Kurczak teriyaki. Genialny pomysł na pierś z kurczaka na obiad [PRZEPIS]

Pierś z kurczaka na obiad? Ta potrawka z kurczaka w orientalnym wydaniu to jedno z najpopularniejszych dań na świecie. Kurczak Teriyaki podbił serca miłośników sztuki kulinarnej. Jak go wykonać? Przygotowałyśmy dla was prosty przepis, który zasmakuje nawet największym niejadkom!

Kurczak Teriyaki stał się  obowiązkową pozycją światowej sztuki kulinarnej. Zdobył popularność równą kultowej pizzy czy spaghetti i na zawsze wpisał się w karty światowego dziedzictwa kulinarnego. Wiele osób próbuje znaleźć tajemnicę jego smaku, przemieszania wytrawności z nutą słodyczy i lekko wyczuwalnej karmelizacji. Jak wykonać to danie samodzielnie? Okazuje się, że wcale nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Przygotowałyśmy dla was prosty przepis, który zadowoli nawet największego niejadka.

Zobacz wideo Stir-fry z ryżem i warzywami

Kurczak Teriyaki. Prosty przepis na potrawkę kurczaka, którą pokochały miliony

Kurczak Teriyaki. Składniki:

  • 450 g filetów z kurczaka
  • 1 łyżka oleju roślinnego
  • 5 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżki octu ryżowego lub soku z limonki
  • 2 łyżki syropu klonowego lub miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki startego imbiru
  • Sezam
  • Szczypiorek

Kurczak Teriyaki. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od oczyszczenia filetów z błonek i różnych kostek. Następnie wylej na patelnię składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, ocet ryżowy oraz syrop klonowy. Do mieszanki dodaj także starty imbir i czosnek. Całość zagotuj. Po kilku minutach dodaj kurczaka, przykryj patelnię i duś przez ok. 5 minut na umiarkowanym ogniu. Przewróć kurczaka na drugą stronę i dalej duś. Po kolejnych 5 minutach zdejmij pokrywkę i gotuj. W międzyczasie przewracaj mięso. Gdy będzie już gotowe, posyp kurczaka szczypiorkiem i prażonym sezamem.

Pierś z kurczaka na obiad. Z czym podawać kurczaka teriyaki? Postaw na proste, klasyczne rozwiązania

Każda gwiazda wieczoru potrzebuje odpowiedniego supportu. Z czym więcej podawać kurczaka teriyaki? Możemy postawić na klasykę. Proponujemy wykorzystanie ryżu brązowego smażonego z warzywami. Co będzie wam potrzebne w przygotowaniach?

Ryż smażony z warzywami. Składniki:

  • 100 g brązowego ryżu
  • ½ cebuli
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka startego imbiru
  • ½ czerwonej papryki
  • ½ szklanki zielonego groszku
  • 2 łyżeczki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego

Ryż smażony z warzywami. Sposób przygotowania:

Rozpocznij od zagotowania ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wylej oliwę i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec dodaj do niej starty imbir oraz czosnek. Następnie dodaj groszek i mieszaj przez minutę, cały czas smażąc. Dodaj paprykę pokrojoną w kostki i smaż przez kolejne 2 minuty. Do potrawki dodaj ryż, sos sojowy i olej sezamowy. Całość dokładnie pomieszaj.

Dobrym pomysłem będzie także wzbogacenie dania o sałatkę. Możecie pójść po najcieńszej linii oporu i postawić na marchewkę pokrojoną na cieniutkie paseczki (najlepiej będzie posłużyć się obieraczką) podaną w towarzystwie sosu sojowego i prażonego sezamu.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.