Ryż z truskawkami to dla wielu smak dzieciństwa. Danie to jest bardzo proste, a jednocześnie cechuje się czymś wyjątkowym - na pewno żaden z naszych gości nie przejdzie obok niego obojętnie.
Ryż z truskawkami - jak zrobić truskawkową ucztę? Na co zwracać uwagę?
Ryż z truskawkami: jak zrobić, aby był pyszny? To banalnie proste! Kluczem do dobrego dania jest oczywiście dobór dorodnych truskawek. Oczywiście można wybrać też inne owoce - wiśnie, borówki amerykańskie, maliny czy jagody. Kolejnym elementem, na który musisz zwrócić uwagę, to także odpowiedni sposób ugotowania ryżu. Nie może być on ani zbyt twardy, ani też przegotowany.
Ryż z truskawkami - jak zrobić krok po kroku
Ryż z truskawkami - jak zrobić domowy ryż z owocami? Od strony technicznej jest to jasne, natomiast jeżeli chodzi o kompozycje smakowe, to mamy tutaj bardzo szerokie pole do popisu. W artykule przedstawimy kilka przepisów, które warto jest znać. Oto jeden z nich:
Składniki:
- 2 woreczki ryżu,
- około 500 gram truskawek dobrej jakości, najlepiej ekologicznych,
- śmietana,
- woda i sól - do ugotowania ryżu,
- przyprawy: cynamon, kardamon, rodzynki - według gustu,
- cukier lub miód - do smaku.
Wykonanie:
- Gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.
- Dalej myjemy dokładnie truskawki i blendujemy je z przyprawami.
- Na końcu dodajemy śmietanę.
- Tak przygotowaną masę podajemy z ciepłym ryżem.
- Wszystko posypujemy dodatkową porcją cynamonu oraz kardamonu.
Ryż zapiekany z truskawkami i jabłkiem, ugotowany na mleku
Ryż zapiekany z truskawkami i jabłkiem to doskonała propozycja pożywnego śniadania. Ponadto jest on doskonały pod względem smakowym. Jest to nieco inna odmiana ryżowego dania, ale niezwykle efektowna. Receptura poniżej:
Składniki:
- 2 woreczki ryżu białego,
- około litra mleka,
- odrobina soli, cukier, miód, cynamon, wanilia - do smaku,
- 500 gram truskawek,
- 3 duże jabłka,
- śmietana,
- 2 jajka,
- odrobina oleju lub masła - do wysmarowania naczynia żaroodpornego.
Wykonanie:
- W pierwszej kolejności zaczynamy od ugotowania ryżu na mleku. Ważna uwaga: przed ugotowaniem musimy dokładnie opłukać ryż, będzie miał on lepszą konsystencję po ugotowaniu.
- Następnie zajmujemy się owocami. Truskawki i jabłka myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze partie.
- W trzeciej części ubijamy dokładnie ze sobą jajka, śmietanę i łączymy je z przyprawami.
- Przygotowujemy naczynie żaroodporne. Smarujemy je masłem lub olejem.
- Dalej na dnie układamy część ryżu, następnie zalewamy go śmietanową masą, następnie kładziemy na to pokrojone warzywa. Przykrywamy to warstwą ryżu i posypujemy cynamonem.
- Całość wkładamy do piekarnika na około 20-30 minut. Temperatura powinna być w granicach 180 stopni.
- Danie jest gotowe do podania.
Ryż z truskawkami - przepis na danie z dodatkiem gruszek
Przepis ten będzie skierowany zwłaszcza do osób, które zmagają się z problemami wątrobowymi. Gruszki, podobnie jak truskawki, znakomicie wspomagają pracę naszej wątroby oraz woreczka żółciowego. Oto przepis na truskawkowo-gruszkowe danie:
Składniki:
- biały ryż - około 500 gram,
- 500 gram truskawek,
- 3 duże gruszki (np. konferencja),
- 1/2 śmietany,
- przyprawy: cukier, cynamon, wanilia.
Przygotowanie:
- Ryż płuczemy w zimnej wodzie a następnie gotujemy.
- Truskawki myjemy, pozbywamy się szypułek i wrzucamy do blendera.
- Gruszki należy dokładnie umyć i oczyścić z pestek. Jeżeli mamy słaby żołądek - możemy je obrać ze skórki. Dzielimy je na mniejsze kawałki. Wrzucamy je do blendera.
- Do całości dodajemy śmietanę i przyprawy.
- Wszystko dokładnie miksujemy.
- Masę polewamy ryżem. Na wierzchu możemy pospać cynamonem i wanilią.
- Danie jest przygotowane.