Jak zrobić ciasto na pierogi? Przepis na pierogi leniwe, który udaje się każdemu

Ciasto na pierogi leniwe nie jest wcale trudne do przygotowania. Wystarczy odrobina chęci i. nasz sprawdzony przepis. Przepis na pierogi leniwe nie zajmuje też zbyt wiele czasu, więc jest świetnym pomysłem na szybki obiad. Jak zrobić ciasto na pierogi?

Przepis na pierogi leniwe – jak zrobić ciasto na pierogi?

Przepis na pierogi leniwe. Składniki:

  • 250 g tłustego twarogu (ewentualnie półtłustego),
  • szczypta soli,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 jajko,
  • pół szklanki mąki pszennej.
Zobacz wideo

Przepis na pierogi leniwe. Przygotowanie:

Leniwe to klasyk. Nie ma chyba osoby, która nie lubi pierogów leniwych. To przepis, którym raczyły nas babcie i mamy w dzieciństwie, więc mamy z nim same dobre wspomnienia. Jak zrobić ciasto na pierogi? Jak wiecie, to proste kluski z sera białego i mąki. Do tego wystarczy odrobina bułki tartej albo zwykłego białego cukru. Pychota! Zatem przystąpmy do pracy. Oto sprawdzony przepis na pierogi leniwe.

Zanim kupisz twaróg, przeczytaj:

Twaróg przełóż do miski. Lepiej wybrać większe naczynie, do którego zmieszczą się wszystkie składniki i nie będzie problemu z połączeniem masy. Do twarogu dodajemy jedno jajko oraz szczyptę soli. Bardzo dokładnie mieszamy – na przykład rozgniatamy widelcem. Jeśli wolimy idealnie gładkie pierogi leniwe, możemy zmielić ser przez maszynkę lub zblendować go blenderem.

Tak przygotowany ser wykładamy na stolnicę. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną. Zagniatamy masę na pierogi leniwe. Jeśli jest zbyt płynna, dodajemy więcej mąki. Ciasto dzielimy na kawałki, które formułujemy w wałeczki. Tniemy nożem idealne kosteczki lub tak naprawdę dowolny kształt.

Gotujemy wodę w dużym garnku. Solimy. Wrzucamy kluski na wrzątek. Gotujemy minutę, góra dwie od wypłynięcia na powierzchnię. Serwujemy z cukrem lub podsmażoną na maśle bułką tartą.  

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.