Romans włosko-polski w kuchni. Penne alla vodka, czyli makaron z wódką

Wódka nie ma zbyt mocnej pozycji w kuchni, jeśli chodzi o gotowanie. Przeważnie służy za trunek, czasem jako dodatek do deserów (na przykład do nasączania ciast). Okazuje się jednak, że i w daniach wytrawnych można ją wykorzystać - a przepis na jedno z takich dań wcale nie pochodzi z Polski.

Penne alla vodka - potrawa nie polska, więc czyja?

Choć wykorzystanie wódki w tym przepisie brzmi jak iście polski pomysł, penne alla vodka to danie typowo włoskie. To także kolejna potrawa, która wraz z pizzą zagrzała miejsce w kuchni amerykańskiej. Skąd się wzięła? Odpowiedź nie jest prosta, ponieważ źródła nie są jednoznaczne. Według jednego stworzył ją włoski aktor Ugo Tognazzi w 1974 roku. Nazwał ją pasta all'infuriata, (wł. wściekły makaron), co było nawiązaniem do klasycznej włoskiej potrawy pasta all'arrabbiata. Według niego użycie polskiej wódki - "groźnej, niesamowitej, bardzo silnej, bardzo ostrej, zabójczej" - może zastąpić dodatek chili. Inne źródła sugerują, że twórcą tego dania był kucharz bolońskiej restauracji Dante. Kolejne, że stworzył je Luigi Franzese - szef kuchni włosko-amerykańskiego pochodzenia. Istnieje jeszcze kilka wersji, jednak żadna nie jest potwierdzona. Cóż, chyba pozostaje nam zaakceptować tę niewiedzę.

Po co wódka w daniu z makaronem?

Choć już sam ostry i dość agresywny smak wódki nadaje potrawom ciekawego wymiaru, to niejedyny powód, dla którego się jej używa. Okazuje się, że ten alkohol działa jak emulgator - pozwala dobrze połączyć tłuszcz z kwasem, które bez tego dodatku mają tendencję do oddzielania się. W przypadku penne alla vodka mowa o połączeniu oliwy lub tłuszczu wytopionego z boczku wraz z kwaśnymi pomidorami.

Ale dość już tej teorii. Jak zrobić penne alla vodka? Sprawdźcie nasz przepis.

Penne alla vodka - przepis

Składniki:

  • 200 g boczku wędzonego, surowego
  • cebula
  • dwa ząbki czosnku
  • puszka pomidorów krojonych
  • 50 g koncentratu pomidorowego
  • 70 ml wódki
  • 100 ml śmietanki 30 proc.
  • 200 g makaronu penne
  • chilli w płatkach
  • szczypta soli
  • 30 g masła
  • trzy łyżki parmezanu startego

Sposób przygotowania:

Boczek kroimy w kostkę, a cebulę i czosnek drobno siekamy. Na patelni lub w rondlu smażymy boczek, aż się zrumieni (możemy dodać odrobinę oliwy, jeśli nie jest zbyt tłusty). Dodajemy cebulę, a gdy się zeszkli, także czosnek. Wlewamy wódkę i dusimy razem przez parę minut. Dodajemy pomidory w puszce, koncentrat i chili. Gotujemy bez przykrycia przez kilkanaście minut, aż płyn zgęstnieje, od czasu do czasu mieszamy. W międzyczasie gotujemy makaron al dente. Do sosu dodajemy śmietankę, masło i sól, jeśli jest taka potrzeba. Możemy wlać też kilka łyżek wody z gotowania makaronu - dzięki zawartej w niej skrobi sos będzie bardziej aksamitny. Makaron łączymy z sosem i przekładamy na talerze. Posypujemy tartym parmezanem.

Zobacz wideo Wódka sour z białkiem - drink, który uwielbiają miliony

Co sądzicie o takim wykorzystaniu wódki w kuchni? Próbowaliście już? A może macie własne przepisy na dania wytrawne z tym alkoholem? Piszcie w komentarzach!

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.