuchni

Pizza stromboli - przepis

Składniki (na dużą pizzę lub dwie mniejsze):

Na ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej (typ 550) + mąka do podsypania,
  • opakowanie suszonych drożdży,
  • 2 łyżki oleju lub oliwy,
  • pół szklanki ciepłej wody,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka soli

Na farsz:

  • 300 g żółtego sera (można użyć kombinacji dwóch rodzajów sera),
  • 200 g pieczarek,
  • kilka plastrów wędliny drobiowej,
  • 4-5 łyżek gęstego keczupu lub przecieru pomidorowego,
  • bazylia, oregano,
  • olej lub oliwa,
  • sól i pieprz do smaku,
  • małe jajko

Jak zrobić pizzę stromboli? 

Przygotowujemy ciasto: do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy do niej suszone drożdże, sól, cukier i oliwę. Następnie powoli dolewamy ciepłą (ale nie gorącą!) wodę i dłonią łączymy składniki. Wyrabiamy ciasto, aż będzie sprężyste, a potem odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę. W tym czasie powinno podwoić swoją objętość. Potem podsypujemy je mąką, zagniatamy ponownie i formujemy duży prostokąt (lub dwa mniejsze). 

Przygotowujemy nadzienie: pieczarki ścieramy na tarce i przesmażamy na odrobinie oleju. Doprawiamy je bazylią i oregano, a także solą i pieprzem do smaku, mieszamy. Na cieście rozsmarowujemy sos pomidorowy, na to wykładamy plastry wędliny, a na nią wysypujemy przesmażone pieczarki. Ser żółty również ścieramy na tarce i wysypujemy go na wierzch. Pizzę stromboli zwijamy w rulon, boki zawijamy pod spód. Po wierzchu smarujemy rozkłóconym jajkiem

Pizzę stromboli pieczemy w temperaturze 180 st. C przez około 40-45 minut (aż wierzch będzie ładnie zrumieniony). 

Pokrojona na kawałki pizza stromboli to doskonała przekąska, którą można podawać i na ciepło, i na zimno. Jest doskonała z dodatkiem sosu czosnkowego lub pomidorowego. 

Zobacz wideo Spodobał się wam pomysł na stromboli? Spróbujcie też panzerotti - pizzy w kształcie pieroga

Co sądzicie o takim sposobie na pizzę? Spróbujecie?