Leniwe to klasyk. Nie ma chyba osoby, która nie lubi pierogów leniwych. To przepis, którym raczyły nas babcie i mamy w dzieciństwie, więc mamy z nim same dobre wspomnienia. Jak zrobić ciasto na pierogi? Jak wiecie, to proste kluski z sera białego i mąki. Do tego wystarczy odrobina bułki tartej albo zwykłego białego cukru. Pychota! Zatem przystąpmy do pracy. Oto sprawdzony przepis na pierogi leniwe.
Zanim kupisz twaróg, przeczytaj:
Twaróg przełóż do miski. Lepiej wybrać większe naczynie, do którego zmieszczą się wszystkie składniki i nie będzie problemu z połączeniem masy. Do twarogu dodajemy jedno jajko oraz szczyptę soli. Bardzo dokładnie mieszamy – na przykład rozgniatamy widelcem. Jeśli wolimy idealnie gładkie pierogi leniwe, możemy zmielić ser przez maszynkę lub zblendować go blenderem.
Tak przygotowany ser wykładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagniatamy masę na pierogi leniwe. Jeśli jest zbyt płynna, dodajemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na kawałki, które formułujemy w wałeczki. Tniemy nożem idealne kosteczki lub tak naprawdę dowolny kształt.
Gotujemy wodę w dużym garnku. Solimy. Wrzucamy kluski na wrzątek. Gotujemy minutę, góra dwie od wypłynięcia na powierzchnię. Serwujemy z cukrem lub podsmażoną na maśle bułką tartą.