Jabłecznik na kruchym cieście to ciasto, które wymaga nieco pracy. Ale naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość i zrobić je choć raz tej jesienni. Na początek przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. W drugim naczyniu ubij na puszystą masę żółtka (ewentualnie całe jajka też będą w porządku) wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło i ubijaj dalej. Połącz mąkę z masą jajeczną. Wyrób ciasto. Możesz zrobić to ręcznie, możesz za pomocą robota kuchennego z hakiem. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Podziel je na dwie części. Obie włóż do lodówki.
Jeśli nie korzystasz z wcześniej przygotowanych jabłek, obierz jabłka i pokrój dość drobno. Przełóż je na patelnię i smaż około 30 minut. Od czasu do czasu podlewaj je wodą. Możesz dodać cynamon, jeśli lubisz. Gdy jabłka będą dochodzić do siebie, wyjmij jedną część ciasta z lodówki. Przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko natłuszczoną. Ciasto możesz rozwałkować, może rwać na kawałki i układać, możesz też ubijać je łyżką.
Na cieście rozłóż jabłka z patelni lub ze słoika. Następnie wyjmij drugą część ciasta z lodówki i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach na jabłka.
Tak przygotowany jabłecznik na kruchym cieście piecz około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Możesz sprawdzić ciasto po 40 minutach. Jeśli będzie zbyt rumiane, przykryj je na ostatnie 10 minut folią aluminiową.