Te jajka aż proszą o to, by je zjeść. Raz spróbujesz i zapomnisz o innych śniadaniach

Jajka w lodówce muszą być. Przydają się do praktycznie do wszystkiego, ale najczęściej wykorzystujemy je na śniadanie. Dlatego podrzucamy wam przepis, który nas oczarował. Już od samego patrzenia robimy się głodni i czujemy, że jajka w takiej weresji moglibyśmy jeść na śniadanie codziennie przez tydzień, a może i dwa.

Więcej przepisów na śniadania znajdziesz na stronie głównej Gazeta.pl.

Nasze śniadania często składają się z jajek. Zazwyczaj robimy jajecznicę, jajka na twardo lub na miękko, ewentualnie omlet. Odnosimy jednak wrażenie, że to nie wyczerpuje w pełni ich potencjału. Internet pełen jest przepisów na pyszne śniadania z jajkami w roli głównej. Niedawno trafiliśmy na doskonały przykład na kulinarnym profilu The Feed Feed na Instagramie.

Jajka z tego przepisu same w sobie nie są ugotowane w żaden zaskakujący sposób. Wszystko rozbija się jednak o dodatki, z którymi zostały podane. Każdy składnik jest przemyślany, a produkty idealnie ze sobą współgrają. Nam już od samego patrzenia zaczęło burczeć w brzuchu i jesteśmy pewni, że prędzej niż później nadejdzie pora, by przetestować ten przepis we własnej kuchni.

 

Przepis na jajka, który zmieni twój sposób myślenia o śniadaniach

Składniki na sałatkę jajeczną:

  • 2 łyżki śmietany crème fraîche (można kupić w niektórych sklepach lub zrobić samemu, dodając do śmietanki kremówki jogurt naturalny lub maślankę),
  • łyżka musztardy dijon z całymi ziarnami gorczycy,
  • łyżka kaparów (posiekanych lub w całości),
  • posiekana mała szalotka,
  • świeży koperek,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 3 jajka.

Pozostałe:

  • ulubione pieczywo,
  • oliwa z oliwek,
  • awokado,
  • łosoś wędzony.
Zobacz wideo Jak gotować jajka, by dobrze się obierały? Oto sztuczki naszego szefa kuchni

Sposób przygotowania:

Jajka ugotuj tak, by żółtko było częściowo płynne. Powinno wystarczyć ok. 6-7 minut. Potem od razu przełóż je do lodowatej wody, by zatrzymać proces gotowania. Obierz i pokrój na cztery części. W miseczce wymieszaj składniki na sałatkę: najpierw połóż śmietanę, a na nią musztardę i kapary. Posyp je posiekaną szalotką i dużą ilością świeżego koperku. Wyciśnij sok z połowy cytryny, skrop oliwą z oliwek i wymieszaj. Dodaj jajko, dopraw i wymieszaj.

Na kromce pieczywa ułóż pokrojone w plasterki awokado. Na to połóż kawałek łososia. Łyżką nabierz sałatkę jajeczną i ostrożnie połóż na przygotowanej kanapce. Gotowe! Możesz już wcinać swoje śniadanie mistrzów!

Przepis bardzo spodobał się obserwatorom The Feed Feed. "Potrzebuję tego", "Przepyszne", "Przyjdźcie i zróbcie to w mojej kuchni, proszę", "Co za wspaniały poranny posiłek" - zachwycali się fani. A my się z nimi zgadzamy i obiecujemy, że jak tylko przetestujemy przepis, podzielimy się tutaj efektami.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.