Kurczak Teriyaki stał się obowiązkową pozycją światowej sztuki kulinarnej. Zdobył popularność równą kultowej pizzy czy spaghetti i na zawsze wpisał się w karty światowego dziedzictwa kulinarnego. Wiele osób próbuje znaleźć tajemnicę jego smaku, przemieszania wytrawności z nutą słodyczy i lekko wyczuwalnej karmelizacji. Jak wykonać to danie samodzielnie? Okazuje się, że wcale nie jest to tak trudne, jak mogłoby się wydawać. Przygotowałyśmy dla was prosty przepis, który zadowoli nawet największego niejadka.
Kurczak Teriyaki. Składniki:
Kurczak Teriyaki. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od oczyszczenia filetów z błonek i różnych kostek. Następnie wylej na patelnię składniki sosu teriyaki: olej, sos sojowy, ocet ryżowy oraz syrop klonowy. Do mieszanki dodaj także starty imbir i czosnek. Całość zagotuj. Po kilku minutach dodaj kurczaka, przykryj patelnię i duś przez ok. 5 minut na umiarkowanym ogniu. Przewróć kurczaka na drugą stronę i dalej duś. Po kolejnych 5 minutach zdejmij pokrywkę i gotuj. W międzyczasie przewracaj mięso. Gdy będzie już gotowe, posyp kurczaka szczypiorkiem i prażonym sezamem.
Każda gwiazda wieczoru potrzebuje odpowiedniego supportu. Z czym więcej podawać kurczaka teriyaki? Możemy postawić na klasykę. Proponujemy wykorzystanie ryżu brązowego smażonego z warzywami. Co będzie wam potrzebne w przygotowaniach?
Ryż smażony z warzywami. Składniki:
Ryż smażony z warzywami. Sposób przygotowania:
Rozpocznij od zagotowania ryżu zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na patelnię wylej oliwę i zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę. Pod koniec dodaj do niej starty imbir oraz czosnek. Następnie dodaj groszek i mieszaj przez minutę, cały czas smażąc. Dodaj paprykę pokrojoną w kostki i smaż przez kolejne 2 minuty. Do potrawki dodaj ryż, sos sojowy i olej sezamowy. Całość dokładnie pomieszaj.
Dobrym pomysłem będzie także wzbogacenie dania o sałatkę. Możecie pójść po najcieńszej linii oporu i postawić na marchewkę pokrojoną na cieniutkie paseczki (najlepiej będzie posłużyć się obieraczką) podaną w towarzystwie sosu sojowego i prażonego sezamu.