Chleb z jogurtową skórką. Miękki w środku, megachrupiący na zewnątrz

Pieczecie jeszcze domowy chleb? A może zastanawiacie się, czy do tego nie wrócić? Na zachętę mamy dla was przepis na pyszny chleb z jogurtową skórką. Chrupiący z wierzchu, miękki w środku - na pewno zasmakuje każdemu.

Samodzielne pieczenie chleba to nie lada wyzwanie. Wysiłek jest jednak wart swojej ceny - za każdą próbą pieczywo wychodzi coraz lepsze. Dziś mamy dla was przepis na pyszny chleb z jogurtową skórką. Dodanie jogurtu to ciekawe urozmaicenie tradycyjnego pieczywa na drożdżach, ale jednocześnie na tyle delikatna innowacja, że na pewno przekona nawet wielbicieli klasycznych receptur. Sprawdźcie, jak upiec chleb jogurtowy!

Chleb z jogurtową skórką - przepis

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej chlebowej + mąka do podsypania,
  • 250 g mąki żytniej razowej,
  • 250 ml wody,
  • 100 g jogurtu (ze sporą zawartością tłuszczu),
  • 10 g świeżych drożdży,
  • dwie łyżeczki soli,
  • łyżeczka cukru,
  • dwie łyżki octu jabłkowego,
  • łyżeczka słodu piekarniczego,
  • dwie łyżki oleju roślinnego lub oliwy.
Zobacz wideo

Jak upiec chleb z jogurtową skórką?

Przygotowujemy rozczyn: drożdże kruszymy do niedużej miski. Dodajemy łyżkę mąki, cukier i szczyptę soli. Zalewamy ciepłą, przegotowaną wodą, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. 

Przygotowujemy ciasto: Do dużej miski wsypujemy mąkę pszenną i razową, wlewamy rozczyn, który powinien już zacząć ładnie pracować. Dodajemy jogurt, ocet, sól i słód piekarniczy. Ciasto wyrabiamy dłońmi przez kilkanaście minut, a potem zagniatamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po godzinie-półtorej godziny ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Przygotowujemy chleb: formę do pieczenia (można użyć naczynia żaroodpornego) smarujemy oliwą lub olejem. Na stolnicy rozsypujemy mąkę i ponownie zagniatamy ciasto. Nie powinno już kleić się do rąk. Formujemy z niego bochenek w kształcie naczynia i umieszczamy go formie. Po wierzchu lekko posypujemy mąką i nacinamy ukośnie. Chleb pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C i pieczemy przez godzinę. Na ostatnie 15 minut podwyższamy temperaturę do 220 st. C, aby skórka ładnie się przypiekła. 

Po upieczeniu chleb wyjmujemy i odstawiamy, aby wystygł i odpoczął. 

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.