Kalafiora myjemy i kroimy na grube plastry. Smarujemy je oliwą i posypujemy solą. Smażymy je na patelnie po mniej więcej dwie, trzy minuty z każdej strony. Tak podsmażone układamy na blaszce do pieczenia. Wkładamy je do piekarnika na 10 minut. Pieczemy w temperaturze 180 stopni. W tym czasie siekamy drobno koperek i pietruszkę. Na patelnie rozpuszczamy masło. Mieszamy je z bułką tartą i ziołami. Steki polewamy zasmażką.
A może rozgrzewająca zupa na obiad?
Umytego kalafiora przekładamy do osolonego wrzątku. Dodajemy sok z cytryny i szczyptę cukru. Gotujemy przez osiem minut. Odcedzamy i studzimy. Kroimy kalafiora w plastry. Doprawiamy solą i pieprzem. A w głębokim talerzu rozbijamy jajka. W osobnym naczyniu mieszamy mąkę z bułką tartą i łyżeczką curry. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Plastry kalafiora obtaczamy w jajku, a następnie w panierce. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Kroimy kalafiora w plastry. Posypujemy solą i pieprzem z obu stron. W miseczce mieszamy rozbełtane jajka z mlekiem i mąką. Masa powinna być gęste. Steki z kalafiora obtaczamy w mącznej masie. Smażymy na złoty kolor z obu stron.