• Link został skopiowany

Do cukinii wbij jajko i zblenduj. Tak smacznych placków jeszcze nie jadłaś

Jesień to sezon nie tylko na dynie i śliwki, ale również na lubianą przez wszystkich cukinię. Można z niej zrobić znakomity i wegetariański pasztet, najróżniejsze przetwory, a nawet słodki dżem. Tym razem postaw jednak na klasykę i przygotuj chrupiące placki. Zapomnij o tarciu cukinii na tarce. Z pomocą blendera przepis wykonasz w mgnieniu oka.
Placki z cukinii
Mariontxa / Shutterstock

Zapomnij o nudnych śniadaniach. W końcu codzienne jedzenie kanapek lub jajecznicy może się w końcu znudzić. Tymczasem istnieje wiele prostych i błyskawicznych przepisów, które urozmaicą twoją dietę. Placki z cukinii będą sycące i wyśmienite, a co więcej, mogą się nimi najeść także wegetarianie. Po więcej inspiracji kulinarnych zajrzyj na stronę główną Gazeta.pl.

Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii

Składniki:

  • 500 g cukinii,
  • 2 duże jaja,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 150 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • pęczek koperku,
  • sól i pieprz,
  • tłuszcz do smażenia.

Ekspresowe placki z cukinii. Idealne danie na kolację i śniadanie

Cukinię myjemy, obieramy ze skórki (jeśli ta jest gruba i twarda), a następnie kroimy ją w drobną kostkę. Przekładamy warzywo do głębokiej miski i wbijamy do środka jajka. Dodajemy jeszcze przeciśnięty przez praskę czosnek i całość blendujemy na gładką masę. Jeśli ta okazałaby się za gęsta, można dolać odrobinę mleka lub wody. Zblendowaną masę doprawiamy, dolewamy do niej oleju i wsypujemy przesianą przez sito mąkę. Całość mieszamy ręcznie, aż do uzyskania gęstego ciasta na placki. Na sam koniec siekamy koperek i połowę pęczku dodajemy również do masy.

Placki z cukinii smażymy na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Łyżką nakładamy gęste ciasto na gorącą patelnię, delikatnie spłaszczamy i smażymy z obu stron na złocisty kolor. Im cieńsze będą placki, tym bardziej chrupiące będą z wierzchu. Usmażone i gotowe placki z cukinii przekładamy na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, by odsączyć nadmiar tłuszczu. Najlepiej smakują z kleksem śmietany i reszta koperku, jednak niektórzy jedzą je z cukrem tak jak placki ziemniaczane. W każdej wersji będą wyśmienite. Smacznego!

Więcej o: