Steki z kalafiora to szybki obiad bez mięsa. Zrób je w jednej z trzech wersji

Wegetariański obiad, który przygotujesz w kilkanaście minut? Steki z kalafiora. To naprawdę jest pyszne. Poznaj nasze sprawdzone trzy sposoby na steki z kalafiora.

Steki z kalafiora – pierwszy sposób

Steki z kalafiora. Składniki:

  • kalafior,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki bułki tartej,
  • 1 łyżka koperku,
  • 1 łyżka pietruszki,
  • sól i pieprz.

Steki z kalafiora. Przygotowanie:

Kalafiora myjemy i kroimy na grube plastry. Smarujemy je oliwą i posypujemy solą. Smażymy je na patelnie po mniej więcej dwie, trzy minuty z każdej strony. Tak podsmażone układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika na 10 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. W tym czasie siekamy drobno koperek i pietruszkę. Na patelnie rozpuszczamy masło. Mieszamy je z bułką tartą i ziołami. Steki polewamy zasmażką.

Steki z kalafiora – drugi sposób

Steki z kalafiora. Składniki:

  • kalafior,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 2 jajka,
  • szklanka bułki tartej,
  • kilka łyżek mąki pszennej,
  • cukier,
  • curry,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia

A może rozgrzewająca zupa na obiad?

Steki z kalafiora. Przygotowanie:

Umytego kalafiora przekładamy do osolonego wrzątku. Dodajemy sok z cytryny i szczyptę cukru. Gotujemy przez osiem minut. Odcedzamy i studzimy. Kroimy kalafiora w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. A w głębokim talerzu rozbijamy jajka. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z bułką tartą i łyżeczką curry. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Plastry kalafiora obtaczamy w jajku, a następnie w panierce. Smażymy z obu stron na złoty kolor.

Zobacz wideo Niemal tak zdrowy jak brokuły! Kalafior królem jesiennych dań

Steki z kalafiora – trzeci sposób

Steki z kalafiora. Składniki:

  • kalafior,
  • ½ szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki mąki,
  • sól i pieprz,
  • olej do smażenia.

Steki z kalafiora. Przygotowanie:

Kroimy kalafiora w plastry. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron. W miseczce mieszamy rozbełtane jajka z mlekiem i mąką. Masa powinna być gęste. Steki z kalafiora obtaczamy w mącznej masie. Smażymy na złoty kolor z obu stron.

Więcej o:
Copyright © Agora SA