Szybka kolacja? Mamy superproste propozycje na zimno, na ciepło i - a jakże! - na słodko

Szybka kolacja dwa dwojga albo większej liczby osób? Postawcie na proste rozwiązania. Jakie? Mamy kilka propozycji. Sprawdźcie, co dziś na kolację.

Szybka kolacja - co przygotować?

Jeśli jak co wieczór zastanawiacie się, co zrobić na kolację, przychodzimy ze wsparciem. Przygotowaliśmy dla was kilka propozycji szybkich dań, które możecie zaserwować dziś wieczorem. Szybka kolacja na ciepło, na zimno i na słodko - bo dlaczego nie!

Zobacz wideo Jak zrobić sałatkę owocowa w dwie minuty?

Szybka kolacja na zimno - bruschetta

Bruschetta to zawsze świetny pomysł - szczególnie wtedy, gdy w chlebaku zalega kilkudniowe pieczywo, a w lodówce napoczęte warzywa. Jak to połączyć w całość? Czytajcie dalej.

Bruschetta - składniki:

  • pieczywo pokrojone na kilka kromek
  • oliwa
  • 1-2 duże pomidory (i/lub trochę ogórka, papryki etc.)
  • 1 ząbek czosnku
  • trochę posiekanej cebuli
  • kilka listków bazylii lub szczypta mieszanki suszonych ziół
  • sól i pieprz
  • sos balsamiczny (uwierzcie - daje kopa temu daniu)

Bruschetta - szybka kolacja na zimno krok po kroku:

Kromki chleba skrapiamy oliwą, tak by widoczny był na nich jej kolor. Wykładamy je na rozgrzaną patelnię lub wkładamy do rozgrzanego piekarnika. W obu przypadkach należy kontrolować czy nasze grzanki się nie przypalają. Powinny być lekko przypieczone i mieć rumiany kolor. Przygotowane w ten sposób grzanki nacieramy obranym ząbkiem czosnku.

Przygotowujemy warzywa. Dokładnie je myjemy w zimnej wodzie, a następnie kroimy w kostkę i wkładamy do miski. Pomidory mogą być uprzednio pozbawione skórki, ale możemy ją też zostawić. Dodajemy cebulę i zioła. Całość skraplamy oliwą. Doprawiamy solą i pieprzem. Następnie delikatnie i bardzo dokładnie mieszamy (najlepiej umytą w zimnej wodzie dłonią).

Ciepłe grzanki wykładamy na talerz i dużą łyżką układamy na ich wierzchu warzywa z przyprawami. Całość możemy polać sosem balsamicznym.

Gotowanie zupyCo zrobić z "odpadami" pora? Wyrzucanie to kulinarny skandal

Szybka kolacja na ciepło - pieczony łosoś

Pieczony łosoś to zawsze dobra propozycja na kolację. Jest pyszny, a w dodatku robi się go ekspresowo i nie wymaga dużo pracy. Jak go zrobić?

Pieczony łosoś - składniki:

  • 2 spore filety z łososia,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 plasterki cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 1/2 pęczka koperku,
  • 2 łyżeczki masła

Pieczony łosoś - szybka kolacja na ciepło krok po kroku:

Łososia płuczemy, usuwamy z niego ości i zdejmujemy skórę. Oba filety osuszamy papierowym ręcznikiem, rozprowadzamy na nich odrobinę masła i oprószamy je po obu stronach solą oraz pieprzem. Koperek drobno siekamy i posypujemy nim filety. Każdy z nich skrapiamy także odrobiną soku z cytryny oraz kładziemy po jednym jej plasterku. Tak przygotowane kawałki łososia kładziemy na folii aluminiowej i zawijamy. Ile piec łososia w folii w piekarniku? Wystarczy, gdy wstawimy rybę do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni Celsjusza i pieczemy przez 20-25 minut.

W międzyczasie możemy ugotować ryż lub ulubioną warzywną sałatkę. Polecamy na przykład takie z rzodkiewką:

Sałatka z rzodkiewką. Zdjęcie ilustracyjneSałatka z rzodkiewką. Sprawdź 5-minutowe przepisy

Szybka kolacja na słodko - naleśniki bananowe

Do ich przygotowania potrzebujecie zaledwie kilku składników i doslownie jednej miski. Jak się zabrać za naleśniki bananowe? Poniżej przepis:

Naleśniki bananowe - składniki:

  • 2 jajka,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/2 szklanki wody gazowanej,
  • 2 banany,
  • łyżka cukru,
  • olej rzepakowy do smażenia

Naleśniki bananowe - szybka kolacja na słodko krok po kroku:

Banany rozgniatamy na papkę, używając widelca lub blendujemy je na gładką masę. Do miski wbijamy jajka, wsypujemy mąkę, wlewamy mleko i wodę gazowaną, dodajemy także cukier. Wszystko miksujemy na gładką, lejącą się masę o konsystencji śmietany. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, wlewamy ciasto i smażymy po obu stronach. Naleśniki z banana podajemy z kremem czekoladowym lub twarożkiem.

Więcej o: