Ryż z truskawkami - jak zrobić to danie? Trzy przepisy na szybki obiad o smaku lata

Ryż z truskawkami to doskonała propozycja na obiad. Ogromnym atutem ryżu z owocami jest to, że jest to danie ekspresowe. To doskonała alternatywa dla osób, które nie chcą spędzać wielu godzin w kuchni.

Ryż z truskawkami to dla wielu smak dzieciństwa. Danie to jest bardzo proste, a jednocześnie cechuje się czymś wyjątkowym - na pewno żaden z naszych gości nie przejdzie obok niego obojętnie.

Zobacz wideo

Ryż z truskawkami - jak zrobić truskawkową ucztę? Na co zwracać uwagę?

Ryż z truskawkami: jak zrobić, aby był pyszny? To banalnie proste! Kluczem do dobrego dania jest oczywiście dobór dorodnych truskawek. Oczywiście można wybrać też inne owoce - wiśnie, borówki amerykańskie, maliny czy jagody. Kolejnym elementem, na który musisz zwrócić uwagę, to także odpowiedni sposób ugotowania ryżu. Nie może być on ani zbyt twardy, ani też przegotowany.

Ryż z truskawkami - jak zrobić krok po kroku

Ryż z truskawkami - jak zrobić domowy ryż z owocami? Od strony technicznej jest to jasne, natomiast jeżeli chodzi o kompozycje smakowe, to mamy tutaj bardzo szerokie pole do popisu. W artykule przedstawimy kilka przepisów, które warto jest znać. Oto jeden z nich:

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu,
  • około 500 gram truskawek dobrej jakości, najlepiej ekologicznych,
  • śmietana,
  • woda i sól - do ugotowania ryżu,
  • przyprawy: cynamon, kardamon, rodzynki - według gustu,
  • cukier lub miód - do smaku.

Wykonanie:

  1. Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
  2. Dalej myjemy dokładnie truskawki i blendujemy je z przyprawami.
  3. Na końcu dodajemy śmietanę.
  4. Tak przygotowaną masę podajemy z ciepłym ryżem.
  5. Wszystko posypujemy dodatkową porcją cynamonu oraz kardamonu.

Rozgotowany ryżPopularna metoda gotowania ryżu najbardziej szkodliwa dla zdrowia? Sprawdził to naukowiec

Ryż zapiekany z truskawkami i jabłkiem, ugotowany na mleku

Ryż zapiekany z truskawkami i jabłkiem to doskonała propozycja pożywnego śniadania. Ponadto jest on doskonały pod względem smakowym. Jest to nieco inna odmiana ryżowego dania, ale niezwykle efektowna. Receptura poniżej:

Składniki:

  • 2 woreczki ryżu białego,
  • około litra mleka,
  • odrobina soli, cukier, miód, cynamon, wanilia - do smaku,
  • 500 gram truskawek,
  • 3 duże jabłka,
  • śmietana,
  • 2 jajka,
  • odrobina oleju lub masła - do wysmarowania naczynia żaroodpornego.

Wykonanie:

  1. W pierwszej kolejności zaczynamy od ugotowania ryżu na mleku. Ważna uwaga: przed ugotowaniem musimy dokładnie opłukać ryż, będzie miał on lepszą konsystencję po ugotowaniu.
  2. Następnie zajmujemy się owocami. Truskawki i jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze partie.
  3. W trzeciej części ubijamy dokładnie ze sobą jajka, śmietanę i łączymy je z przyprawami.
  4. Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je masłem lub olejem.
  5. Dalej na dnie układamy część ryżu, następnie zalewamy go śmietanową masą, następnie kładziemy na to pokrojone warzywa. Przykrywamy to warstwą ryżu i posypujemy cynamonem.
  6. Całość wkładamy do piekarnika na około 20-30 minut. Temperatura powinna być w granicach 180 stopni.
  7. Danie jest gotowe do podania.

Ryż na mleku - słodkie wspomnienie babcinej kuchni. Próbowaliście w wersji babeczkowej? [PRZEPIS]Ryż na mleku niczym z babcinej kuchni w wersji babeczkowej [PRZEPIS]

Ryż z truskawkami - przepis na danie z dodatkiem gruszek

Przepis ten będzie skierowany zwłaszcza do osób, które zmagają się z problemami wątrobowymi. Gruszki, podobnie jak truskawki, znakomicie wspomagają pracę naszej wątroby oraz woreczka żółciowego. Oto przepis na truskawkowo-gruszkowe danie:

Składniki:

  • biały ryż - około 500 gram,
  • 500 gram truskawek,
  • 3 duże gruszki (np. konferencja),
  • 1/2 śmietany,
  • przyprawy: cukier, cynamon, wanilia.

Przygotowanie:

  1. Ryż płuczemy w zimnej wodzie a następnie gotujemy.
  2. Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i wrzucamy do blendera.
  3. Gruszki należy dokładnie umyć i oczyścić z pestek. Jeżeli mamy słaby żołądek - możemy je obrać ze skórki. Dzielimy je na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do blendera.
  4. Do całości dodajemy śmietanę i przyprawy.
  5. Wszystko dokładnie miksujemy.
  6. Masę polewamy ryżem. Na wierzchu możemy pospać cynamonem i wanilią.
  7. Danie jest przygotowane.
Więcej o: