Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.
Idzie jesień i nie ma na to rady - ale są sposoby, by rozgrzać się w niepogodę. Jednym z nich jest ciepła, rozgrzewająca zupa. Domowy rosół sprawdzi się tu idealnie, na co zwrócił uwagę Jakub Kuroń. Dziś mamy dla was przepis na tradycyjny rosołek według popularnego kucharza.
Przepis pochodzi z oficjalnej strony Jakuba Kuronia
Składniki:
Do podania: domowy makaron lub makaron jajeczny w dowolnym kształcie.
Do bardzo dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy szponder wołowy, skrzydełka z kurczaka i szyję z indyka. Marchewkę, seler i pietruszkę myjemy i obieramy ze skórki, wrzucamy do mięsa. Gotujemy, aż zupa zacznie lekko pyrkać.
Wtedy wrzucamy opalone cebule, zieloną część pora oraz natkę pietruszki. Pojawiające się na powierzchni szumowiny zdejmujemy w trakcie gotowania. Doprawiamy połową łyżki soli i wrzucamy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze od czterech do pięciu godzin, aby rosół nabrał smaku. Jeśli nadal pojawiają się szumowiny, zdejmujemy je, a po dwóch godzinach dodajemy pozostałą sól.
W międzyczasie gotujemy lub robimy od podstaw makaron. Podajemy go do każdej porcji rosołu, do miseczek wrzucamy także marchewkę oraz natkę pietruszki.