Jajka zięcia na Wielkanoc? Sprawdzamy, co kryje się pod kontrowersyjną nazwą i jak zrobić to danie

Czym są jajka zięcia? Pod tą kontrowersyjną nazwą kryje się bardzo smaczna potrawa, którą można podać na Wielkanoc. Sprawdźcie, jak zrobić to danie.

Jeśli szukacie mniej tradycyjnych przepisów na wielkanocny stół, koniecznie sprawdźcie, jak zrobić jajka zięcia. Pod zabawną nazwą kryje się wspaniałe tajskie danie, które na pewno zaskoczy domowników i pozwoli odkryć nowe smaki.

Jajka zięcia - skąd się wzięła nazwa?

Na temat kontrowersyjnej nazwy orientalnej potrawy można snuć wiele domysłów. Jedna z teorii mówi, że tajskie matki podają jajka zięcia kandydatom na mężów swoich córek. To przestroga - jeśli panowie planują tylko wykorzystać lub skrzywdzą młode kobiety, to... ich przyrodzenie zostanie potraktowane w ten sam sposób, co jajka. 

Przepis na jajka zięcia z sosem tamaryndowym

Składniki:

  • 6 jajek,
  • 4 szalotki,
  • 3 papryczki chilli (można pominąć),
  • 2 gałązki kolendry,
  • 2-3 łyżki cukru kokosowego (można użyć zwykłego),
  • 1 łyżka sosu rybnego,
  • 2-3 łyżki wody,
  • 2 łyżeczki pasty tamaryndowej,
  • olej do smażenia
Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Sposób przygotowania

Jajka wkładamy do zimnej wody, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy jeszcze przez 3 minuty. Dzięki temu osiągniemy jajka na twardo, ale z nie do końca ściętym żółtkiem. Studzimy je i obieramy ze skorupek, a następnie przekrawamy na połówki.

Olej rozgrzewamy w garnku i smażymy w nim połówki jajek, aż lekko się zrumienią, odkładamy je na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu.

Szalotki kroimy w piórka, a papryczki chilli na plasterki. Szalotki smażymy na odrobinie oleju, aż się zeszklą, a chilli wrzucamy na chwilę przed zdjęciem cebulek z patelni. Również odsączamy je na ręczniku. 

W małym rondelku mieszamy 3 łyżki wody, sos rybny, pastę tamaryndową i cukier. Podgrzewamy, aż składniki dobrze się połączą, a sos zgęstnieje.

Na talerzu układamy usmażone jajka, posypujemy smażoną szalotką i chilli, a następnie polewamy sosem. Po wierzchu posypujemy posiekaną kolendrą. 

Więcej o: