Zupa miso jest bardzo łatwa do przygotowania. Przedtem jednak należy wybrać się do sklepu z produktami z różnych części świata lub zrobić odpowiednie zamówienie przez Internet. Aby przyrządzić tę japońską zupę, potrzebna będzie pasta miso oraz granulowany bulion dashi. Warto również się zaopatrzyć się w wodorosty kombu lub wakame, które nadadzą jej wiele smaku! Jak zrobić zupę miso?
Składniki:
Do dużego garnka wlej wodę, dodaj do niej bulion rybny dashi i suszone wodorosty. Zagotuj. Następnie dodaj pastę miso i wymieszaj. Gotuj jeszcze chwilę, a potem dopraw sosem sojowym i dodaj posiekany szczypiorek.
Suszone grzyby shiitake lub mun zalej wrzątkiem i zostaw je na noc. Potem pokrój je drobno. Włoszczyznę obierz, włóż do garnka razem z grzybami i wodą pozostałą po moczeniu. Dodaj posiekaną dymkę, rozdrobiony czosnek, starty imbir oraz pokruszone wodorosty. Wszystko dokładnie wymieszaj i gotuj, aż zarówno warzywa, jak i grzyby będą miękkie. Potem przelej gorący bulion przez gęste sitko, dodaj do niego dashii oraz pastę miso i połącz. Na koniec wrzuć do niej posiekany szczypiorek.
Zupa miso najlepiej smakuje z dodatkiem tofu lub z kurczakiem, zwykle podawana jest także z makaronem. Najlepszym wyborem będzie cieniutki makaron gryczany lub specjalny makaron soba. Dobrze znaną wersją jest także zupa miso z tofu i szczypiorkiem – bez innych dodatków.
Jeśli chcesz przygotować zupę miso w wersji wegetariańskiej wystarczy, że pokroisz tofu w kostkę (na podaną ilość bulionu należy użyć około 200-300 g tofu) i włożyć je do miseczki, a następnie zalać bulionem i posypać siekanym szczypiorkiem. Taka zupa doskonale smakuje jako lekka przystawka przed podaniem innej potrawy, na przykład domowego sushi. Jeśli chcesz ją podać jako danie główne, ugotuj do niej makaron soba lub gryczany.
Jeżeli chcesz zrobić zupę miso z kurczakiem i makaronem, najlepiej ugotować go razem z warzywami na bulion, a potem pokroić w paski lub podzielić widelcem. Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu. Podawaj na gorąco z dodatkiem szczypiorku.