Jabłecznik na kruchym cieście - najlepsze ciasto, jakie można zrobić jesienią [PRZEPIS]

Jabłecznik na kruchym cieśnie to jedno z tych ciast, które trzeba przygotować jesienią. Warto podawać je z lodami lub posypane cukrem pudrem. Obłędnie smakuje też jeszcze ciepłe, wyjadane prosto z blaszki!

Jabłecznik przepis

Jabłecznik przepis. Składniki:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej,
  • pół szklanki cukru pudru,
  • kostka miękkiego masła,
  • 4 żółtka,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego,
  • 2 kg jabłek lub przygotowane wcześniej jabłka ze słoika, na przykład z tego przepisu:
  • cynamon.

Jabłecznik przepis. Przygotowanie:

Jabłecznik na kruchym cieście to ciasto, które wymaga nieco pracy. Ale naprawdę warto uzbroić się w cierpliwość i zrobić je choć raz tej jesienni. Na początek przesiej mąkę wraz z proszkiem do pieczenia do dużej miski. W drugim naczyniu ubij na puszystą masę żółtka (ewentualnie całe jajka też będą w porządku) wraz z cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj masło i ubijaj dalej. Połącz mąkę z masą jajeczną. Wyrób ciasto. Możesz zrobić to ręcznie, możesz za pomocą robota kuchennego z hakiem. Ciasto powinno być zwarte i elastyczne. Podziel je na dwie części. Obie włóż do lodówki.

Zobacz wideo Placek z jabłkami. Idealny deser po wakacyjnym obiedzie

Jeśli nie korzystasz z wcześniej przygotowanych jabłek, obierz jabłka i pokrój dość drobno. Przełóż je na patelnię i smaż około 30 minut. Od czasu do czasu podlewaj je wodą. Możesz dodać cynamon, jeśli lubisz. Gdy jabłka będą dochodzić do siebie, wyjmij jedną część ciasta z lodówki. Przełóż ją na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i lekko natłuszczoną. Ciasto możesz rozwałkować, może rwać na kawałki i układać, możesz też ubijać je łyżką.

Na cieście rozłóż jabłka z patelni lub ze słoika. Następnie wyjmij drugą część ciasta z lodówki i zetrzyj ją na tarce o grubych oczkach na jabłka.

Tak przygotowany jabłecznik na kruchym cieście piecz około 50 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Możesz sprawdzić ciasto po 40 minutach. Jeśli będzie zbyt rumiane, przykryj je na ostatnie 10 minut folią aluminiową.

Więcej o: