Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.
Krupnik to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Ta najbardziej tradycyjna zupa gotowana jest na wywarze jarzynowym lub mięsnym i zasypywana kaszą jęczmienną z ziemniakami lub ryżem. Niektórzy dodają także kawałki mięsa wieprzowego lub drobiowego.
Składniki:
Zupa krupnik. Sposób przygotowania:
1. Przygotowujemy mięso. Płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Następnie doprowadzamy do wrzenia i zbieramy sitkiem warstwę szumowin.
2. Dodajemy przyprawy i gotujemy wywar na małym ogniu aż do momentu, kiedy mięso będzie już miękkie.
3. Wyjmujemy mięso do lekkiego przestudzenia, by po chwili zdjąć samo mięso i ponownie umieścić je w garnku z bulionem. Następnie dodajemy do wywaru dobrze opłukaną kaszę.
4. Kroimy warzywa i dodajemy do wywaru z kaszą.
5. Zupę gotujemy na wolnym ogniu aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.
6. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli oraz 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu. Zawartość garnka mieszamy i gotujemy na małym ogniu tak, by lekko się zagotował.
7. Wierzch zupy posypujemy natką pietruszki.
Warto dodać, że kluczową czynnością przy gotowaniu krupniku jest posolenie go w odpowiednim momencie. Żeby zupa miała bogaty smak, należy posolić ją na końcu. Jeśli zrobimy to na początku, to może negatywnie wpłynąć na walory smakowe, a sama kasza może zrobić się ciemna.