Pieczenie nie musi być czasochłonne czy wymagać od nas specjalnych umiejętności. Ciasta z sezonowymi owocami to nie tylko apetyczny deser, ale i zdrowy. Dlatego możemy z pełnym powodzeniem podawać je nawet najmłodszym smakoszom. Dobrym pomysłem są też wypieki z budyniem.
Zobacz wideo Ciasto spod widelca Ewy Wachowicz
Łatwe ciasto z jabłkami - szybki przepis w kilku krokach
Łatwe ciasto z jabłkami będzie doskonałym sposobem na ugoszczenie rodziny i przyjaciół. Nie ma nic lepszego, aniżeli smak i zapach świeżo wykonanych wypieków z sezonowych owoców. Poniżej przepis na ciasto z jabłkami, który nigdy nie zawodzi. Oto i on.
Do przygotowania ciasta będziemy potrzebować:
- 4 jajek,
- około 1,5 szklanki cukru,
- około 3/4 szklanki oleju roślinnego,
- 4 szklanki mąki tortowej,
- 1,5 szklanki mleka,
- około 2-2,5 łyżeczek proszku do pieczenia,
- 2, 3 duże jabłka,
- cukier waniliowy.
Przygotowanie w kilku krokach:
- W pierwszej kolejności należy rozbić jajka do miski, a następnie utrzeć je razem z cukrem. Dalej, dodajemy olej roślinny.
- W drugim kroku delikatnie ucieramy całość i dodajemy około połowy zawartości mąki oraz mleka. Wszystko miksujemy. Potem stopniowo dodajemy mleko, mąkę oraz proszek do pieczenia. Ważna uwaga: pamiętajmy o tym, żeby przesiać mąkę przez sitko. Dzięki temu mąka będzie puszysta, a tym samym ciasto będzie bardziej wyrośnięte i miękkie.
- W trzecim kroku wykładamy blaszkę papierem do pieczenia. Dalej przekładamy przygotowaną masę ciasta. Następnie obieramy jabłka i kroimy na kawałki. Posypujemy je cukrem pudrem. Tak przygotowane jabłka wtapiamy w masę. Całość pieczemy przez około 50 minut w temperaturze około 170 stopni.
Łatwe i szybkie ciasto z truskawkami - prosta receptura z sezonowymi truskawkami
Łatwe i szybkie ciasto z truskawkami to doskonały sposób na podjęcie gości - nawet tych niezapowiedzianych. Poniżej przepis na ekspresowe ciasto z truskawkami:
Składniki:
- 2 szklanki mąki typu tortowego,
- kostka masła,
- 5 jajek,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- około 800 gram truskawek.
Wykonanie:
- Na samym początku należy wsypać do szklanego naczynia cukier i rozetrzeć go z jajkami. Masa powinna być puszysta.
- Następnie roztapiamy masło w rondelku i studzimy. Ostudzone masło wlewamy stopniowo do puszystej masy. Wszystko cały czas mieszamy mikserem.
- Następnie wsypujemy resztę składników do miski. Wszystko mieszamy powoli drewnianą łopatką.
- Tak przygotowaną masę przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 20 minut w temperaturze około 170 stopni.
Łatwe ciasto z budyniem - przepis krok po kroku
Łatwe ciasto z budyniem to doskonały deser na rodzinny podwieczorek. Deser jest zdrowy, przepyszny, a do tego szybki. Dzięki temu bez trudu możemy upiec ciasto tego samego dnia. Przepis poniżej.
Składniki na ciasto:
- około 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka soli,
- 3/4 kostki masła,
- 2 jajka,
- 3/4 szklanki mleka.
Składniki na krem:
- 2 opakowania budyniu waniliowego,
- 2,5 szklanki mleka,
- 3 łyżki cukru.
Składniki na polewę czekoladową:
- około 80 gram czekolady mlecznej,
- 60 gram śmietanki 30 proc.
- Na samym początku należy wymieszać mąkę z cukrem, solą oraz proszkiem do pieczenia.
- Następnie ucieramy masło z jajkami na puszystą masę. Ważne jest, aby wykonywać to drewnianą łyżką. Potem dodajemy mleko i mieszamy mikserem.
- Tak przygotowaną masę przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 30 minut w temperaturze około 180 stopni Celsjusza.
- W czwartym kroku przystępujemy do wykonania kremu. Gotujemy budyń z cukrem. Następnie odstawiamy do wystygnięcia. Chłodny budyń wykładamy na ciasto.
- Następnie rozpuszczamy czekoladę ze śmietanką w tak zwanej kąpieli wodnej. Tak rozpuszczoną czekoladę przekładamy na ciasto. Pozostawiamy do zastygnięcia.
- Ciasto jest gotowe.
Łatwe ciasto biszkoptowe z jabłkami
Łatwe ciasto biszkoptowe z jabłkami jest lekkie i niskokaloryczne. Możemy spożywać je bez żadnych skrupułów. Receptura krok po kroku:
Składniki na ciasto:
- 6 jaj,
- 1,5 szklanki mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki oleju roślinnego,
- 6 średnich jabłek,
- opcjonalnie cukier puder do posypania.
Przygotowanie:
- W pierwszym kroku należy obrać jabłka i pokroić je na drobne kawałki.
- Następnie ubić jajka z cukrem
- W kolejnym kroku dodajemy olej. Wszystko mieszamy.
- Później dodajemy stopniowo mąkę, którą wymieszamy z proszkiem do pieczenia. Całą masę mieszamy.
- Następnie przelewamy połowę masy do blaszki, układamy na niej jabłka i przykrywamy resztą ciasta.
- Blaszkę umieszczamy w rozgrzanym piekarniku i pieczemy przez około 40 minut w temperaturze około 180 stopni.