Zwykle podczas upałów mamy mniejszy apetyt i najchętniej jedlibyśmy soczyste owoce i zimne lody. W codziennym menu powinny się jednak znaleźć także bardziej pożywne dania, które zapewnią energię na cały dzień. Co na obiad? Szybko, smacznie i bez długiego gotowania - mamy dla was trzy pomysły na letni obiad.
Składniki:
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skórki. Kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Chleb namaczamy w wodzie. Ogórka obieramy ze skórki, razem z papryką i cebulą kroimy go w kostkę. Odrobinę warzyw odkładamy do przyozdobienia dania. Pokrojone pomidory, ogórka, cebulę, paprykę oraz namoczony chleb i czosnek obrany ze skórki umieszczamy w misie blendera, blendujemy na gładką zupę. Doprawiamy solą i pieprzem, a także sokiem z cytryny oraz oliwą, dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby zupa się schłodziła. Potem rozlewamy ją do misek i ozdabiamy pokrojonymi warzywami. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Składniki:
Tofu lub pierś z kurczaka kroimy w plastry, jeśli używamy mięsa, to marynujemy je w przyprawie do kurczaka (można jej użyć także do tofu). Podsmażamy je na odrobinie oleju, aż ładnie się zrumienią.
Ogórki obieramy ze skóry i kroimy w słupki, pomidory i cebulę w plasterki. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do jogurtu, doprawiamy solą i dokładnie mieszamy. Tortille smarujemy keczupem, wysypujemy po 2 garści miksu sałat, układamy kawałki cebuli, pomidora, ogórka oraz mięsa lub tofu. Po wierzchu polewamy sosem czosnkowym. Tortille zawijamy lub składamy w koperty. Można je dodatkowo ugrillować na patelni lub w opiekaczu lub zjeść od razu.
Składniki:
Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy do namoczenia. Obie papryki, obranego ogórka i mozzarellę kroimy w kostkę. Ciecierzycę odlewamy z zalewy. Warzywa i ser dodajemy do kaszy kuskus, wlewamy oliwę i wszystko mieszamy. Doprawiamy suszona bazylią, oregano, solą i pieprzem do smaku. Podajemy na ciepło lub na zimno.