Placki bananowe z naszego przepisu są tak pyszne, że kiedy do głowy o poranku zaświta ci myśl o innym pomyśle na śniadanie, dzieci szybko wyperswadują ci ją z głowy. Placuszki bananowe będziecie smażyć niemal codziennie! Lojalnie uprzedzamy.
Od czego zacząć? Na początek rozgnieć obrane banany. Możesz to zrobić widelcem, możesz zblendować je blenderem. Masa nie musi być idealna, bez grudek. Dosyp płatki owsiane. Je też możesz zblendować. Także nie musi być to gładki pył. Konsystencja zależy od ciebie (i od tego, ile masz czasu rano). Dodaj jajka, solidnie wymieszaj i… smaż. Tak, masa na placuszki bananowe jest już gotowa. Rozgrzej olej kokosowy na patelni i wylewaj masę po jednej łyżce. Smaż z obu stron na złoty kolor. Zamiast oleju kokosowego możesz użyć zwykłego oleju roślinnego czy masła. Jeśli masz w lodówce, możesz do masy na placuszki bananowe dodać borówki. Placki wyjdą jeszcze smaczniejsze!
Placuszki bananowe podawaj solo, z serkiem waniliowym czy posypane cukrem pudrem. Świetnie sprawdzą się nie tylko jako pomysł na śniadanie, lecz także jako przekąska do lunchboxów czy podwieczorek dla małych łasuchów.