Buraczki z chrzanem na Wielkanoc - jak je przygotować? Podpowiadamy

Buraczki z chrzanem na Wielkanoc to obowiązkowa pozycja na stole. Nadają się doskonale szczególnie do pieczonych mięs oraz kiełbas, które praktycznie zawsze pojawiają się wśród wielkanocnych potraw. Jak zrobić buraki z chrzanem? Podpowiadamy.

Buraki z chrzanem - konieczny dodatek wielkanocny

Buraczki z chrzanem na wielkanocnym stole pojawić się muszą. Ich słodko-kwaśno-ostry smak idealnie równoważy ciężkie, mocno doprawione mięsa. Świetnie smakuje na przykład z pieczonym boczkiem czy szynką z pieca albo po prostu jako dodatek do wielkanocnego obiadu. Jak je przygotować? Przepis jest bardzo prosty, a jedyne, w co musicie się uzbroić to odrobina cierpliwości podczas gotowania buraków.

Zobacz wideo Cztery sposoby na domowy majonez. Sprawdźcie nasze przepisy

Chrzan do ćwikły - jaki wybrać?

Buraki z chrzanem, wymagają użycia odpowiedniego chrzanu. Może to być sam starty korzeń lub gotowa pasta. Jeśli zdecydujecie się na tę kupną, sprawdźcie zawartość tego składnika - dobra powinna zawierać go co najmniej 60 proc. Chrzan można też zrobić samodzielnie. Jak? Przepis znajdziecie w artykule poniżej:

Buraki z chrzanem - składniki:

  • 1 kg buraków ćwikłowych
  • 200 g chrzanu
  • 2 łyżki octu, np. winnego
  • 5 łyżek cukru
  • sól do smaku

Buraki z chrzanem - przepis krok po kroku:

Buraki myjemy i gotujemy bez obierania przez około godzinę lub dłużej, aż wbity w nie nóż będzie łatwo wychodził. Następnie odcedzamy je i - gdy trochę przestygną - obieramy i ścieramy na grubej tarce lub kroimy.

Korzeń chrzanu ścieramy na drobnej tarce i przelewamy wrzątkiem. Dodajemy do buraków razem z pozostałymi składnikami i mieszamy. Jeśli nasz wybór padł na chrzan ze słoika, całość doprawiamy na raty, sprawdzając smak. Gotowa ćwikła z chrzanem powinna trafić do słoiczków i być przechowywana w lodówce. Można ją także zawekować. Więcej o tym:

Ćwikła z chrzanem na Wielkanoc

Ćwikła z chrzanem, jak sami widzicie, jest bardzo prosta w przygotowaniu. Wystarczy trochę czasu, by na wielkanocnym stole pojawiła się pyszna, tradycyjna pasta.

Więcej o:
Copyright © Agora SA