Sałatka z rzodkiewką. Sprawdź 5-minutowe przepisy

Sałatka z rzodkiewką to pyszny dodatek do obiadu. Jej wyrazisty smak idealnie komponuje się z różnymi produktami. Szukasz pysznych pomysłów na rzodkiewkę? Sprawdź szybkie i proste przepisy.

Sałatka z rzodkiewki

Sałatka z rzodkiewki to prawdziwa bomba witaminowa, bogactwo minerałów i dobroczynnych związków, które warto włączyć do menu. W jej składzie znajdziemy między innymi potas, który pomaga wyregulować ciśnienie oraz związki siarki- antidotum na łamliwe włosy i paznokcie. Rzodkiewki polecane są także w przypadku niestrawności i na pobudzenie apetytu. Mała ilość kalorii sprawia, że rzodkiewkę można spożywać podczas redukcji wagi. 

Gzik przyrządza się zwykle z mieszanki twarogu i śmietany z dodatkiem szczypiorku oraz rzodkiewki.Gzik - przepis na twaróg w sam raz na pyszny dodatek do śniadania i... obiadu

Sałatka z rzodkiewki niejedno ma imię

To uniwersalne warzywo tworzy bardzo udane duety. Poniżej znajdziesz pomysły na rzodkiewkę w różnej postaci:

  • sałatka z rzodkiewką z jajkiem,
  • biała rzodkiewka jako surówka,
  • sałatka z liści rzodkiewki. 
Zobacz wideo Rzodkiewka to prawdziwa królowa nowalijek. Rewelacyjnie sprawdzi się... podczas upałów

Sałatki z rzodkiewką i jajkiem - pomysł na pożywne śniadanie 

Poranki bywają monotonne, i o ile zimą nie mamy dostępu do świeżych warzyw to wiosną i latem naprawdę niewiele trzeba, aby przygotować pyszne i zdrowe śniadanie. Sałatki z rzodkiewką i jajkiem to też dobry pomysł dla rodziców, którzy nie wiedzą jak przekonać maluchy do jajek. Poniżej prosty przepis, który zajmie tylko 5 minut. 

Lista składników: 

  • jajka- 5 sztuk
  • rzodkiewka - około 10 sztuk 
  • por- 1 sztuka (biała część) 
  • kukurydza z puszki - pół szklanki
  • majonez- 2 łyżki 
  • szczypiorek do dekoracji 
  • pieprz i sól do smaku 

Przygotowanie: 

  1. Jajka gotujemy na twardo, po wystudzeniu obieramy i kroimy w kostkę. 
  2. Pora kroimy na cienkie plastry, rzodkiewkę na nieco grubsze. 
  3. Do średniej wielkości miski należy przełożyć jajka, dodać kukurydzę, pora oraz rzodkiewkę i doprawić. 
  4. Na koniec składniki mieszamy z delikatnym majonezem, a na wierzchu robimy zieloną dekorację ze szczypiorku.  

Sałatkę można jeść samą lub z pieczywem. 

Nowalijki rzodkiewkiNowalijki - witaminowe rakiety, jednak jest jedno "ale". Trzeba dopytywać...

Biała rzodkiew: surówka. Zaskocz swoich gości 

Wbrew pozorom biała rzodkiewka jako surówka nie jest tak popularna, dlatego może być fantastyczną niespodzianką na grillu. Idealnie komponuje się zarówno z mięsem jak i z rybą, a przygotowanie zajmuje tylko kilka chwil. Szczegóły poniżej: 

Lista składników: 

  • biała rzodkiewka - 1 duża sztuka 
  • śmietana 18% - 3 łyżki stołowe 
  • Majonez - 1 łyżka stołowa 
  • Sok z cytryny - 2 łyżki stołowe 
  • Przyprawy: pieprz, sól, cukier

Przygotowanie: 

  1. W pierwszej kolejności rzodkiew należy umyć i obrać z cienkiej warstwy. Następnie zetrzeć na grubych oczkach tarki. 
  2. Po starciu rzodkwi pojawi się duża ilość wody, którą należy odcisnąć. 
  3. Do odciśniętej rzodkiewki dodajemy śmietanę, majonez, cytrynę oraz przyprawy. 
  4. Surówkę można serwować od razu po zrobieniu, w upalne dni warto ją dodatkowo schłodzić przed podaniem. 

Sałatka z liści rzodkiewki - zero waste 

We współczesnej kuchni nic nie powinno się zmarnować. Sałatka z liści rzodkiewki jest dość oryginalnym pomysłem, ale jeśli do wykorzystania mamy naprawdę ładny okaz to dlaczego by nie spróbować? 

Składniki:

  • rzodkiewka - 1 pęczek 
  • liście z pęczka 
  • sałata - kilka liści 
  • pomidorki koktajlowe - 10 sztuk 
  • długi ogórek wężowy - 1 sztuka
  • cebula czerwona - połowa
  • marchewka - 1 surowa sztuka 

Składniki na sos

  • ocet - 1 łyżka stołowa 
  • oliwa truflowa - 3 łyżki stołowe 
  • musztarda - 1 łyżka stołowa 
  • koperek posiekany 
  • lubczyk - 1 łyżka stołowa 

Przygotowanie: 

  1. Najpierw należy odciąć liście rzodkiewki i wypłukać je w duecie z sałatą. 
  2. Pomidorki i rzodkiewkę siekamy na drobne kawałki. 
  3. Obrany ogórek kroimy na kawałki. 
  4. Cebulę obieramy i kroimy w tak zwane piórka. 
  5. Marchewkę należy umyć, obrać i zetrzeć na tarce. 
  6. Liście rzodkiewki i sałaty łączymy z resztą warzyw i polewamy wcześniej przygotowanym sosem. 

Zobacz też: Co najlepiej jeść na śniadanie? Sprawdź wiosenne przepisy

Więcej o: