Ciasto na pierogi: przepis. Jak lepić pierogi?

Ciasto na pierogi powinno być przygotowane według sprawdzonej receptury. Pierogi to tradycyjne danie, które oprócz Wigilii w wielu polskich domach pojawia się na co dzień. Sprawdź różne oblicza pierogów i dowiedz się, jak przygotować idealne ciasto.

Pomysły na pierogi - sprawdź najsmaczniejsze odsłony 

Sprawdzone pomysły na pierogi? W świecie pierogów liczy się wnętrze. Na świątecznym stole stawiamy najczęściej pierogi z kapustą i grzybami, na szybki obiad z chęcią sięgamy po ruskie. Ostatnio bardzo modne są też pierogi vege z soczewicą. Poniżej prezentujemy pomysły na pierogi, znajdziesz tu także przepis na ciasto na pierogi, które się nie rozkleja oraz odpowiedź na fundamentalne pytanie, czyli: Jak lepić pierogi, aby się udały? 

Przepis na ciasto na pierogi- krok po kroku 

Podstawą są oczywiście składniki, co będzie Ci potrzebne do ciasta na pierogi

Pierogi: składniki na ciasto:

  • Jedno jajko
  • 20 gram masła
  • 300 gram mąki pszennej może być także bezglutenowa 
  • 125 mililitrów wrzątku 

Ciasto na pierogi przygotowanie:

  • Mąkę przesyp do miski, dodaj odrobinę soli. 
  • Wrzącą wodę przelej do żaroodpornego naczynia, następnie dodaj masło i poczekaj, aż się całkowicie roztopi, nie przestawaj mieszać. 
  • Do roztopionego masła dodaj jajko, mąkę i zagnieć ciasto. 
  • Ciasto przenieś na stolnicę posypaną mąką, zagniataj przez około 10 minut, następnie uformuj kulę, którą przełożysz do folii i odstawisz na pół godziny.
  • Po tym czasie podziel ciasto na pierogi na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkuj na płaski placek i przy użyciu zwykłej szklanki wytnij kółka z ciasta. 

Jak lepić pierogi, aby miały ładne brzegi? 

Jak poprawnie lepić pierogi?

  • Każde kółko należy trochę rozciągnąć, po to, aby zwiększyć jego powierzchnię. 
  • Na tak przygotowane ciasto nakładamy wybrany farsz- pomysły znajdziesz poniżej. 
  • Brzegi łączymy i zawijamy, tak powstałe pierogi układamy na stolnicy. 
  • W dużym garnku gotujemy wodę, do której należy dodać szczyptę soli i gotujemy pierwszą partię pierogów ok. 12 sztuk.
  • Na końcu wystarczy wyjąć pierogi przy pomocy łyżki cedzakowej i gotowe. 

Znamy już przepis na ciasto na pierogi, a co z farszem? Farsz na pierogi to bardzo indywidualna kwestia. Tutaj znajdziesz recepturę, jak przygotować pierogi wigilijne. Czas na przepis na farsz do pierogów ruskich oraz vege. 

Farsz na pierogi: ruskie 

W tej części artykułu dowiesz się jak przygotować pyszny farsz na pierogi ruskie i jakie musisz przygotować składniki: 

Co kupić? 

  • Odrobina cukru 
  • Przyprawy: sól i pieprz
  • 2 cebule średniej wielkości 
  • 1 kilogram ziemniaków 

Farsz do pierogów ruskich krok po kroku

  • Obierz ziemniaki, pokrój na ćwiartki i ugotuj w lekko słonej wodzie. 
  • Miękkie ziemniaki wyjmij z wody i ugnieć w jednolitą masę. 
  • Dodaj do masy twaróg półtłusty i wymieszaj. 
  • Cebule obierz i pokrój w kostce, następnie podsmaż na patelni i dodaj do reszty składników. 
  • Gotowy farsz możesz nakładać na ciasto. 

Farsz na pierogi vege z soczewicą 

Poniżej znajdziesz listę składników oraz instrukcję jak przygotować farsz vege do pierogów. 

Co kupić?

  • 1 szklanka soczewicy 
  • 1 duża cebula
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 duża marchewka
  • 1 pęczek pietruszki
  • przyprawy: pieprz, sól oraz majeranek

Farsz do pierogów vege krok po kroku

  • Soczewicę należy zamoczyć w wodzie na ok. 1h
  • Następnie płuczemy i gotujemy ją około 20 minut w lekko osolonej wodzie. 
  • Tak ugotowaną soczewicę smażymy razem z marchewką, wystarczy kilka minut na maśle. 
  • Na koniec do bazy farszu dodajemy sól, pieprz, majeranek oraz wcześniej posiekaną natkę i gotowe.
  • Farsz można nakładać na ciasto. 
Zobacz wideo Sprawdź, 4 sposoby na zawijanie pierogów
Więcej o: