Knedle ze śliwkami - przepis Magdy Gessler. Próbowaliście? Warto!

Magdę Gessler można lubić jako celebrytkę lub nie. Ale jedno jest pewne - jej przepisy są warte grzechu! Przepis Magdy Gessler na knedle ze śliwkami jest tego najlepszym dowodem. Próbowaliście już?

Knedle ze śliwkami przepis Magdy Gessler

Knedle ze śliwką. Składniki:

  • 500 g śliwek węgierek,
  • 700 g ziemniaków,
  • 1,5 szklanki mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • pół szklanki bułki tartej,
  • pół kostki masła,
  • cynamon lub cukier puder do posypania.

Wypróbuj też przepis Magdy Gessler na naleśniki. To jedna z jej najbardziej hitowych receptur na Hapsie:

Knedle ze śliwkami przepis Magdy Gessler. Przygotowanie:

Knedle ze śliwką to obłędny obiad, deser, podwieczorek czy kolacja. A knedle ze śliwkami z przepisu Magdy Gessler to już prawdziwy obłęd!  Ich przygotowanie rozpoczynamy od ugotowania ziemniaków. Oczywiście najpierw je obieramy i czyścimy. W trakcie gotowania myjemy i drylujemy śliwki.

Ugotowane ziemniaki - i co ważne, jeszcze ciepłe - przeciskamy przez praskę. Jeśli nie mamy tradycyjnej praski, możemy ziemniaki na przykład zblendować.

Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na stolnicę. Posypujemy je mąką, robimy dołek w masie i wbijamy tam jajka. Dodajemy więcej mąki i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Do tego także możemy użyć robota kuchennego. Masa musi być porządnie wyrobiona. Formujemy z niej wałek i tniemy na mniejsze kawałki.

Zobacz wideo Knedle ze śliwkami z zasmażką z palonego masła i orzechów laskowych

Knedle ze śliwką już na półmetku. Każdy kawałek rozpłaszczamy na placek. Do środka wkładamy śliwkę i obtaczamy ją ciastem. Knedle ze śliwką gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie. Pamiętajmy, aby gotować je w dużym garnku. Wody powinno być naprawdę dużo. Soli wystarczy dosłownie szczypta. Knedle ze śliwką wrzucamy do gotującej się wody. Czas gotowania liczymy od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wtedy odmierzamy trzy minuty i wyławiamy je z wody. Najlepiej zrobić to łyżką cedzakową.

Podajemy knedle ze śliwką z przepisu Magdy Gessler z bułką tartą zarumienioną na maśle. Można też oprószyć je cukrem pudrem lub cynamonem.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.