Pierogi z soczewicą to na naszych stołach coraz częściej pojawiające się danie. Ogólnie trudno nie zauważyć, że jako jedno z dań obiadowych pierogi są ukochane przez Polaków. Ruskie, z mięsem, z kapustą i grzybami, a w letnim sezonie również z owocami - cóż jesteśmy pierogowym rajem. Nie dziwi więc, że wśród wielu składników nadających się na farsz do pierogów znalazła się także soczewica, która znana jest z posiadania wielu wartości odżywczych, w tym także z wysokiej zawartości łatwo przyswajalnego białka, co jest szczególnie ważne dla wegetarian.
Pierogi z soczewicy są smaczne i zdrowe. Jednak ich sekret, podobnie jak w przypadku tych z innymi nadzieniami, leży głównie w odpowiednim cieście. Ciasto na pierogi musi być elastyczne i stosunkowo cienkie - tylko wtedy nie zaburza smaku potrawy. Wyrabianie takiego ciasta wymaga sporo wprawy i umiejętności w zakresie dobierania odpowiednich proporcji. Niemniej jednak warto próbować, gdyż pierogi z soczewicy to naprawdę smaczne i zdrowe danie dla całej rodziny.
Przygotowanie pierogów z soczewicą i pieczarkami należy oczywiście zacząć od przygotowania soczewicy, którą należy bardzo dokładnie wypłukać, zalewając ją kilkakrotnie czystą wodą, aż do momentu, gdy przestanie ona mętnieć. Kiedy woda będzie czysta, ponownie zalej soczewicę tak, aby woda znajdowała się nieco ponad jej poziomem i zacznij gotować na wolnym ogniu do momentu aż zmięknie. Ugotowaną soczewicę należy odcedzić na sitku i zostawić do ostygnięcia.
W tym czasie na patelni rozgrzej odrobinę oleju i podsmaż posiekaną drobno cebulę. Dodaj do niej umyte i starte na tarce pieczarki. Następnie dodaj soczewicę i całość podsmaż przez chwilę. Tak przygotowany farsz przemiel maszynką.
Nadzienie nakładaj na wycięte wcześniej kawałki ciasta, sklejaj i gotuj we wrzątku przez około 5 minut. Pamiętaj o dodaniu tłuszczu do wody - to zapobiegnie sklejaniu pierogów.
Pierogi z soczewicą niekoniecznie muszą występować w wersji wegetariańskiej. Wielbiciele mięsnych potraw również mogą skusić się na pierogi z soczewicą i mięsem mielonym. Ich przygotowanie wygląda dokładnie tak samo jak w przypadku pierogów, o których mowa była wyżej. W miejsce pieczarek pojawia się porcja mięsa mielonego wieprzowego, np. z łopatki lub szynki, które podsmażamy na oleju i doprawiamy do smaku, a następnie łączymy z mieloną soczewicą i tworzymy sycący farsz, który sprosta gustom każdego domownika.
Ugotowane pierogi warto podawać polane masłem przetopionym z cebulką. Jest to oczywiście dodatkowa porcja kalorii, ale raz na jakiś czas można sobie nieco pofolgować.
Zobacz też: Polskie pierogi hitem sprzedaży w Niemczech. Pomógł lockdown