Sałatka z rzodkiewki
Sałatka z rzodkiewki to prawdziwa bomba witaminowa, bogactwo minerałów i dobroczynnych związków, które warto włączyć do menu. W jej składzie znajdziemy między innymi potas, który pomaga wyregulować ciśnienie oraz związki siarki- antidotum na łamliwe włosy i paznokcie. Rzodkiewki polecane są także w przypadku niestrawności i na pobudzenie apetytu. Mała ilość kalorii sprawia, że rzodkiewkę można spożywać podczas redukcji wagi.
Sałatka z rzodkiewki niejedno ma imię
To uniwersalne warzywo tworzy bardzo udane duety. Poniżej znajdziesz pomysły na rzodkiewkę w różnej postaci:
- sałatka z rzodkiewką z jajkiem,
- biała rzodkiewka jako surówka,
- sałatka z liści rzodkiewki.
Zobacz wideo Rzodkiewka to prawdziwa królowa nowalijek. Rewelacyjnie sprawdzi się... podczas upałów
Sałatki z rzodkiewką i jajkiem - pomysł na pożywne śniadanie
Poranki bywają monotonne, i o ile zimą nie mamy dostępu do świeżych warzyw to wiosną i latem naprawdę niewiele trzeba, aby przygotować pyszne i zdrowe śniadanie. Sałatki z rzodkiewką i jajkiem to też dobry pomysł dla rodziców, którzy nie wiedzą jak przekonać maluchy do jajek. Poniżej prosty przepis, który zajmie tylko 5 minut.
Lista składników:
- jajka- 5 sztuk
- rzodkiewka - około 10 sztuk
- por- 1 sztuka (biała część)
- kukurydza z puszki - pół szklanki
- majonez- 2 łyżki
- szczypiorek do dekoracji
- pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
- Jajka gotujemy na twardo, po wystudzeniu obieramy i kroimy w kostkę.
- Pora kroimy na cienkie plastry, rzodkiewkę na nieco grubsze.
- Do średniej wielkości miski należy przełożyć jajka, dodać kukurydzę, pora oraz rzodkiewkę i doprawić.
- Na koniec składniki mieszamy z delikatnym majonezem, a na wierzchu robimy zieloną dekorację ze szczypiorku.
Sałatkę można jeść samą lub z pieczywem.
Biała rzodkiew: surówka. Zaskocz swoich gości
Wbrew pozorom biała rzodkiewka jako surówka nie jest tak popularna, dlatego może być fantastyczną niespodzianką na grillu. Idealnie komponuje się zarówno z mięsem jak i z rybą, a przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Szczegóły poniżej:
Lista składników:
- biała rzodkiewka - 1 duża sztuka
- śmietana 18% - 3 łyżki stołowe
- Majonez - 1 łyżka stołowa
- Sok z cytryny - 2 łyżki stołowe
- Przyprawy: pieprz, sól, cukier
Przygotowanie:
- W pierwszej kolejności rzodkiew należy umyć i obrać z cienkiej warstwy. Następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki.
- Po starciu rzodkwi pojawi się duża ilość wody, którą należy odcisnąć.
- Do odciśniętej rzodkiewki dodajemy śmietanę, majonez, cytrynę oraz przyprawy.
- Surówkę można serwować od razu po zrobieniu, w upalne dni warto ją dodatkowo schłodzić przed podaniem.
Sałatka z liści rzodkiewki - zero waste
We współczesnej kuchni nic nie powinno się zmarnować. Sałatka z liści rzodkiewki jest dość oryginalnym pomysłem, ale jeśli do wykorzystania mamy naprawdę ładny okaz to dlaczego by nie spróbować?
Składniki:
- rzodkiewka - 1 pęczek
- liście z pęczka
- sałata - kilka liści
- pomidorki koktajlowe - 10 sztuk
- długi ogórek wężowy - 1 sztuka
- cebula czerwona - połowa
- marchewka - 1 surowa sztuka
Składniki na sos:
- ocet - 1 łyżka stołowa
- oliwa truflowa - 3 łyżki stołowe
- musztarda - 1 łyżka stołowa
- koperek posiekany
- lubczyk - 1 łyżka stołowa
Przygotowanie:
- Najpierw należy odciąć liście rzodkiewki i wypłukać je w duecie z sałatą.
- Pomidorki i rzodkiewkę siekamy na drobne kawałki.
- Obrany ogórek kroimy na kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w tak zwane piórka.
- Marchewkę należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce.
- Liście rzodkiewki i sałaty łączymy z resztą warzyw i polewamy wcześniej przygotowanym sosem.
Zobacz też: Co najlepiej jeść na śniadanie? Sprawdź wiosenne przepisy