Domowe żelki nie należą do słodyczy, które często przygotowuje się w domu. Dlaczego? Trudno powiedzieć. Jednak jesteśmy pewni, że od dziś mocno rozważycie zrobienie tej przekąski samodzielnie. Swoim przepisem na żelki podzieliła się niedawno użytkowniczka TikToka. Pokazała, jak przygotowuje ją krok po kroku na bazie galaretki bez cukru. Jak się za to zabrać?
Składniki:
Sposób przygotowania:
Galaretkę wsypujemy do miski i zalewamy wrzątkiem. Mieszamy, aż drobinki całkowicie się rozpuszczą. Dodajemy trzy listki żelatyny połamane na mniejsze kawałki. Ponownie mieszamy do rozpuszczenia. Miksturę przelewamy do foremek na lód - wykorzystujemy 3/4 całości, pozostawiając kilka milimetrów wolnej przestrzeni na drugą warstwę. Gdy przestygnie, wkładamy do lodówki na 20 minut.
W międzyczasie przygotowujemy warstwę jogurtową. Do pozostałej 1/4 mikstury dodajemy jogurt i mieszamy. Masę przelewamy na lekko stężałą już galaretkę i odstawiamy do lodówki na noc. Następnie wydobywamy żelki z foremki i gotowe.
Wskazówka: Jeśli tego cukru jednak troszkę nam brakuje, możemy dodać go do gorącej mieszanki tuż przed nalaniem do foremek albo użyć galaretki słodzonej. Innym rozwiązaniem jest obtoczenie gotowych już żelek w warstwie cukru.
Żelki, które można dostać w sklepach, w zależności od rodzaju mają średnio około 350 kalorii na 100 g produktu. Te przygotowane według powyższego przepisu to 93 kalorie, jeśli użyjemy zwykłego jogurtu lub 72 kalorie w przypadku użycia jogurtu odtłuszczonego na nieco ponad pół kilograma żelek. Jak widać różnica jest naprawdę duża.
Dodatkowym argumentem za zrobieniem żelek na własną rękę jest cena. Za 200 g najtańszych zapłacimy ok. 3 zł, a te ze średniej półki zaczynają się od 5 zł. Samodzielne przygotowanie 200 g żelek według powyższego przepisu to koszt około 2 zł.
Co sądzicie o takim przepisie? A może już go próbowaliście? Podzielcie się w komentarzach!