Tofu - przepisy, które przeniosą cię w kulinarną podróż
Tofu - przepisy, które przeniosą cię w kulinarną podróż. Znacie pad thai? Nie? Kulinarny grzech!
REKLAMA
KLI
Przepisy na tofu to morze możliwości pod warunkiem, że się je dobrze przyrządzi. Szukasz sprawdzonych pomysłów na twarożek z soi? Sprawdź pyszne przepisy poniżej.
3
Edar, pixabay
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Sałatka z tofu - pomysł na orientalny lunch
Sałatka z tofu to idealne rozwiązanie zwłaszcza latem, jest lekka i doskonale smakuje. Można ją też z powodzeniem zapakować do pracy. Lunch box i sałatka z tofu to wyjątkowo dobrana para. Szczegóły poniżej.
Gotujemy makaron zgodnie z instrukcją w lekko osolonej wodzie.
Brokuł należy oczyścić, umyć, pokroić na kawałki i ugotować w lekko osolonej wodzie.
Przygotowanie sosu: mieszamy ze sobą sos sojowy, miód imbir, czosnek, olej sezamowy, ocet ryżowy.
Następnie należy pokroić tofu i wymieszać kostki z łyżką sosu sojowego.
W kolejnym kroku smażymy tofu na oleju sezamowym przez krótki czas, około 5 minut.
Następnie należy pozbyć się nadmiaru tłuszczu, odsączając tofu na ręczniku papierowym.
Kolejny etap to smażenie warzyw: na oleju sezamowym smażymy ząbek czosnku podzielony na plasterki, pokrojoną marchewkę, posiekaną cebulę i brokuł. Warzywa należy smażyć przez około 10 minut.
W ostatnim kroku warzywa na patelni polewamy sosem, dodajemy tofu, makaron (wcześniej ugotowany). Wszystko mieszamy i polewamy sokiem z limonki.
Katar oraz złe samopoczucie mogą nas dopaść o każdej porze roku. Idealnym remedium na przeziębienie jest zupka miso. Szczegóły zdradzamy poniżej.
Lista składników:
grzyby shitake - 100 g
tofu - 125 g
bulion warzywny - 1 l
pasta miso - 50 g
marchewka - 250 g
kapusta pak choi - 125 g
brokuł - 300 g
Przygotowanie:
Marchewkę należy pokroić w plastry i ugotować.
Brokuły należy oczyścić i podzielić na małe kawałki, następnie kapustę pak choi czyścimy. Zielone liście i białe łodygi kroimy w poprzek w paski. Grzyby należy umyć i też oczyścić. Tofu kroimy w kostkę.
Bulion należy zagotować i następnie gotujemy w nim warzywa przez 5 minut, następnie należy dodać grzyby i liście pak choi i gotować jeszcze przez około 2 minuty.
W ostatnim kroku należy odlać 1 łyżkę wazową bulionu i rozpuścić w niej 40 g pasty miso, dodać tofu i razem te składniki dodajemy do zupy. Można doprawić przy pomocy pasty.