Do czego wykorzystać mięso mielone? Pyszne przepisy, m.in. na obiad z cukinią

Mięso mielone na obiad? Mówisz, masz! Proponujemy dwa przepisy na mięso mielone. I nie będą to kotlety z ziemniakami i surówką. W kuchni trzeba eksperymentować!

Mięso mielone przepisy – makaron z pysznym pomidorowym sosem

Mięso mielone przepisy. Składniki:

  • 150 g ulubionego makaronu,
  • 150 g mięsa mielone,
  • puszka pomidorów krojonych,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oregano,
  • bazylia,
  • słodka papryka,
  • sól i pieprz,
  • oliwa lub olej do smażenia,
  • do podania: parmezan i listki bazylii.

Mięso mielone przepisy. Przygotowanie:

Mięso mielone przepisy – też wpisuję tę frazę w wyszukiwarkę i wyskakują wyłącznie przepisy na kotlety mielone? My proponujemy makaron z mięsem mielonym. Na początku ugotuj makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. A w międzyczasie na rozgrzanym tłuszczu podsmaż na patelni mięso mielone. Dopraw je do smaku przyprawami – proponujemy paprykę słodką, oregano, bazylię, ale możesz też wykorzystać tymianek, rozmaryn i wszystkie inne ulubione przyprawy. Dodaj puszkę pomidorów i zmniejsz ogień. Kiedy makaron będzie już al dente, odcedź go i przełóż na patelnię. Zamieszaj i gotowe. Serwuj ten przepis na mięso mielone wraz z listkami bazylii i startym serem.

Mięso mielone obiad – nadziewana cukinia

Mięso mielone obiad. Składniki:

  • 2 cukinie,
  • 100 g mięsa mielonego,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 150 g tartego sera – cheddar, mozzarella,
  • słodka i ostra papryka,
  • oregano,
  • sól i pieprz.

Mięso mielone obiad. Przygotowanie:

Upiecz przekrojone na pół cukinie w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Wystarczy 10 minut. Po tym czasie łyżeczką wybieramy miąższ ze środka, ale zostawiamy pół centymetra od brzegu. Wycięty miąższ drobno siekamy.

Zobacz wideo Cukinia składa się głównie z wody, a mimo to jest źródłem wielu witamin

W międzyczasie na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż cebulę z czosnkiem. Dodaj mięso mielone i smaż przez kilka minut. Następnie dodaj również miąższ z cukinii i dopraw przyprawami oraz sosem sojowym.

Taki farsz przekładamy do wydrążonych cukinii. Posypujemy startym na tarce o grubych oczkach serem i pieczemy kolejne 5-10 minut. Gotowe!

Więcej o: