Wypróbuj też przepis Magdy Gessler na naleśniki. To jedna z jej najbardziej hitowych receptur na Hapsie:
Knedle ze śliwką to obłędny obiad, deser, podwieczorek czy kolacja. A knedle ze śliwkami z przepisu Magdy Gessler to już prawdziwy obłęd! Ich przygotowanie rozpoczynamy od ugotowania ziemniaków. Oczywiście najpierw je obieramy i czyścimy. W trakcie gotowania myjemy i drylujemy śliwki.
Ugotowane ziemniaki - i co ważne, jeszcze ciepłe - przeciskamy przez praskę. Jeśli nie mamy tradycyjnej praski, możemy ziemniaki na przykład zblendować.
Tak przygotowane ziemniaki wykładamy na stolnicę. Posypujemy je mąką, robimy dołek w masie i wbijamy tam jajka. Dodajemy więcej mąki i szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto na gładką masę. Do tego także możemy użyć robota kuchennego. Masa musi być porządnie wyrobiona. Formujemy z niej wałek i tniemy na mniejsze kawałki.
Knedle ze śliwką już na półmetku. Każdy kawałek rozpłaszczamy na placek. Do środka wkładamy śliwkę i obtaczamy ją ciastem. Knedle ze śliwką gotujemy we wrzącej lekko osolonej wodzie. Pamiętajmy, aby gotować je w dużym garnku. Wody powinno być naprawdę dużo. Soli wystarczy dosłownie szczypta. Knedle ze śliwką wrzucamy do gotującej się wody. Czas gotowania liczymy od wypłynięcia na powierzchnię wody. Wtedy odmierzamy trzy minuty i wyławiamy je z wody. Najlepiej zrobić to łyżką cedzakową.
Podajemy knedle ze śliwką z przepisu Magdy Gessler z bułką tartą zarumienioną na maśle. Można też oprószyć je cukrem pudrem lub cynamonem.