Romans włosko-polski w kuchni. Penne alla vodka, czyli makaron z wódką

Wódka nie ma zbyt mocnej pozycji w kuchni, jeśli chodzi o gotowanie. Przeważnie służy za trunek, czasem jako dodatek do deserów (na przykład do nasączania ciast). Okazuje się jednak, że i w daniach wytrawnych można ją wykorzystać - a przepis na jedno z takich dań wcale nie pochodzi z Polski.

Penne alla vodka - potrawa nie polska, więc czyja?

Choć wykorzystanie wódki w tym przepisie brzmi jak iście polski pomysł, penne alla vodka to danie typowo włoskie. To także kolejna potrawa, która wraz z pizzą zagrzała miejsce w kuchni amerykańskiej. Skąd się wzięła? Odpowiedź nie jest prosta, ponieważ źródła nie są jednoznaczne. Według jednego stworzył ją włoski aktor Ugo Tognazzi w 1974 roku. Nazwał ją pasta all'infuriata, (wł. wściekły makaron), co było nawiązaniem do klasycznej włoskiej potrawy pasta all'arrabbiata. Według niego użycie polskiej wódki - "groźnej, niesamowitej, bardzo silnej, bardzo ostrej, zabójczej" - może zastąpić dodatek chili. Inne źródła sugerują, że twórcą tego dania był kucharz bolońskiej restauracji Dante. Kolejne, że stworzył je Luigi Franzese - szef kuchni włosko-amerykańskiego pochodzenia. Istnieje jeszcze kilka wersji, jednak żadna nie jest potwierdzona. Cóż, chyba pozostaje nam zaakceptować tę niewiedzę.

WódkaPolska marka w czołówce światowych wódek. Lepsze tylko Smirnoff i Absolut

Po co wódka w daniu z makaronem?

Choć już sam ostry i dość agresywny smak wódki nadaje potrawom ciekawego wymiaru, to niejedyny powód, dla którego się jej używa. Okazuje się, że ten alkohol działa jak emulgator - pozwala dobrze połączyć tłuszcz z kwasem, które bez tego dodatku mają tendencję do oddzielania się. W przypadku penne alla vodka mowa o połączeniu oliwy lub tłuszczu wytopionego z boczku wraz z kwaśnymi pomidorami.

Kieliszki z wódką - zdjęcie poglądoweDlaczego nigdy nie powinno się mrozić dobrej wódki? Zdaniem eksperta to wcale nie poprawia jej smaku

Ale dość już tej teorii. Jak zrobić penne alla vodka? Sprawdźcie nasz przepis.

Penne alla vodka - przepis

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego, surowego
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 70 ml wódki
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 200 g makaronu penne
  • chilli w płatkach
  • szczypta soli
  • 30 g masła
  • trzy łyżki parmezanu startego

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w kostkę, a cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni lub w rondlu smażymy boczek, aż się zrumieni (możemy dodać odrobinę oliwy, jeśli nie jest zbyt tłusty). Dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli, także czosnek. Wlewamy wódkę i dusimy razem przez parę minut. Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat i chili. Gotujemy bez przykrycia przez kilkanaście minut, aż płyn zgęstnieje, od czasu do czasu mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Do sosu dodajemy śmietankę, masło i sól, jeśli jest taka potrzeba. Możemy wlać też kilka łyżek wody z gotowania makaronu - dzięki zawartej w niej skrobi sos będzie bardziej aksamitny. Makaron łączymy z sosem i przekładamy na talerze. Posypujemy tartym parmezanem.

Zobacz wideo Wódka sour z białkiem - drink, który uwielbiają miliony

Co sądzicie o takim wykorzystaniu wódki w kuchni? Próbowaliście już? A może macie własne przepisy na dania wytrawne z tym alkoholem? Piszcie w komentarzach!

Więcej o: