Zupa krupnik - przepis babci. Kiedy go solimy? Ten błąd może zmienić smak

Krupnik to jedna z ulubionych zup w polskich domach. Przepis jest szybki i prosty. Wystarczy zaledwie kilka składników, aby przyrządzić ten sycący posiłek. Ważne jest jednak, aby użyć soli w odpowiednim momencie. Dzięki temu nasze kubki smakowe poczują prawdziwą rozkosz.

Więcej podobnych artykułów znajdziecie na Gazeta.pl.

Zobacz wideo Robiły go nasze babcie i mamy, czyli tradycyjny kotlet mielony [Kuchnia Hapsa]

Krupnik to jedna z najpopularniejszych polskich zup. Ta najbardziej tradycyjna zupa gotowana jest na wywarze jarzynowym lub mięsnym i zasypywana kaszą jęczmienną z ziemniakami lub ryżem. Niektórzy dodają także kawałki mięsa wieprzowego lub drobiowego.

Zupa krupnik. Przepis babci

Składniki:

  • kawałek schabu lub drobiu,
  • 5 łyżek kaczy jęczmiennej,
  • marchewka,
  • mała pietruszka,
  • mały seler,
  • mała cebula,
  • ziemniaki,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • kilka listków laurowych,
  • sól i pieprz do smaku,
  • natka pietruszki.

Zupa krupnik. Sposób przygotowania:

1. Przygotowujemy mięso. Płuczemy je i zalewamy zimną wodą. Następnie doprowadzamy do wrzenia i zbieramy sitkiem warstwę szumowin. 

2. Dodajemy przyprawy i gotujemy wywar na małym ogniu aż do momentu, kiedy mięso będzie już miękkie. 

3. Wyjmujemy mięso do lekkiego przestudzenia, by po chwili zdjąć samo mięso i ponownie umieścić je w garnku z bulionem. Następnie dodajemy do wywaru dobrze opłukaną kaszę. 

4. Kroimy warzywa i dodajemy do wywaru z kaszą. 

5. Zupę gotujemy na wolnym ogniu aż do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie.

6. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli oraz 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu. Zawartość garnka mieszamy i gotujemy na małym ogniu tak, by lekko się zagotował.

7. Wierzch zupy posypujemy natką pietruszki. 

Warto dodać, że kluczową czynnością przy gotowaniu krupniku jest posolenie go w odpowiednim momencie. Żeby zupa miała bogaty smak, należy posolić ją na końcu. Jeśli zrobimy to na początku, to może negatywnie wpłynąć na walory smakowe, a sama kasza może zrobić się ciemna. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA