"Leczy niestrawność, przeziębienie i smutki". Kuroń zdradza przepis na rosół idealny

Jak zrobić perfekcyjny rosół? Ilu kucharzy, tyle metod. Jakub Kuroń zdradził, w jaki sposób przygotowuje to tradycyjne danie. Zapraszamy po przepis.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na stronie głównej Gazeta.pl.

Idzie jesień i nie ma na to rady - ale są sposoby, by rozgrzać się w niepogodę. Jednym z nich jest ciepła, rozgrzewająca zupa. Domowy rosół sprawdzi się tu idealnie, na co zwrócił uwagę Jakub Kuroń. Dziś mamy dla was przepis na tradycyjny rosołek według popularnego kucharza.

Rosół perfekcyjny według Jakuba Kuronia - przepis

Przepis pochodzi z oficjalnej strony Jakuba Kuronia

Składniki:

  • 500 g szpondru wołowego z kością,
  • 500 g skrzydełek z kurczaka (najlepiej zagrodowego),
  • 1 szyja z indyka (ok. 500 g),
  • 5-6 średnich marchewek (ok. 500 g),
  • 2-3 korzenie pietruszki (ok. 150 g),
  • ćwiartka selera (ok. 90 g),
  • 2 łodygi natki selera,
  • 2 nieobrane przypalone palnikiem cebule,
  • 1 duży pęczek natki pietruszki (ok. 50 g),
  • 20 cm zielonej części pora (ok. 70 g),
  • 4 liście laurowe,
  • 5 ziaren ziela angielskiego,
  • 12 ziarenek pieprzu czarnego,
  • 1 duża łyżka soli,
  • 6 litrów wody.

Do podania: domowy makaron lub makaron jajeczny w dowolnym kształcie.

Zobacz wideo Jak uratować zbyt tłusty rosół?

Jak ugotować rosół?

Do bardzo dużego garnka wlewamy wodę, wrzucamy szponder wołowy, skrzydełka z kurczaka i szyję z indyka. Marchewkę, seler i pietruszkę myjemy i obieramy ze skórki, wrzucamy do mięsa. Gotujemy, aż zupa zacznie lekko pyrkać.

Wtedy wrzucamy opalone cebule, zieloną część pora oraz natkę pietruszki. Pojawiające się na powierzchni szumowiny zdejmujemy w trakcie gotowania. Doprawiamy połową łyżki soli i wrzucamy ziarenka pieprzu, ziela angielskiego oraz listki laurowe. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze od czterech do pięciu godzin, aby rosół nabrał smaku. Jeśli nadal pojawiają się szumowiny, zdejmujemy je, a po dwóch godzinach dodajemy pozostałą sól.

W międzyczasie gotujemy lub robimy od podstaw makaron. Podajemy go do każdej porcji rosołu, do miseczek wrzucamy także marchewkę oraz natkę pietruszki. 

 
Więcej o:
Copyright © Agora SA