Łatwe ciasto? To możliwe! Przepisy na łatwe ciasta z owocami lub budyniem

Łatwe ciasto z owocami sezonowymi albo budyniem będzie doskonałym dodatkiem podczas rodzinnych uroczystości lub niedzielnych spotkań z bliskimi. Co ważniejsze, możemy wykonać je szybko i nie musimy mieć wybitnych umiejętności kulinarnych.

Pieczenie nie musi być czasochłonne czy wymagać od nas specjalnych umiejętności. Ciasta z sezonowymi owocami to nie tylko apetyczny deser, ale i zdrowy. Dlatego możemy z pełnym powodzeniem podawać je nawet najmłodszym smakoszom. Dobrym pomysłem są też wypieki z budyniem. 

Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz

Łatwe ciasto z jabłkami - szybki przepis w kilku krokach

Łatwe ciasto z jabłkami będzie doskonałym sposobem na ugoszczenie rodziny i przyjaciół. Nie ma nic lepszego, aniżeli smak i zapach świeżo wykonanych wypieków z sezonowych owoców. Poniżej przepis na ciasto z jabłkami, który nigdy nie zawodzi. Oto i on.

Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:

  • 4 jajek,
  • około 1,5 szklanki cukru,
  • około 3/4 szklanki oleju roślinnego,
  • 4 szklanki mąki tortowej,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • około 2-2,5 łyżeczek proszku do pieczenia,
  • 2, 3 duże jabłka,
  • cukier waniliowy.

Przygotowanie w kilku krokach:

  1. W pierwszej kolejności należy rozbić jajka do miski, a następnie utrzeć je razem z cukrem. Dalej, dodajemy olej roślinny.
  2. W drugim kroku delikatnie ucieramy całość i dodajemy około połowy zawartości mąki oraz mleka. Wszystko miksujemy. Potem stopniowo dodajemy mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ważna uwaga: pamiętajmy o tym, żeby przesiać mąkę przez sitko. Dzięki temu mąka będzie puszysta, a tym samym ciasto będzie bardziej wyrośnięte i miękkie.
  3. W trzecim kroku wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Dalej przekładamy przygotowaną masę ciasta. Następnie obieramy jabłka i kroimy na kawałki. Posypujemy je cukrem pudrem. Tak przygotowane jabłka wtapiamy w masę. Całość pieczemy przez około 50 minut w temperaturze około 170 stopni.

ciasto cytrynowe (zdjęcie ilustracyjne)Babka cytrynowa - trzy proste i tanie przepisy, idealne na podwieczorek

Łatwe i szybkie ciasto z truskawkami - prosta receptura z sezonowymi truskawkami

Łatwe i szybkie ciasto z truskawkami to doskonały sposób na podjęcie gości - nawet tych niezapowiedzianych. Poniżej przepis na ekspresowe ciasto z truskawkami:

Składniki:

  • 2 szklanki mąki typu tortowego,
  • kostka masła,
  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • około 800 gram truskawek.

Wykonanie:

  1. Na samym początku należy wsypać do szklanego naczynia cukier i rozetrzeć go z jajkami. Masa powinna być puszysta.
  2. Następnie roztapiamy masło w rondelku i studzimy. Ostudzone masło wlewamy stopniowo do puszystej masy. Wszystko cały czas mieszamy mikserem.
  3. Następnie wsypujemy resztę składników do miski. Wszystko mieszamy powoli drewnianą łopatką.
  4. Tak przygotowaną masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 20 minut w temperaturze około 170 stopni. 

Ciasto ucierane ze śliwkamiCiasto ucierane ze śliwkami. Jesień ma swoje prawo i jest to prawo do słodyczy!

Łatwe ciasto z budyniem - przepis krok po kroku

Łatwe ciasto z budyniem to doskonały deser na rodzinny podwieczorek. Deser jest zdrowy, przepyszny, a do tego szybki. Dzięki temu bez trudu możemy upiec ciasto tego samego dnia. Przepis poniżej.

Składniki na ciasto:

  • około 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 3/4 kostki masła,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki mleka.

Składniki na krem:

  • 2 opakowania budyniu waniliowego,
  • 2,5 szklanki mleka,
  • 3 łyżki cukru.

Składniki na polewę czekoladową:

  • około 80 gram czekolady mlecznej,
  • 60 gram śmietanki 30 proc.
  1. Na samym początku należy wymieszać mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.
  2. Następnie ucieramy masło z jajkami na puszystą masę. Ważne jest, aby wykonywać to drewnianą łyżką. Potem dodajemy mleko i mieszamy mikserem.
  3. Tak przygotowaną masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
  4. W czwartym kroku przystępujemy do wykonania kremu. Gotujemy budyń z cukrem. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Chłodny budyń wykładamy na ciasto.
  5. Następnie rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką w tak zwanej kąpieli wodnej. Tak rozpuszczoną czekoladę przekładamy na ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia.
  6. Ciasto jest gotowe.

NaleśnikiNaleśniki budyniowe - z budyniu lub z budyniem. Którą wersję wybierzecie?

Łatwe ciasto biszkoptowe z jabłkami

Łatwe ciasto biszkoptowe z jabłkami jest lekkie i niskokaloryczne. Możemy spożywać je bez żadnych skrupułów. Receptura krok po kroku:

Składniki na ciasto:

  • 6 jaj,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki oleju roślinnego,
  • 6 średnich jabłek,
  • opcjonalnie cukier puder do posypania.

Przygotowanie:

  1. W pierwszym kroku należy obrać jabłka i pokroić je na drobne kawałki.
  2. Następnie ubić jajka z cukrem
  3. W kolejnym kroku dodajemy olej. Wszystko mieszamy.
  4. Później dodajemy stopniowo mąkę, którą wymieszamy z proszkiem do pieczenia. Całą masę mieszamy.
  5. Następnie przelewamy połowę masy do blaszki, układamy na niej jabłka i przykrywamy resztą ciasta.
  6. Blaszkę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze około 180 stopni.
Więcej o: