Nie tylko szparagi. Te warzywa sezonowe są najlepsze w maju. Co z nich przygotować?

Maj to czas, gdy w sklepach pojawiają się warzywa, na które czekamy cały rok. Szparagi, botwinka, świeży szpinak, zielona cebulka, koperek. Mało kto potrafi przejść obojętnie obok tych zdrowych i pysznych majowych skarbów.

Warzywa sezonowe, które pojawiają się w maju zachwycają wieloma odcieniami zieleni i niepowtarzalnym smakiem. Czas na nie jest bardzo krótki, dlatego trzeba wykorzystywać go do cna i przez cały miesiąc warto zajadać się pysznymi wiosennymi potrawami. Oto top 10 sezonowych warzyw maja i porady, co można z nich przygotować.

Top 10 sezonowych warzyw maja 

Kiedy tylko na półkach sklepowych pojawią się szparagi, trzeba wprowadzić je do naszego codziennego menu. To warzywo jest dostępne bardzo krótko, jedynie w maju i na początku czerwca. 

Co można przyrządzić ze szparagów? Tutaj zasada im mniej tym lepiej będzie najlepsza. Tak naprawdę szparagom niewiele potrzeba. Wystarczy je zblanszować, lekko podsmażyć i podać z jajkiem w koszulce i dodatkiem sosu holenderskiego. Szparagi świetnie smakują też w jajecznicy, z makaronem czy owinięte plastrami boczku i zapieczone w piekarniku.

  • Botwinka

Botwinka to jeden z największych skarbów, jakie oferuje nam wiosna. Młode buraczki są bardzo zdrowe i smaczne. W wielu domach przygotowuje się z nich zupę zwaną botwinką. Inni  lubią z nich przyrządzić chłodnik. 

  • Szczaw

Kiedy tylko zaczyna się sezon na młody szczaw, warto z niego korzystać. Ten ze słoika nie może się równać ze smakiem świeżego. Oczywiście najpopularniejszym daniem ze szczawiu jest tradycyjna zupa szczawiowa z jajkiem i śmietaną. 

  • Cebula dymka i szczypiorek

Cebula dymka ze szczypiorkiem to ogrom możliwości. To młodej cebulki można przekonać nawet dzieci, które nie lubią cebuli. Szczypiorek wkrojony do twarożku lub stanowiący posypkę do jajecznicy może skusić nawet największych niejadków. To też obowiązkowy dodatek do każdej wiosennej sałatki, np. z pomidorów, ogórków, cebulki i rzodkiewki. 

  • Koperek

Bez koperku nie istnieje wiosenny obiad. To konieczny dodatek do gotowanych młodych ziemniaczków, surówek np. z kapusty czy sałaty. Świetnie dopełnia również smak zup warzywnych. 

  • Młode ziemniaki

Wielu z nas czeka na nie z utęsknieniem przez całą jesień i zimę. Młode ziemniaki stanowią przysmak, do którego naprawdę niewiele trzeba. Wystarczy je ugotować i podać posypane koperkiem, ze szklanką zsiadłego mleka. Komponują się dobrze ze wszystkimi wiosennymi warzywami, z młodą kapustką, z mięsem czy rybą.

  • Rabarbar

Rabarbar to najlepszy dodatek do wiosennych ciast i ciastek. To też ulubiony składnik kompotów. Niektórzy dodają też rabarbar do dań słonych, np. jako dodatek do mięs, np. polędwicy z grilla.

  • Kalarepa

Niektórzy zapomnieli o tym, jak smacznym warzywem jest kalarepa. Warto odświeżyć sobie przepisy z jego użyciem. Młode mamy mogą wprowadzić je do diety niemowląt, np. dodając do zupek lub krojąc w paski i podając dziecku do rączki. Dorośli docenią smak duszonej młodej kalarepy jako dodatku do obiadu. Kalarepa nadaje się też do zup, sałatek i po prostu do chrupania na surowo. 

  • Natka pietruszki

Im więcej natki pietruszki, tym lepiej. Możemy dodawać ją do każdej zupy, jako składnik prostej sałatki z dodatkiem czerwonej cebuli i kaparów, jako zieloną posypkę do ziemniaków i na wiele innych sposobów. 

  • Szpinak

Młody szpinak to bogactwo smaku i zdrowia. Możemy przygotować z niego pyszną wiosenną sałatkę, np. z dodatkiem owoców, przyrządzić go z makaronem lub z pieczonymi, młodymi ziemniaczkami. Dobrze smakuje przygotowany na patelni, w garnku lub na surowo. 

Warzywa sezonowe w maju - pomysły

Co warto pzygotować w maju ze świeżych warzyw? Sprawdźcie koniecznie:

Zobacz wideo I koniecznie frytki szparagowe!

<<Reklama>> DOMOWE SMAKI NA ZAMÓWIENIE. Twoja ulubiona Stołówka Online >>

Więcej o: