Tofu - przepisy, które przeniosą cię w kulinarną podróż. Znacie pad thai? Nie? Kulinarny grzech!

Przepisy na tofu to morze możliwości pod warunkiem, że się je dobrze przyrządzi. Szukasz sprawdzonych pomysłów na twarożek z soi? Sprawdź pyszne przepisy poniżej.

Sałatka z tofu - pomysł na orientalny lunch

Sałatka z tofu to idealne rozwiązanie zwłaszcza latem, jest lekka i doskonale smakuje. Można ją też z powodzeniem zapakować do pracy. Lunch box i sałatka z tofu to wyjątkowo dobrana para. Szczegóły poniżej. 

Aby przyrządzić tę zupę miso, potrzebna będzie pasta miso oraz granulowany bulion dashiZupa miso jak z japońskiej restauracji. Wystarczy tylko kilka składników!

Lista składników: 

  • sałata - połowa główki 
  • sok z limonki 
  • pomidorki koktajlowe - 10 sztuk 
  • cebula - połówka 
  • papryka - połówka 
  • wędzone tofu - 200 g
  • oliwa - 3 łyżki stołowe 
  • awokado - połówka 
  • sól i pieprz 

Przygotowanie: 

  1. Na początek sałatę myjemy i rwiemy na kawałki. 
  2. Pomidory należy pokroić na pół. 
  3. W kolejnym kroku kroimy awokado i paprykę. 
  4. Warzywa należy połączyć. 
  5. Na górze układamy pokrojone tofu i całość skrapiamy sokiem z limonki. 
  6. Tuż przed podaniem sałatkę doprawiamy solą oraz pieprzem. 

Makaron z tofu - pomysł na obiad 

To eksplozja smaków, która jest też bardzo sycąca. Makaron z tofu będzie smakował zarówno dzieciom jak i dorosłym. 

Lista składników: 

  • makaron nitki - 100 g 
  • brokuł - 1 sztuka 
  • krojone marchewki - 2 sztuki 
  • sos sojowy - ¼ szklanki 
  • ocet ryżowy - 2 łyżki stołowe 
  • olej sezamowy - 1 mała łyżeczka 
  • miód - 2 małe łyżeczki 
  • olej roślinny - 1 mała łyżeczka 
  • tofu - 1 opakowanie 
  • czosnek - 1 ząbek 
  • limonka - 1 sztuka
  • świeżo starty imbir - 1 mała łyżeczka 
  • cebula - 1 sztuka 

Przygotowanie: 

  1. Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją w lekko osolonej wodzie. 
  2. Brokuł należy oczyścić, umyć, pokroić na kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie. 
  3. Przygotowanie sosu: mieszamy ze sobą sos sojowy, miód imbir, czosnek, olej sezamowy, ocet ryżowy. 
  4. Następnie należy pokroić tofu i wymieszać kostki z łyżką sosu sojowego. 
  5. W kolejnym kroku smażymy tofu na oleju sezamowym przez krótki czas, około 5 minut. 
  6. Następnie należy pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odsączając tofu na ręczniku papierowym. 
  7. Kolejny etap to smażenie warzyw: na oleju sezamowym smażymy ząbek czosnku podzielony na plasterki, pokrojoną marchewkę, posiekaną cebulę i brokuł. Warzywa należy smażyć przez około 10 minut. 
  8. W ostatnim kroku warzywa na patelni polewamy sosem, dodajemy tofu, makaron (wcześniej ugotowany). Wszystko mieszamy i polewamy sokiem z limonki. 
Zobacz wideo Tofu z warzywami i ryżem [PRZEPIS]

Zobacz też: Pierogi z soczewicą. Smaczne i pożywne danie nie tylko dla wegetarian

Zupka miso - lek na przeziębienie 

Katar oraz złe samopoczucie mogą nas dopaść o każdej porze roku. Idealnym remedium na przeziębienie jest zupka miso. Szczegóły zdradzamy poniżej. 

Lista składników: 

  • grzyby shitake - 100 g 
  • tofu - 125 g 
  • bulion warzywny - 1 l 
  • pasta miso - 50 g 
  • marchewka - 250 g
  • kapusta pak choi - 125 g 
  • brokuł - 300 g 

Przygotowanie: 

  1. Marchewkę należy pokroić w plastry i ugotować.
  2. Brokuły należy oczyścić i podzielić na małe kawałki, następnie kapustę pak choi czyścimy. Zielone liście i białe łodygi kroimy w poprzek w paski. Grzyby należy umyć i też oczyścić. Tofu kroimy w kostkę. 
  3. Bulion należy zagotować i następnie gotujemy w nim warzywa przez 5 minut, następnie należy dodać grzyby i liście pak choi i gotować jeszcze przez około 2 minuty. 
  4. W ostatnim kroku należy odlać 1 łyżkę wazową bulionu i rozpuścić w niej 40 g pasty miso, dodać tofu i razem te składniki dodajemy do zupy. Można doprawić przy pomocy pasty. 

Zupa z soczewicyZupa z czerwonej soczewicy to solidna i pożywna propozycja na obiad [PRZEPIS]

Pad thai: przepis

Oto przepis na pad thai:

Lista składników: 

  • tofu - 200 g 
  • gruby makaron ryżowy - 80 g 
  • olej do smażenia - 2 łyżki 
  • szalotka - 1 sztuka
  • kalafior - 1 sztuka
  • marchewka - 2 sztuki
  • czosnek - 4 ząbki 
  • limonka - 2 łyżki 
  • cukier kokosowy 
  • ocet ryżowy - 2 łyżki 
  • kawałek imbiru
  • sos sojowy - 3 łyżki 
  • tłuczony sezam 

Przygotowanie: 

  1. Tofu należy pokroić w kostkę
  2. Kalafiora dzielimy na kawałki, marchewkę obieramy i kroimy w kostkę. 
  3. Obieramy i siekamy imbir, dokładnie to samo należy zrobić w przypadku czosnku i szalotki. 
  4. W kolejnym kroku sos sojowy mieszamy z wodą (2 łyżki) i cukrem. 
  5. Makaron sojowy należy zalać wodą i zostawić na 8 minut, po upływie tego czasu odcedzamy. 
  6. Na woku prażymy orzeszki ziemne, przekładamy do miski i odstawiamy. 
  7. Następnie do używanego wcześniej woka wlewamy olej, dodajemy tofu i lekko podsmażamy z każdej strony. Następnie wyjmujemy i odstawiamy. 
  8. W kolejnym kroku do tego samego garnka dodajemy czosnek, szalotkę oraz imbir i smażymy przez chwilę. 
  9. W kolejnym kroku dodajemy kalafiora wraz z marchewką i smażymy przez 5 minut.
  10. Następnie należy dodać makaron i sos sojowy. 
  11. Całość smażymy przez kolejne 2 minuty i gotowe. 
Więcej o: