Przepis na sernik gotowany rozpoczynamy od roztopienia masła z cukrem. Cały czas mieszamy masę i nie pozwalamy, aby się zagotowała. Do tak przygotowanego masła dodajemy ser. Wbijamy też jajka i wszystko razem miksujemy na gładką masę.
Następnie budynie mieszamy z mlekiem, dodajemy powoli do masy serowej, którą cały czas mieszamy. Bardzo dokładnie łączymy składniki. Wszystko gotujemy przez kilka minut na małym ogniu.
Zdejmujemy masę z ognia. Wykładamy blaszkę papierem do pieczenia i kładziemy na wierzchu warstwę herbatników. Wykładamy 1/3 masy serowej. Potem układamy kolejną warstwę herbatników i kolejną porcję twarogu z dodatkami. Powtarzamy czynność. Na wierzchu powinna zostać masa serowa. Nie przykrywamy jej herbatnikami. Studzimy ciasto. Najlepiej wstawić je na noc do lodówki.
Ale zanim to zrobimy, jeszcze przygotujmy polewę czekoladową do sernika gotowanego. Czekolady przekładamy do garnka. Dodajemy mleko i masło. Podgrzewamy i cały czas mieszamy składniki. Gdy masa będzie płynna, polewamy nią schłodzone ciasto. Studzimy i wstawiamy do lodówki.