Obiad na upalne dni? Mamy kilka propozycji - nie tylko chłodnik [PRZEPISY]

Długie gotowanie w upalne dni to prawdziwa zmora. Nikomu nie chcę się stać wtedy przy garach! Dziś mamy dla was proste przepisy na pyszne dania niewymagające długich przygotowań. Sprawdźcie nasze pomysły na obiad na upalne dni.

Zwykle podczas upałów mamy mniejszy apetyt i najchętniej jedlibyśmy soczyste owoce i zimne lody. W codziennym menu powinny się jednak znaleźć także bardziej pożywne dania, które zapewnią energię na cały dzień. Co na obiad? Szybko, smacznie i bez długiego gotowania - mamy dla was trzy pomysły na letni obiad.

Obiad na upalne dni: hiszpańskie gazpacho

Składniki:

  • 6 dużych, dojrzałych pomidorów,
  • 1 ogórek,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 1/4 szklanki wody,
  • 1-2 kromki czerstwego chleba bez skórki,
  • łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku
Zobacz wideo Gofry z cukinii - zdrowa przekąska idealna na lato

Jak zrobić gazpacho?

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Chleb namaczamy w wodzie. Ogórka obieramy ze skórki, razem z papryką i cebulą kroimy go w kostkę. Odrobinę warzyw odkładamy do przyozdobienia dania. Pokrojone pomidory, ogórka, cebulę, paprykę oraz namoczony chleb i czosnek obrany ze skórki umieszczamy w misie blendera, blendujemy na gładką zupę. Doprawiamy solą i pieprzem, a także sokiem z cytryny oraz oliwą, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby zupa się schłodziła. Potem rozlewamy ją do misek i ozdabiamy pokrojonymi warzywami. Podajemy ze świeżym pieczywem. 

Obiad na upalne dni: tortilla z dodatkami

Składniki:

  • 2 placki tortilla,
  • ok. 200 g wędzonego tofu lub piersi z kurczaka (+ przyprawa do kurczaka),
  • 4 garści miksu sałat,
  • 1 pomidor,
  • 2 ogórki gruntowe,
  • 1/2 czerwonej cebuli,
  • 1/2 kubka jogurtu naturalnego,
  • 4 łyżki keczupu,
  • 1 ząbek czosnku,
  • sól do smaku,
  • olej lub oliwa do smażenia

Jak zrobić tortillę z dodatkami?

Tofu lub pierś z kurczaka kroimy w plastry, jeśli używamy mięsa, to marynujemy je w przyprawie do kurczaka (można jej użyć także do tofu). Podsmażamy je na odrobinie oleju, aż ładnie się zrumienią.

Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w słupki, pomidory i cebulę w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do jogurtu, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Tortille smarujemy keczupem, wysypujemy po 2 garści miksu sałat, układamy kawałki cebuli, pomidora, ogórka oraz mięsa lub tofu. Po wierzchu polewamy sosem czosnkowym. Tortille zawijamy lub składamy w koperty. Można je dodatkowo ugrillować na patelni lub w opiekaczu lub zjeść od razu. 

Obiad na upalne dni: Kuskus z warzywami - przepis

Składniki:

  • 200 g kaszy kuskus,
  • 1 żółta papryka,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1 ogórek,
  • 125 g serka mozzarella,
  • 100 g ciecierzycy z puszki lub z zalewy,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii,
  • 1 łyżeczka suszonego oregano,
  • sól i pieprz do smaku

Jak zrobić kuskus z warzywami? 

Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia. Obie papryki, obranego ogórka i mozzarellę kroimy w kostkę. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Warzywa i ser dodajemy do kaszy kuskus, wlewamy oliwę i wszystko mieszamy. Doprawiamy suszona bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku. Podajemy na ciepło lub na zimno.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.