Naleśniki budyniowe - z budyniu lub z budyniem. Którą wersję wybierzecie? Uwaga: obie są genialne

Naleśniki budyniowe to świetna alternatywa dla tych klasycznych, na samej mące. Przygotowuje się je równie łatwo, a efekt? Sami sprawdźcie. Podpowiadamy, jak zrobić naleśniki budyniowe i z czym je podać.

Naleśniki budyniowe - dwie wersje

Naleśniki budyniowe można interpretować na dwa sposoby. Albo ze wmieszanym do ciasta proszkiem budyniowym, albo z budyniowym nadzieniem. Nie będziemy wybierać, które są lepsze, bo nie da się stwierdzić, która wersja jest lepsza. Dlatego dziś przedstawimy oba przepisy na naleśniki budyniowe.

Ale zanim przejdziemy do przepisu, warto się przygotować merytorycznie. Największy problem z naleśnikami? Pierwszy nigdy nie wychodzi! Ale da się tego uniknąć. W poniższym artykule podpowiadamy, jak:

Naleśniki budyniowe - przepis na ciasto z budyniem

Składniki:

  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru,
  • szklanka mleka,
  • szklanka wody gazowanej,
  • 120 ml oleju lub rozpuszczonego masła,
  • 3 łyżki cukru.

Naleśniki budyniowe - przepis na ciasto z budyniem krok po kroku:

Przygotowanie naleśników budyniowych rozpoczynamy od wymieszania wszystkich suchych składników. Następnie wlewamy mleko i mieszamy rózgą lub mikserem. Cienką strużką, stale mieszając, dolewamy tłuszcz. Na samym końcu dodajemy wodę - robimy to stopniowo do momentu, aż uzyskamy odpowiednią konsystencję. Możliwe, że nie użyjemy całej wody. Idealne ciasto na naleśniki budyniowe powinno luźno spływać po grzbiecie łyżki, ale cienka warstwa masy powinna na niej zostawać.

Porządnie rozgrzewamy patelnię i smażymy naleśniki budyniowe z obu stron. Gotowe placki przekładamy na talerz. Podajemy z ulubionym nadzieniem.

Zobacz wideo Sprawdźcie naszą wersję naleśników budyniowych - z twarogiem i miodem. Poezja!

Naleśniki z pomarańczami - hitowa przekąska

Świetnie smakują na przykład naleśniki z pomarańczami. Jak je zrobić? Można wykorzystać dżem owocowy - posmarować nim placek, zawinąć i ozdobić bitą śmietaną i startą czekoladą (idealnie sprawdzi się gorzka). Naleśniki z pomarańczami warto też podać w towarzystwie klasycznego nadzienia twarogowego. Wtedy dżem, konfitura albo eleganckie fileciki powykrawane spomiędzy błonek pomarańczy robią za ozdobę, a nie farsz.

Naleśniki budyniowe z budyniowym farszem

Jeśli naprawdę lubicie budyń, możecie wykorzystać go zarówno do masy naleśnikowej, jak i do farszu. Kto wam zabroni? Jak je zrobić?

Naleśniki budyniowe przygotowujemy według powyższego przepisu. Na środku każdego placka układamy po solidnej łyżce słodzonego budyniu, ugotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu i połączonego z odrobiną masła. Wierzch dekorujemy wedle uznania, na przykład bitą śmietaną. A może skusicie się na takie naleśniki z pomarańczami?

Budyń można też przygotować samodzielnie. Przepis znajdziecie poniżej:

W jakiej wersji najbardziej lubicie naleśniki? Rządzą te słodkie, a może wolicie na wytrawnie?

Więcej o:
Copyright © Agora SA