smażone potrawy
-
Czy można smażyć dwa razy na tym samym oleju? Zdania są podzielone, ale wszystko zależy od produktu
Chrupiące warzywa, złociste frytki, soczyste kotlety - wszystkie te potrawy łączy odróbka cieplna, a dokładniej smażenie na oleju. Zastanawiasz się jednak, czy można korzystać z tłuszczu więcej niż jeden raz? Zdradzamy metodę, która powinna być...
-
Do cukinii wbij jajko i zblenduj. Tak smacznych placków jeszcze nie jadłaś
Jesień to sezon nie tylko na dynie i śliwki, ale również na lubianą przez wszystkich cukinię. Można z niej zrobić znakomity i wegetariański pasztet, najróżniejsze przetwory, a nawet słodki dżem. Tym razem postaw jednak na klasykę i przygotuj...
-
Jedni robią z nich bukiety, inni kładą na patelni. Jak zrobić smażone kwiaty akacji? Nie zapomnij o wanilii
Kto by pomyślał, że kwiaty można zrywać, zanurzać w cieście i zjadać ze smakiem. Może wydać się to dziwne, ale najlepszym deserem, jaki możemy zjeść w czerwcu, wcale nie są truskawki czy lody, ale smażone liście akacji. Brzmi jak pozycja w menu z...
-
Racuchy chłoną zbyt dużo tłuszczu? Dodaj do ciasta jeden składnik, a zobaczysz różnicę
Wśród domowych rarytasów racuchy zajmują szczególne miejsce. Idealnie chrupiące, puszyste i delikatne - tym się cechują placuszki idealne, jednak często zdarza się, że piją zbyt dużą ilość tłuszczu. Jak temu zapobiec? Dodaj ten produkt, a różnica...
-
Smażysz pieczarki w ten sposób? To błąd, wyjdą wodniste. Wybierz metodę, która gwarantuje chrupiący efekt
Aby uniknąć mdłych, wodnistych i niesmacznych pieczarek, należy zmienić nawyki ich przygotowywania. Grzyby wyjdą idealnie soczyste i chrupiące, jeśli zastosujesz babciną metodę. Kluczowe jest masło i przyprawy dodane w odpowiedniej kolejności.
-
Panierowane jajka - chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku. Sprawdź, jak przygotować idealną przekąskę
Panierowane jajka - ten przepis warto wypróbować, jeśli znudziła nam się klasyczna jajecznica. Jajka w panierce są chrupiące i złociste z zewnątrz, a ich środek skrywa aksamitną konsystencję! Jak przyrządzić tę smaczną przekąskę?
-
Smażone pierogi czebureki - przepis na tradycyjne danie krymskich tatarów
Czebureki to przepis na danie pochodzące od tatarów, a aktualnie szeroko znane na Ukrainie. Są dość podobne do naszych rodzimych pierogów, ale mimo wszystko to nie to samo. Przekonajcie się sami
-
Jajka zięcia na Wielkanoc? Sprawdzamy, co kryje się pod kontrowersyjną nazwą i jak zrobić to danie
Czym są jajka zięcia? Pod tą kontrowersyjną nazwą kryje się bardzo smaczna potrawa, którą można podać na Wielkanoc. Sprawdźcie, jak zrobić to danie.