Kuchenne afrodyzjaki. Być może nawet nie wiedzieliście, że macie je w swojej szafce
Afrodyzjaki, czyli substancje, powodujące podniecenie seksualne i wpływające na potencję, wcale nie należą do środków, których koniecznie trzeba szukać w sex shopach. Chociaż oczywiście można tam kupić wiele naturalnych afrodyzjaków, niemających negatywnego wpływu na zdrowie i świadomość, to zachęcamy, by na początek poszukać ich... w kuchni.
Afrodyzjaki z kuchennej szafki
Wśród naturalnych afrodyzjaków znajduje się wiele przypraw. Użycie ich do potraw nie wywoła oczywiście nagłych, silnych reakcji, ale może pobudzić apetyt na seks i ułatwić osiągnięcie orgazmu, m.in. dzięki poprawie krążenia i ukrwienia. Afrodyzjaki wśród przypraw to na przykład:
- cynamon,
- gałka muszkatołowa,
- imbir,
- lubczyk,
- kozieradka,
- lukrecja,
- cząber,
- chilli,
- chrzan,
- pieprz (zwłaszcza pieprz kajeński),
- kardamon.
Wśród ziół warto wymienić przede wszystkim miłorząb i żeń-szeń.
Przyprawy te dobrze są znane medycynie ludowej. Cząber dodatkowo cenili starożytni Rzymianie, a kozieradkę - Egipcjanie. Lukrecji w Indiach przypisuje się doskonałe działanie na wzmocnienie doznań seksualnych u kobiet. Gałka muszkatołowa była znana w średniowieczu jako środek poprawiający potencję. Lubczyk zaś dobrze jest znany w naszych rodzimych kręgach, niegdyś wierzono wręcz, że podanie go osobie, którą się kocha, sprawi, że odwzajemni ona uczucia.
Afrodyzjaki w kuchni - poszukajcie ich również w lodówce
Wśród afrodyzjaków znajduje się także wiele innych produktów spożywczych. Może macie je w swoich lodówkach? Należą do nich:
- truskawki,
- brzoskwinie,
- awokado,
- por,
- seler,
- sery (roquefort, sery kozie),
- jaja przepiórcze,
- krwiste befsztyki,
- cebula,
- dziczyzna,
- kawior,
- krewetki,
- małże,
- sardynki,
- szparagi,
- czosnek.
W kuchennych szufladach warto także poszukać suszonych owoców, orzechów włoskich, czekolady i kawy. Pobudzające działanie ma także alkohol (np. szampan, wino), ale oczywiście w rozsądnych ilościach. Upojenie alkoholowe sprzyja nie tylko możliwości utraty kontroli lub świadomości, ale także osłabieniu doznań, zaburzeniom erekcji i nieosiągnięciu przyjemności.
-
Szagówki, tarcioki, szaraki czyli kluskowy atlas Polski
-
W "New York Timesie" opublikowano przepis na carbonarę z pomidorami. Włosi oburzeni
-
Naleśniki i racuchy budyniowe to hit. Tym razem na budyniach zróbcie murzynka
-
5 najważniejszych zasad korzystania ze zmywarki
-
Pierogi robi się nie tylko w Polsce. Jak wyglądają te z innych krajów? Sprawdź, czy znasz wszystkie
- Kobiety-rakiety polskiej gastronomii
- Gastronomia otworzy się po Wielkanocy? "Jest wstępna zgoda"
- Jemy zdrowiej, a może przeciwnie? Co z gotowaniem i zakupami? Pandemia to masa zmian, ale... przywykliśmy
- Kampania promocyjna serków homogenizowanych OSM Piątnica
- Pizza z ananasem to profanacja? Jamie Oliver do swojej dodał winogrona. Fani w szoku