Zupa krupnik - przepis babci. Kiedy go solimy? Ten błąd może zmienić smak

Krupnik to jedna z ulubionych zup w polskich domach. Przepis jest szybki i prosty. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby przyrządzić ten sycący posiłek. Ważne jest jednak, aby użyć soli w odpowiednim momencie. Dzięki temu nasze kubki smakowe poczują prawdziwą rozkosz.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Krupnik to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Ta najbardziej tradycyjna zupa pęczak gotowana jest na wywarze jarzynowym lub mięsnym i zasypywana kaszą jęczmienną, z ziemniakami lub ryżem. Niektórzy dodają także kawałki mięsa wieprzowego lub drobiowego.

Zupa krupnik. Składniki:

- kawałek schabu lub drobiu,

- 5 łyżek kaczy jęczmiennej,

- 1 marchewka,

- 1 mała pietruszka,

- 1 mały seler,

- 1 mała cebula,

- 4 ziemniaki,

- 4 ziarenka ziela angielskiego,

- kilka listków laurowych,

- sól i pieprz do smaku,

- posiekana natka pietruszki.

Tradycyjne mielone można przygotować też w lżejszej wersjiPolskie jedzenie nie musi być tuczące. Co zrobić, żeby kuchnia polska była smaczna i lekka?

Zupa krupnik. Przygotowanie:

1. Przygotowujemy mięso. Płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Następnie doprowadzamy do wrzenia i zbieramy sitkiem warstwę szumowin. 

2. Dodajemy przyprawy i gotujemy wywar na małym ogniu aż do momentu, kiedy mięso będzie już miękkie. 

3. Wyjmujemy mięso do lekkiego przestudzenia, by po chwili zdjąć samo mięso i ponownie umieścić je w garnku z bulionem. Następnie dodajemy do wywaru dobrze opłukaną kaszę. 

4. Kroimy warzywa i dodajemy do wywaru z kaszą. 

5. Zupę gotujemy na wolnym ogniu aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.

6. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli oraz 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu. Zawartość garnka mieszamy i gotujemy na małym ogniu tak, by lekko się zagotował.

7. Wierzch zupy posypujemy natką pietruszki. 

Warto dodać, że kluczową czynnością przy gotowaniu krupniku jest posolenie go w odpowiednim momencie. Żeby zupa miała bogaty smak, to należy posolić ją na końcu. Jeśli zrobimy to na początku, to może negatywnie wpłynąć na walory smakowe, a sama kasza może zrobić się ciemna. 

Warzywa sezonowe w maju to nie tylko szparagi. Kiedy ostatnio jedliście kalarepę albo botwinkę?Nie tylko szparagi. Te warzywa sezonowe są najlepsze w maju. Co z nich przygotować?

Więcej o: