Magda Gessler i jej przepisy to zawsze strzał w dziesiątkę. Tajemnicą przepisu na placki ziemniaczane Magdy Gessler jest… ząbek czosnku. Nie zawsze (a wręcz bardzo rzadko) pojawia się on w innych przepisach na placki ziemniaczane.
Restauratorka proponuje w tym pomyśle na szybki obiad dodatnie czosnku dla osób dorosłych. Gdy przygotowujemy przepis z myślą o dzieciach, lepiej jednak go nie dodawać.
Od czego zaczynamy? Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masę przelewamy na sitko i odsączamy. Płyn zostawiamy. Masę ziemniaczaną mieszamy z jajkami i mąką pszenną oraz ziemniaczaną. W tym momencie opcjonalnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek.
W naczyniu z płynem po odsączeniu ziemniaków delikatnie odlewamy wodę, a pozostałą na dnie skrobię ziemniaczaną dodajemy do masy ziemniaczanej. Wszystko doprawiamy solą oraz pieprzem. Smażymy placki ziemniaczane z obu stron na złoty kolor. Gotowe placki podajemy ze śmietaną lub jogurtem naturalnym. Niektórzy serwują je z cukrem, a jeszcze inni z plastrami łososia.