Pomysły na pierogi - sprawdź najsmaczniejsze odsłony
Sprawdzone pomysły na pierogi? W świecie pierogów liczy się wnętrze. Na świątecznym stole stawiamy najczęściej pierogi z kapustą i grzybami, na szybki obiad z chęcią sięgamy po ruskie. Ostatnio bardzo modne są też pierogi vege z soczewicą. Poniżej prezentujemy pomysły na pierogi, znajdziesz tu także przepis na ciasto na pierogi, które się nie rozkleja oraz odpowiedź na fundamentalne pytanie, czyli: Jak lepić pierogi, aby się udały?
Przepis na ciasto na pierogi- krok po kroku
Podstawą są oczywiście składniki, co będzie Ci potrzebne do ciasta na pierogi?
Pierogi: składniki na ciasto:
- Jedno jajko
- 20 gram masła
- 300 gram mąki pszennej może być także bezglutenowa
- 125 mililitrów wrzątku
Ciasto na pierogi przygotowanie:
- Mąkę przesyp do miski, dodaj odrobinę soli.
- Wrzącą wodę przelej do żaroodpornego naczynia, następnie dodaj masło i poczekaj, aż się całkowicie roztopi, nie przestawaj mieszać.
- Do roztopionego masła dodaj jajko, mąkę i zagnieć ciasto.
- Ciasto przenieś na stolnicę posypaną mąką, zagniataj przez około 10 minut, następnie uformuj kulę, którą przełożysz do folii i odstawisz na pół godziny.
- Po tym czasie podziel ciasto na pierogi na cztery równe części. Każdą z nich rozwałkuj na płaski placek i przy użyciu zwykłej szklanki wytnij kółka z ciasta.
Jak lepić pierogi, aby miały ładne brzegi?
Jak poprawnie lepić pierogi?
- Każde kółko należy trochę rozciągnąć, po to, aby zwiększyć jego powierzchnię.
- Na tak przygotowane ciasto nakładamy wybrany farsz- pomysły znajdziesz poniżej.
- Brzegi łączymy i zawijamy, tak powstałe pierogi układamy na stolnicy.
- W dużym garnku gotujemy wodę, do której należy dodać szczyptę soli i gotujemy pierwszą partię pierogów ok. 12 sztuk.
- Na końcu wystarczy wyjąć pierogi przy pomocy łyżki cedzakowej i gotowe.
Znamy już przepis na ciasto na pierogi, a co z farszem? Farsz na pierogi to bardzo indywidualna kwestia. Tutaj znajdziesz recepturę, jak przygotować pierogi wigilijne. Czas na przepis na farsz do pierogów ruskich oraz vege.
Farsz na pierogi: ruskie
W tej części artykułu dowiesz się jak przygotować pyszny farsz na pierogi ruskie i jakie musisz przygotować składniki:
Co kupić?
- Odrobina cukru
- Przyprawy: sól i pieprz
- 2 cebule średniej wielkości
- 1 kilogram ziemniaków
Farsz do pierogów ruskich krok po kroku
- Obierz ziemniaki, pokrój na ćwiartki i ugotuj w lekko słonej wodzie.
- Miękkie ziemniaki wyjmij z wody i ugnieć w jednolitą masę.
- Dodaj do masy twaróg półtłusty i wymieszaj.
- Cebule obierz i pokrój w kostce, następnie podsmaż na patelni i dodaj do reszty składników.
- Gotowy farsz możesz nakładać na ciasto.
Farsz na pierogi vege z soczewicą
Poniżej znajdziesz listę składników oraz instrukcję jak przygotować farsz vege do pierogów.
Co kupić?
- 1 szklanka soczewicy
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 1 pęczek pietruszki
- przyprawy: pieprz, sól oraz majeranek
Farsz do pierogów vege krok po kroku
- Soczewicę należy zamoczyć w wodzie na ok. 1h
- Następnie płuczemy i gotujemy ją około 20 minut w lekko osolonej wodzie.
- Tak ugotowaną soczewicę smażymy razem z marchewką, wystarczy kilka minut na maśle.
- Na koniec do bazy farszu dodajemy sól, pieprz, majeranek oraz wcześniej posiekaną natkę i gotowe.
- Farsz można nakładać na ciasto.
Zobacz wideo Sprawdź, 4 sposoby na zawijanie pierogów