Uszaki bzowe - odrobina Azji w polskich lasach. Można je zbierać nawet w styczniu
Jeżeli lubicie dania azjatyckie, na pewno jedliście grzyby mun - pojawiają się w zupach, potrawach z makaronem, a nawet w mrożonych mieszankach chińskich. Ale czy wiecie, że grzyby te można zbierać... w Polsce? Sprawdźcie, jak je rozpoznać i co jeszcze warto o nich wiedzieć.
Uszaki bzowe, czyli grzyby mun. Kiedy je zbierać i jak rozpoznać?
Polska nazwa grzyba mun to uszak bzowy (choć funkcjonuje również nazwa "ucho judaszowe" czy "ucho bzowe"). Kryją się w niej dwie wskazówki: czego i gdzie szukać. Grzyby te rosną bowiem na powalonych konarach krzewów czarnego bzu, a mają kształt podobny do uszu (lub jak twierdzą niektórzy - do muszli). Uszaki bzowe mają kolor ciemnobrązowy z lekkim odcieniem jasnego różu, wpadającego niekiedy w biel. Z zewnątrz wydają się lekko omszone, wewnątrz zaś pokryte są żyłkami. Osiągają wielkość od 2 do nawet 10 cm średnicy. Można je zbierać przez cały rok - nawet zimą, gdy wydaje się, że o grzybobraniu należy zapomnieć.
Uszak bzowy - zastosowanie w kuchni
Uszaki bzowe nie mają raczej szerokiego zastosowania w kuchni polskiej. W daniach kuchni azjatyckiej pojawiają się bardzo często, głównie pokrojone w paski. Grzyby mun nie mają wyrazistego smaku, który znacząco wpływałby na potrawę, dodaje się je raczej dla wzbogacenia konsystencji dania. Są chrupkie i przypominają chrząstki. W sklepach można je znaleźć w formie suszonej, a przed przygotowaniem należy je namoczyć.
Uszak bzowy - właściwości prozdrowotne
Właściwości prozdrowotne uszaka bzowego również nie są w Polsce powszechnie znane. Tym bardziej że wciąż pokutuje opinia, że grzyby nie mają żadnych wartościowych dla organizmu składników. Nic bardziej mylnego. Uszak bzowy to jeden z najzdrowszych grzybów. Przede wszystkim ma działanie wzmacniające układ odpornościowy. Można go spożywać podczas przeziębień lub w sezonie grypowym. Poza tym grzyby mun wykazują właściwości przeciwbólowe, przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe oraz przeciwnowotworowe. Jedząc uszaki bzowe, wzmocnimy naczynia krwionośne, zwiększymy krzepliwość krwi oraz możemy zapobiec zawałowi serca lub udarowi. Grzyby te mają także dużą zawartość witamin i składników odżywczych - są źródłem witaminy C, magnezu, potasu, krzemu, fosforu i wapnia.
Uszaki bzowe - odrobina Azji w polskich lasach. fot. Natalia Livingston / shutterstock.com
Jak jeść uszaki bzowe?
Po zebraniu grzybów mun należy je oczyścić i odstawić do ususzenia. Przed przyrządzeniem trzeba zalać je ciepłą wodą na kilka godzin, a potem wykorzystać w potrawach. Najprostszym sposobem jest przyrządzenie dania w stylu azjatyckim. Pokrojone w paski uszaki można dodać do smażonego ryżu czy makaronu z dodatkami, do ramenu lub zupy na bazie mleka kokosowego czy do sajgonek. Uszaki bzowe będą także smaczne w formie marynowanej sałatki z różnymi warzywami.
-
Toruńska knajpa nie obsługuje policjantów. Komentujący podzieleni. Właściciele: Plakat nie zniknie, zdania nie zmienimy
-
Sposób Makłowicza na wykorzystanie czerstwego chleba? Zapomnijcie o bułce tartej
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
Zabrakło mascarpone do deseru? Zrobienie go w domu jest banalnie proste
-
Spleśniały sernik i surowy kurczak, które dobrze smakują? Szef kuchni tworzy niezwykle... nieapetyczne desery
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku
- Rusza wiosenny konkurs Salatino. Część nagród zaprojektowali fani marki
- Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Myjesz jajka przed włożeniem do lodówki? Mogą się szybciej zepsuć