Karpatkę przez bez pieczenia naprawdę wykonasz w 15 minut. Musisz tylko przygotować wcześniej składniki. To bardzo ważne, aby wyjąć masło i jajka wcześniej z lodówki. Powinny być w temperaturze pokojowej. Dzięki temu ciasto będzie pyszne, a nasz krem do karpatki bez pieczenia nie zważy się, nie będzie miał żadnych grudek.
Od czego zaczynamy nasz przepis na karpatkę bez pieczenia? Najpierw należy zagotować cztery szklanki mleka ze szklaną cukru i masłem. Doprowadzamy te składniki do wrzenia, a w międzyczasie w pozostałej szklance mleka rozpuszczamy mąkę oraz budyń. Dodajemy po chwili żółtka – białka można zachować na później i wykorzystać je na przykład w tym przepisie:
Wymieszaną mąkę z budyniem i jajkami przelewamy do gotującego się mleka z cukrem i masłem. Mieszamy. Po chwili masa zgęstniej i zacznie przypominać budyń. Wyłączamy ogień i wciąż mieszamy. Zostawiamy do lekkiego przestudzenia.
Następnie blaszkę do pieczenia – najlepiej taką prostokątną o wielkości 28x24 cm – wykładamy papierem do pieczenia. Układamy na niej herbatniki – jeden obok drugiego. Wylewamy na pierwszą warstwę herbatników masę budyniową. Przykrywamy ją kolejną warstwą herbatników. Czekamy aż masa będzie chłodna. Dopiero wtedy wstawiamy ciasto do lodówki. Najlepiej na całą noc, ale nawet kilka godzin chłodzenia powinno wystarczyć. Gotowe!